Uudet maltaat Tuomas Golden Ale -oluessa

Tämän vuoden Hyvä Tuomas -oluessa maistuvat täysin uudet maltaat. Valmistukseen on käytetty ensimmäistä kertaa Caramel Sweet- ja Golden Ale -maltaita.

Tuomas Golden Ale on kullankeltainen ja raikas pintahiivaolut, joka on helposti lähestyttävä ja sopii parhaiten nautittavaksi italialaisen ruoan, kalan, salaattien ja voimakkaiden juustojen kera. Tuomas Golden Alen uudet ale- ja karamelli-maltaat tuovat siihen pyöreyttä ja runkoa, jota tasapainottaa käytettyihin maltaisiin sovitettu humalointi.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Tuomas Golden Ale-olut on kehitetty yhdessä vuoden 2016 Hyväksi Tuomaaksi nimetyn Viking Maltin Timo Huttusen kanssa. Olutliitto myöntää Hyvä Tuomas -palkinnon työstä olutkulttuurin hyväksi ja Huttunen valittiin palkinnon saajaksi viime vuonna perustuen hänen tekemäänsä työhön maltaiden parissa.

Timo Huttunen on työskennellyt panimoalalla vuodesta 1996 lähtien monenlaisissa tehtävissä aina oluen ja maltaan valmistuksesta maltaan myyntiin sekä mallasohran hankintaan ja hänen nykyinen toimenkuvansa Viking Maltilla painottuu erikoismaltaisiin. Huttunen on kehittänyt maltaiden valikoimaa ja saatavuutta merkittävästi ja siten edistänyt pienpanimoiden ja erikoisoluiden kasvua Suomessa. Huttunen uskookin, että maltaiden rooli tulee korostumaan oluen teossa tulevina vuosina, kun erilaisiin oluttyyppeihin räätälöidään erilaisia maltaita. Hän pitää Hyvä Tuomas -palkintoa myös kunnianosoituksena kotimaisille maltaille, joiden hyvä maine perustuu puhtauteen sekä alkuperän ja tuotantoketjun läpinäkyvyyteen.

Hyvän Tuomaan tittelin kantamisessa on Huttusen mukaan ollut antoisinta päästä pitkästä aikaa tekemään oluen tuotekehitystä. Huttunen kertoo, että tavoitteena oli saada aikaan maltaiden pehmeyden ja humalan raikkauden tasapainoinen yhdistelmä.

Tuomas Golden Ale -olutta on saatavilla viimeistään lokakuun alusta alkaen kaikista Prismoista ja hyvin varustelluista K-kaupoista rajoitetun aja. Olutliitto on myöntänyt Hyvä Tuomas -palkinnon työstä olutkulttuurin hyväksi vuodesta 1994 alkaen ja Tuomas-oluita on tehty Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla vuodesta 2009 alkaen.