21.12. Hyvän Tuomaan päivä aloittaa joulunvieton

Tänään 21.12. on vietetty Suomessa Tuomaan päivää, jolloin perinteisesti on hiljennytty joulunviettoon.

”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi,” sanottiin ennen. Joulun aika alkoikin Tuomaasta 21. joulukuuta, ja siitä alkoi myös joulurauha, jolloin joulun valmistelut tulisi jo olla tehtynä. Näin Tuomas toi joulurauhan ja siksi sanottiinkin: ”Tuomaasta housut naulaan, tulee joulurauha.” Tuomaan päivästä Nuutin päivään asti oltiin pirtissä ja levättiin, syötiin, juotiin ja leikittiin.

Perinteisesti oluen ja sahdin teko ajoitettiin niin, että juoma oli valmista maistettavaksi Tuomaan päivänä 21. joulukuuta, jolloin joulun juhlinta alkoi. Oluen juominen ja joulun juhliminen lopetettiin Nuutin päivänä, jota aikoinaan vietettiin 7. tammikuuta (nykyään 13.1.).

Tuomaanpäivän oluenjuonti oli niin merkittävä tapahtuma, että se on tallentunut myös useisiin sananlaskuihin, kuten ”Tuomas tulee tuoppi kainalossa”, ”Tuomas tulloo tuoppi käes koettalemmaa kaljan makua” tai ”Tuomas tynnää”, mikä tarkoitti jouluoluen siirtämistä tynnyriin. Lounaisessa Suomessa taas tavattiin sanoa ”Tuomas on aina juomas”. Oluen tärkeyttä osoittaa myös vanhojen riimusauvojen Tuomaan päivän merkki, olutpikari.

Tuomaan päivästä on säilynyt monta erilaista lorua, tässä yksi Somerolta.

Tule meille Tuomas kulta,
Tuopa joulu tullessas,
Olkikahlo kainalossas,
Oluttynnyri olallas,
Viinapottu povessas,
Pikarikin pivossas,
Juustot, kakut kainalossas!
Kyll’ sä meidän talon tunnet,
Musta risti portin päällä,
Kirjava kissa portin alla.

Tänään julkistetaan myös vuoden Hyvä Tuomas, taho tai henkilö joka on edesauttanut suomalaista olutkulttuuria. Hyvä Tuomas on Olutliiton vuosittain jakama kiertopalkinto ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi. Kunkin vuoden Hyvän Tuomaan valitsevat aiemmin palkinnon saaneet. Hyvä Tuomas palkinto jaetaan nyt kolmenkymmenennen kerran.

Kuvat: Finna

1.tuoppi, kaksipuoleinen punkka ja haarikka – Heikkarin aitassa Kalvolan Ojajärvellä 1928 – 1930
kuvaaja Esko Aaltonen

2. Tuomaanristi joulupöydässä joulukuussa 1956. Ali-Seppälän talo, Tuusula, kuvaaja Erkki Voutilainen

Katso myös:

Näin tarjoilet oluet oikein jouluna