Joulukalenterin 17. luukku: Joulun olutsuositukset

Olutpostin joulukalenterin 17. luukku paljastaa joulupöydän olutsuositukset. Ruuan ja juoman yhdistämisessä vaikuttavat tietysti jokaisen omat makumieltymykset, mutta jos muistaa muutaman simppelin periaatteen oluen ja ruuan yhdistämisessä, pääsee helpolla joulupöydän olutsuosituksissa. Aina kannattaa yrittää hahmottaa ruuan vahvin aromi ja valita juoma sen mukaan. Valittaessa olutta ruokajuomaksi, on huomioitava ensisijaisesti oluen katkeruus.

Alkuruuat:

Silli- silakka- ja rosollipöytään olut sopii hyvin, koska se tasapainottaa kalojen suolaisuutta ja rosollin etikkaisuutta makealla maltaisuudellaan. Myös suolaisen mehukas mäti on omiaan oluen kera. Tämäntyyppisiä kalapöytään sopivia oluita ovat vaaleat lagerit ja rapsakan kuivat pils-oluet, mutta myös vähän maltaisemmat amber lagerit ja perinteiset suomalaiset jouluoluet. Hyvä valinta kalapöytään on vaalea, sitrusmainen vehnäolut, joka käy myös rosollin kera. Lohiruokien kanssa toimivat myös marjaiset oluet.

Pääruuat:

Suomalaisen joulupöydän pääruoka on useimmiten kinkku, jonka suolaisuuden kanssa maistuu usein sen mieto savuinen aromi, joka yhdistyy kirpeään sinappihuntuun. Perinteisiä suomalaisia jouluruokia ovat myös pitkään haudutetut juureslaatikot, joiden maku on usein mieto ja hapanimelä. Oluen maltaisuus sopii hyvin yhteen laatikoiden ja kinkun savuisuuden kanssa ja juoman katkeruus taas leikkaa laatikoiden raskautta ja kinkun rasvaa. Hyviä oluita kinkun ja laatikoiden kanssa ovat sitrusmaiset humalaiset APAt sekä hauskasti maltaiset hedelmäiset IPAt, joissa humalan katkero ja hiilihappo toimivat makujen neutralisoijina eli ne ikään kuin putsaavat suun makumuistin. Raskaisiin ruokiin voi myös valita tummahkon, hieman makean oluen, jossa oluen makeus tasapainottaa raskaiden ruokien suolaisuutta. Tummahkoissa oluissa on vaadittavaa makean runsasta maltaisuutta. Hyviä kinkku- ja laatikko-oluita ovat belgityyliset dubbelit ja tripelit, vahvat doppelbockit ja maltaisen savuiset savuoluet.

Kasvisruokailijan joulupöytään kannattaa valita myös tummahkoja belgityylisiä oluita kuten dubbelit ja trippelit sekä saksalaistyylisiä vehnäoluita, koska tuhdit suolaiset juuresmaut vaativat hieman makeutta olueen. Vegaanikinkussa on usein samoja makuelementtejä kuin peruskinkussakin, vaikkakin hieman miedompana, joten hedelmäinen APA-olut käy myös vegaanikinkun juomasuositukseksi.  Kypsennetty punajuuri toimii joulupöydässä myös vehnäoluen kanssa.

Jälkiruuat ja juustot:

Hedelmäisen makeat ja tuhdit oluet käyvät erinomaisesti digestiiviksi tai juustopöydän kanssa, silloin oluiden maku sopii juustojen suolaisuuteen ja oluen hiilihappoisuus keventää juustojen maukasta raskautta. Hyviä oluita digestiiviksi ja juustojen kanssa ovat erilaiset luostarityyliset ale-oluet, happamahkot flanders ale -oluet tai maltaiset barley winet. Hyvä yhdistelmä tulee myös rustiikeista saison-oluista juustojen kera tai vahvemmista hedelmä- tai marjaoluista.

Suklaajälkiruokien kanssa maistuu jälkiruokaviinilasista pieni annos portteria tai vastakohtaisesti hedelmäisen hapanta olutta kuten vaikka kirsikkaolutta. Nämä oluet sopivat myös luumujälkiruokien kanssa.

Katso Olutpostin toimituksen suosikkeja joulunviettoon!

Mikko Hentunen:

 •  Sinebrychoffin Porter ja Koffin Crisp tasapainottamaan toisiaan joulupöydän laatikoiden ja muiden vahvojen makujen kanssa.
 • Põhjalan Jouluöö illalla rääppiäisten kanssa.
 • Altian Hehkuviiniä (22 %) kuumana muutama sentti yötonttumyssyksi.

Anikó Lehtinen:

 • Mätileivän, lohen ja muiden kalaherkkujen kanssa  kanssa Kanavan Panimon Sulku Pils.
 • Pekonilla vuoratun uunikalkkunan kanssa Fiskarsin panimon Floridus Flanders Red.
 • Suklaakonventien kanssa Maistilan Purppuravyöhyke kirsikkaolut.
 • Herkkujuustojen kanssa Mallaskosken Kronos BA Barley Wine.

Jari ”cyde” Hyttinen:

 • Aattona kun olen käymässä kotiseuduilla Joensuussa vedän kinkun kanssa jotain tummaa lageria.
 • Illalla naukkailen rauhallisin ottein paikallisen Panimo Honkavuoren Taiga Whisky Portteria ja mussutan suklaata niin, että Painonvartijoissa vaihtuu joulun kellojen ääni hälytyssireeniksi
 • Joulupäiväksi kerään varmaan muutamia eri tyyppisiä oluita maisteluun. Loppuillasta koetan ”viihdyttää” läsnäolevia kunnes moottoriturpa komennetaan makuuhuoneeseen odottamaan Nukku-Matin vastaanoton avautumista.

Harri Soinila:

 • Sukulaisten kanssa ajanviettoon: Pieni kokoelma kevyempiä porttereita ja stouteja.
 • Sukulaisilta pakenemiseen oman pään sisälle: Oikein tuhti tynnyrikypsytetty imperial stout, joka vaatii keskittymistä ja antaa hyvän tekosyyn vetäytyä sivummalle.
 • Sukulaisilta pakenemiseen ihan hankeen asti: Jaloviina.

Katso miten joulupukki yhdistää jouluiset olut- ja ruokaparit!