Humaloitu matka halki Ruotsin – panimovierailuja ja sääntöviidakkoa

Craft Beer Nomadit kävivät katsomassa miltä näyttää panimomeininki naapurissa.

Rakas naapurimaamme Ruotsi on kestomenestyjä monissa asioissa, ja tottahan toki myös pienpanimokulttuuri voi länsinaapurissa vallan mainiosti. Pienpanimoita on toiminnassa kaikkiaan yli 400 ja moni niistä toimii myös kansainvälisillä markkinoilla. Ruotsalaiset artesaanioluen ystävät ovat kuluttajina varsin valveutuneita, ja vaikka suurin kiinnostus ja ostovolyymi kohdistuukin IPA-oluisiin ja craft pilsnereihin, uusia ja erikoisiakin oluita kokeillaan innokkaasti. Tässä artikkelissa esitellään muutama keskenään melko erilainen pienpanimo viimekesäisen reissumme varrelta ja tutustutaan lyhyesti myös olueen liittyvän lainsäädännön kiemuroihin.

Göteborg on Ruotsin olutpääkaupunki

Ruotsin länsirannikolla sijaitsevasta Göteborgista on kasvanut Ruotsin epävirallinen olutpääkaupunki, ja kaupungin alueella sijaitsee peräti 36 panimoa. Kävimme tutustumassa kaupungin tarjontaan Gothenburg Brewers Guildin puheenjohtajan ja Beerbliotek-panimon perustajan Darryl De Neckerin johdolla. Aloitimme luonnollisesti vierailemalla vuonna 2012 perustetun Beerbliotekin panimolla, jossa jutustelimme ruotsalaisesta olutkulttuurista ja maistelimme erinomaisen kattauksen oluita panimon ”olutkirjastosta”.

Tämä pienenä kotipanimona aloittanut, erittäin laajalla kirjolla oluita valmistava panimo rakastaa luovuutta, ja core-sarjaa lukuun ottamatta valtaosaa oluista tehdään vain kerran. Kaikki oluet numeroidaan, ja kirjoitushetkellä tuorein tulokas oli olut numero #372, gluteeniton premium pilsner. Kuriositeettina mainittakoon, että panimon ihan ensimmäinen olut, #1 oli niinkin erikoinen tuotos kuin chilillä maustettu black IPA nimeltään Black Ale Chilli. Myös tynnyrikypsytettyjä oluita on jonkin verran, ja esimerkiksi maistamamme, jo melko kauan ikääntynyt Wood I lie to you BA Barleywine oli kerrassaan herkullista.

Göteborgissa on todella paljon craft beer -pubeja, ja monessa niistä on tarjolla ilahduttavan paljon nimenomaan paikallisia oluita, toki kansainvälisiä tuotteita unohtamatta. Sekä paikallisten että turistien osoittama innostus artesaanioluita kohtaan on tuonut paikallisia oluita myös ”tavallisten” baarien ja ravintoloiden valikoimiin, ja tulossa on myös ainoastaan göteborgilaisiin oluisiin keskittyvä pubi. Myös oluen ja ruoka-annosten parittaminen ja olutsuositusten antaminen on lisääntynyt. Me käväisimme mukavan perinteiseltä kulmakuppilalta näyttävässä The Red Lion -pubissa, All In Brewing -kiertolaispanimon taproominakin toimivassa Brewers Beer Barissa sekä Haket Barissa.

Haket Bar

Kaksi helmeä Göteborgin ympäristöstä

Tiesitkö, että Göteborgin edustalla on varsin kookas saaristo? Me emme etukäteen tienneet, mutta kun siitä kuulimme, ajoimme Lilla Varholmenin lauttarantaan ottamaan selvää, miltä siellä näyttää. Sää ei meitä suosinut, mutta sateisen harmaanakin saaristoluonto on sievää. Ja mikä parasta, saarillakin on pienpanimoita! Kävimme pohjoissaaristoon kuuluvalla Björkön saarella vierailemassa  BarlindBeer-saaristolaispanimossa, joka sijaitsee hurmaavassa vanhassa jäävarastorakennuksessa. Pienen panimon taproom on sisustettu paikan historiaa kunnioittaen, ja tunnelma on todella kiva. Panimoa pyörittävän Jonas Barlindin tausta on menestyksekkäässä kotioluen tekemisessä sekä vahvassa kemian tuntemuksessa, ja panimon valikoimiin kuuluu kolmen oluen core-sarja sekä aina jokin kokeellisempi uusi olut.

Söpöstä pienestä saaristolaispanimosta siirryimme toisenlaiseen kokoluokkaan matkattuamme Göteborgin koillispuolelle historialliseen Jonseredin kylään, Poppels Bryggeri -panimolle. Poppelsin moderni tuotantolaitos ja panimoravintola sijaitsee perinteikkäässä teollisuusmiljöössä, Jonseredin vanhoissa tehdashalleissa. Noin 1,2 miljoonan litran vuosituotannolla Poppels edustaa suurempia pienpanimoita, mutta suurten kattiloiden ohella käytössä on edelleen myös 500 litran pikkukeittiö ja tankit, joissa valmistuu milloin mitäkin erityistä ja kokeellisempaa tavaraa. Perussarjan ohella Ruotsin Vuoden Panimoksikin äänestetyltä Poppelsilta tulee yksi uusi tuote joka kuukausi, ja lisäksi kausiuutuuksia. Poppelsilla on myös uudehko Poppels Citybryggeri, Göteborgin keskustassa sijaitseva panimo, joka on keskittynyt ainoastaan Oak Barrel Pilsnerin valmistukseen.

Malmö Brewing Co & taproom on Ruotsin suurin panimoravintola

Komeassa vanhassa suklaatehtaassa trendikkääksi naapurustoksi muuttuneella vanhalla teollisuusalueella liki Malmön ydinkeskustassa sijaitseva Malmö Brewing Co on 42 hanallaan Ruotsin suurin panimoravintola. Panimo aloitti toimintansa vuonna 2010 ja laajennusosa valmistui muutamia vuosia myöhemmin. Nyt olutta ja grilliruokiin ja burgereihin painottuneen keittiön antimia voi nautiskella kolmessa eri kerroksessa ja suurella terassilla.

Panimoravintolan perustamisen aikaan Malmössa toimi ainoastaan yksi pieni, perinteisempiä oluita valmistava panimo, eikä olutharrastajia juurikaan ollut, joten missioksi muodostui uusien ja erilaisten oluiden tuominen tarjolle. Panimon historia ulottuu kuitenkin vielä kauemmaksi, aina vuoteen 2002, jolloin sen perustaja Anders Hansson yhdessä perheensä kanssa osti tilat hylätystä tehdaskiinteistöstä, jo silloin ajatuksenaan perustaa siihen joskus panimo ja pubi. Panimon tuotteita ei ole missään vaiheessa pullotettu, joten Malmö Brewingin oluita maistaakseen on suunnattava paikan päälle.

Malmö Brewingilla on ollut merkittävä rooli paikallisen artesaaniolutyhteisön luomisessa, ja ajatus aina uusien olutmakujen tuomisesta markkinoille kantaa yhä. Panimolla ei ole varsinaisia core-tuotteita, vaan kaikki hanat kiertävät. Valikoimaan kuuluu aina laaja kirjo erilaisia oluttyylejä, ja osa hanoista on varattu vieraileville kotimaisille ja kansainvälisille oluille. Vuodesta 2016 lähtien on toiminut myös erillinen Malmö Meadery, jonka hanavalikoimaan kuuluu yleensä kolme Meadia ja yksi siideri. Lauantaisin on tarjolla opastettu, ruotsinkielinen panimokierros ja olutmaistelu, ja tilauksesta järjestyy myös englanninkielinen kierros.

Omnipollon kirkkopanimo on upea vierailukohde Tukholman kyljessä

Pitkään kiertolaispanimona toiminut Omnipollo on tuttu nimi suurelle osalle olutharrastajista niin Ruotsissa ja Suomessa kuin kansainvälisemminkin. Kyseenalaistakin mainetta erikoisilla tuotejulkaisuillaan kerännyt Omnipollo on ylpeästi erilainen, ja hyvin erityislaatuinen on myös heidän 2019 avattu, entisessä kirkossa Sundbybergissa sijaitseva panimonsa, Omnipollos kyrka.

Omnipollon oluita tehdään edelleen jonkin verran yhteistyöpanimoissa ympäri maailmaa, mutta suurin osa tuotteista valmistuu nyt urkujen ja ruusuikkunan katveessa aivan Tukholman kupeessa. Kirkon koko riittää juuri ja juuri oluen keittoon ja kypsytykseen sekä ravintolapuolen pyörittämiseen, mutta oluen pakkaaminen ja raaka-aineiden varastoiminen tapahtuu toisessa lokaatiossa muutaman kilometrin päässä.

Panimoyrittäjän painajaiset – Ruotsissakin osataan säädellä

Jos Suomen alkoholilainsäädäntö tahtoo aiheuttaa harmaita hiuksia niin pienpanimoille kuin kuluttajille, niin osataan sitä Ruotsissakin. Suomessa valmistellaan jälleen ”kauppavahvuisen” oluen prosenttirajan nostoa, mutta Ruotsissa, missä tuo raja on vain 3,5 %, asia ei ole varsinaisesti edes pöydällä. Ei siis ole odotettavissa, että tuota vahvempia oluita saisi muualta kuin Systembolagetista vielä ihan hetkeen. Valtion alkoholikauppojen valikoima ja hintataso on sentään oluen ystäville varsin hyvä, ja itse asiassa Systembolagetin myymälöillä on velvollisuus ottaa myyntiin lähialueen pienpanimoiden tuotteita. Kylmää olutta ruotsalaisissa alkoholimyymälöissä ei toki sentään saa myydä.

Pienpanimoita ja niiden taproomeja koskeva lainsäädäntö vaihtelee hieman alueittain, mutta yleisesti ottaen hanahuoneiden toiminta ei ole niin vapaata kuin Suomessa. Göteborgissa opimme, että mikäli haluaa laskea oluita vapaasti asiakkaille, siis ilman määrä- tai vahvuusrajoitteita, taproomilla pitää olla ravintolalisenssi. Se taas vaatii sitä, että pitää olla asianmukainen keittiö ja alkuruuat, pääruuat ja jälkkärit sisältävä ruokalista. Pelkästään juomiin ja vaikkapa snack-tuotteisiin keskittyvää hanahuonetta rajoittaa (ainakin osassa maata) myyntirajoitus maisteluannoksiin, eli asiakkaalle saa annostella vain 1,5 desiä olutta, ja maksimissaan kahdeksan annosta. Lisäksi on vielä oluen vahvuuteen liittyviä rajoituksia, eli esimerkiksi 9-volttiselle oluelle annoksen maksimikoko on 0,7 dl. Myös verotukseen liittyviä erikoisuuksia löytyy, ja ainakin suurempia pienpanimoita verotetaan ihan yhtä ankaralla kädellä kuin jättimäisiä oluttuottajiakin.

Erilaiset byrokratian kiemurat eivät ilmeisesti ruotsalaisia oluttoimijoita kuitenkaan liikaa häiritse. Asioihin yritetään toki vaikuttaa sen verran kuin pystytään, mutta turhanpäiväistä murmutusta ei tunnuta liiemmin harrastettavan. Raaka-aineiden hinnat ja ylipäätään hintojen nousu on Ruotsissakin aiheuttanut panimoille lisäpainetta, mutta ainakin tapaamamme panimotyypit näkevät alan tilanteen positiivisena ja he uskovat artesaanioluen kysynnän jatkuvan vahvana.

Teksti ja kuvat: Anne ja Toni / Craft Beer Nomads

Ilmestynyt 4/23 Olutposti -lehdessä. 

Katso lisää:

Ranskalaista olutmatkailua Nancyssa