Kahden siideritalon uusi yhteinen alku

Rymättylästä ja Fiskarista kuului huhtikuussa 2021 innostuneita uutisia: Brinkhall Sparkling ja Kuura Cider yhdistyivät Brinkhallin ostettua Kuuran liiketoiminnan.

Kotimaisen omenan jalostamisen juomiksi viitisen vuotta sitten aloittaneet Brinkhall Sparkling ja Kuura Cider olivat tahoillaan todenneet, että mahdollinen kaupallinen menestys on kovan ja suunnitelmallisen työn takana. Vuonna 2015 kokeellisen ja 2016 kaupallisen toiminnan aloittanut Kuura Cider ajautui vuosi sitten kesällä yrityssaneeraukseen. Myös vuodesta 2017 lähtien omenaviinien prestige-luokkaan tähdännyt Brinkhall oli uudistumisen tarpeessa. Kahden yrityksen yhdistyessä syntyi entistä vahvempi toimija, joka aloitti puhtaalta pöydältä uusissa tiloissa.
Yritys jatkaa toimintaa Brinkhall Sparklingin nimellä upouusissa tiloissa Salossa. Halikon Design Hillin kohdalla kannattaa painaa jarrua ja käydä tutustumassa heinäkuussa avattuihin tuotantotiloihin ja puotiin.

mies kävelee

Siiderintekijänä jatkaa Petri Halmetoja

Kuura Ciderin perustaja Petri Halmetoja jatkaa työtään molempien talojen tuotelinjojen parissa.

– Kauppa mahdollisti muutoksia, joita joka tapauksessa oltiin tekemässä. Brinkhall Sparklingille yhdistyminen oli kannattavaa, koska he saivat Kuuralta vahvaa osaamista, kun minusta tuli yrityksen siiderintekijä. Vastaavasti Kuura Cider sai rahaa saneerausohjelman läpivientiin, Halmetoja kertoo.

Halmetojaa ilahduttaa yrityksen hyvä, laaja omistajapohja ja omistajien sitoutuminen asiaan. Muutos lähtee aina omistajista, hän toteaa. Rymättylän Röölässä omenaviinejä tehnyt Brinkhall Sparkling ja Fiskarissa siideriä kypsytellyt Kuura Cider olivat liikkeellä hyvin samanaikaisesti, mutta hieman eri lähtökohdista.

– Kuuralla homma lähti siitä, että aloin tekemään laajaa siideriperhettä, jonka tavoitteena oli aidon siiderin ja jääsiiderin tunnetuksi tekeminen ja niiden aseman parantaminen tarjoamalla näihin kategorioihin tuotteita, Halmetoja kuvailee.
Brinkhall Sparkling teki hyvin samanlaisia tuotteita, mutta puhui viinistä.

– Koen, että heillä oli vallalla fine wine -ajattelu. Rymättylässä tehtiin hienoa omenaviiniä, joka pyrittiin asemoimaan vielä hienommaksi. Siinä oli tietty prestige-brändäys, eikä haluttu identifioitua siiderin tekijänä, Halmetoja pohtii.
Hän arvioi, että selkeä ero siiderimaailmaan haluttiin tehdä osin siksi, että suomalaisilla on keskimäärin huono mielikuva siideristä, ja siitä Brinkhall Sparkling halusi erottautua.

– Kuuralla oli laveampi ja maanläheisempi ote. Voi sanoa, että ajattelimme samaa asiaa eri suunnista. Asiaa voi toki ajatella monilla eri tasoilla, ja esimerkiksi Alkon hauissa 6,5-prosenttinen omenapohjainen tuote voi osallistua joko viini- tai siiderihakuihin, ihan miten tuottaja haluaa tuotteensa kategorisoida.

siiderintekijä

Pakka sekoittuu

Kun Petri Halmetoja vastaa siiderintekijänä kaikista tuotteista, hän uskoo että käsillä on hyvä mahdollisuus ottaa hyödyt irti molempien opeista ja sekoittaa pakka uuteen uskoon. Brinkhallilla on ollut kaksi siideriä, joista toinen on jo juotu pois. Jatkaako Saaristo-omena sillä nimellä? Ei välttämättä.

– Vien joka tapauksessa siiderinvalmistusta kohti aitoa siideriä, emme sotke kotimaista omenaa millään, Halmetoja lupaa.

Se taas on selvää, että lippulaivatuote Sparkling B Brut myydään jatkossakin Brinkhallin nimellä.

– Uskoisin, että siihen kylkeen, Brinkhallin brändin alle, sopii jatkossa Kuura Cuvée -tyyppinen, matala-alkoholisempi fiini kupliva juoma. Myös ensimmäinen oma vuosikertani Sparkling Brutia tulee olemaan nykyistä miedompi, ehkä noin 10-prosenttinen. Rinnalle tulee varmasti muitakin matala-alkoholisia tuotteita, joissa ei ole sokerilisää, joten ne ovat myös helposti sertifioitavissa aidoksi siideriksi, Halmetoja visioi.

Ei ole Halmetojan mukaan poissuljettua, etteivätkö molempien historiaan kuuluvat jääsiiderit olisi jatkossa yksi ice-sarja. Tähän sarjaan sopisivat Brinkhallin Eeva-tuotteet ja Kuura Ice Cider uudistetulla ilmeellä.

– Nämä on järkevää yhdistää, sillä ice cider on haastava tuote myydä ja markkinoida, vaikka maistamisen jälkeen onkin erittäin tykättyä. Jos meillä on jossain kohti kahta eri brändiä, ajattelemme fiksusti ja selkiytämme tilanteen.

Kirpaiseeko se? Halmetoja voi joutua luopumaan lempilapsistaan.

– Jos on kivoja tuotteita, joissa on paljon potentiaalia, toki harmittaisi, jos niitä ei enää tehtäisi. Meillä on kuitenkin pragmaattinen ajattelu: tuotteet, joilla on pohjatunnettuus, pidetään mielellään samana, Halmetoja sanoo.

Hän lupaa keskittää ajatukset kokonaiskuvaan: miten saa isossa mittakaavassa tuotua laatusiidereitä useamman ihmisen ulottuville – riippumatta siitä millä nimellä niitä kutsutaan.

Aito siideri sydämenasiana

Aito siideri on ollut Kuuralle sydämenasia, Halmetoja muistuttaa. Hänen lähtökohtanaan Brinkhall Sparklingilla on, että kaikki siiderit tulevat olemaan aitoja.

– Tahtotilamme on kotimaisen omenan hyödyntäminen. Emme lähde makusiirappikikkailuun, vaan kaikki tuotteet ovat aitoja ja sataprosenttisesti omenasta. Meillä on tästä yksimielisyys, aito tavara on meidän juttu jatkossa. Aidon siiderin arvoihin on helppo sitoutua!

Aitouteen kannustavat myös omat omenatarhat. Toistaiseksi yrityksellä on niitä kaksi: Brinkhallin jäljiltä Rymättylässä hieno vanha tarha ja Kuuran jäljiltä toinen Lohjalla. Nykyisessä toimipaikassa Salossa viereen voisi istuttaa siideriomenatarhan.
Uusi omenatarha on pitkä projekti, mutta läheisen Ammattiopisto Livian puutarhatuotannon kurssilla suunnitellaan sitä jo. Maaperäanalyysin ja Suomen oloihin soveltuvan lajikkeiston kartoituksen jälkeen ensi vuonna voi olla istutusten aika, ja satoa voidaan odottaa noin viiden vuoden kuluttua.

– Omenatarhan perustaminen on pitkän tähtäimen projekti, mutta siihen kiteytyy se, mitä uusi Brinkhall edustaa. Keskitymme kotimaiseen omenaan ja haluamme olla tuottamassa uutta tietoa myös muille, Halmetoja kertoo.

Siideripiireissä tarha onkin todella mielenkiintoinen ja tervetullut hanke. Halmetoja lupaa, että siihen istutetaan joitakin lajikkeita myös koemielessä, ja tuloksista kerrotaan muillekin.

Halmetoja on todella innoissaan meneillään olevasta siiderikaudesta: tästä alkaa Brinkhallin uusi aika.

– Olemme luomassa uutta, voi sanoa että kaikki on muuttunut, kun sijainti ja ihmiset ovat vaihtuneet. Vanha ei sido meitä, vaan ajattelemme kaiken uusiksi! Meiltä tulee myös monia uudentyyppisiä tuotteita, hän lupaa.

Siiderin sykli on aina pitkä: aidon omenasiiderin annetaan kypsyä rauhassa talven yli, pitkälle kevääseen. Halmetojan kädenjäljen Brinkhallin ruorissa pääsee siis maistamaan ensi kesänä.

– Tietysti tämä on minulle henkilökohtaisesti myös uusi mahdollisuus. Kuuran kanssa ei mennyt niin hyvin: kun rahat loppuu, ne loppuu. Älyttömän isoilla resursseilla ei nytkään olla liikkeellä, mutta tämä muistuttaa oikeaa firmaa, voimme tehdä panostuksia, joihin en aiemmin pystynyt. Se, että hommaa on rakentamassa useampia henkilöitä, vakauttaa tilannetta ja luo vahvempaa perustaa, Halmetoja toteaa.

Kaupallisesta puolesta vastaa toimitusjohtaja Jaakko Saivosalmi ja siidereitä tekee yhdessä Halmetojan kanssa Tapani Levanto. Omenatarhaa hoitaa puutarhuri Susanna Lehtiranta.

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Kuvat: Brinkhall Sparkling

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2021.