Kirja-arvio: Randy Mosher – Mastering Homebrew: The Complete Guide to Brewing Delicious Beer

Netti on pullollaan kotiolutta koskevaa tietoa ja kotipanija löytääkin useimmiten tarvitsemansa tiedon muutamalla klikkauksella. Toisinaan on kuitenkin syytä pitää taukoa ruutuajasta ja tarttua perinteiseen kirjaan. Tässä sarjassa Kotiolutposti esittelee alan kirjallisuuden klassikoita, jotka tarjoavat hyvää perustietoa ja uusia näkökulmia myös kokeneemmille harrastajille.

Randy Mosher – Mastering Homebrew: The Complete Guide to Brewing Delicious Beer

Olutguru Michael Jackson on aikoinaan todennut maailman tarvitsevan enemmän Moshereita. Vuosikymmenten ajan olutmaailman syvään päätyyn sukeltanut ja aiheesta kirjoittanut Randy Mosher on todellakin kävelevä oluen ensyklopedia. Harrastajien onneksi Mosher on tuonut merkittävää tietoa oluen valmistuksesta ja harvinaisista oluttyyleistä myös kotipanijoiden hyödyksi.

Mosherin ensimmäistä kertaa vuonna 2015 ilmestynyt Mastering Homebrew on todella kattava yleisteos oluen panemisesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Hieman alle 400-sivuiseen kirjaan on saatu mahdutettua valtava määrä tietoa sekä aloittelijan että pidemmälle ehtineen iloksi.

Kirja on jaettu selkeisiin osioihin. Johdanto-osion jälkeen siirrytään oluen ja sen ainesosien ymmärtämisen kautta itse panoprosessiin ja sen tekniikoihin. Hiiva ja erilaiset oluen lisämausteet ovat saaneet ansaitusti omat laajat osuutensa kirjasta. Mastering Homebrew sisältää myös runsaasti toteuttamisen arvoisia kotiolutreseptejä sisältävän osion sekä kattavat tietopaketit omien reseptien rakenteluun. Selkeä rakenne auttaa löytämään nopeasti juuri sen kohdan, josta kaipaa lisätietoa tai varmistusta.

Mosher tarjoaa jokaisessa osiossa aiheen perustiedot aloittelijan näkökulmasta helposti pakattuna. Oman elämänsä kotipanimomestareille taas löytyy syventävää tietoa ja ohjeita erilaisiin DIY-virityksiin, kuten vaikkapa oman kandisiirapin valmistukseen tai maltaiden savustamiseen. Mosherin teksti on helppolukuista ja soljuvaa. Humoristisella tavalla kirjoitettu kirja innostaa tutustumaan myös niihin aiheisiin, jotka ovat itselle niitä vähemmän kiinnostavia. Tekstin tukena toimivat taulukot ja kaaviot kokoavat perustiedot yhteen helposti hyödynnettäväksi ja kirjan visuaalinen ilme lisää lukuintoa.

Osa kirjassa esitetyistä menetelmistä herättää suomalaisittain kummastusta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa suosittu, mutta nykyisten all-in-one -laitteiden aikana alkeelliselta tuntuva kylmälaukkumäskäys ei ole saavuttanut Suomessa suurta suosiota. Muuten amerikkalaisuus ei liiemmin häiritse, sillä esimerkiksi reseptien mallas- ja humalamäärät on ilmoitettu myös metrijärjestelmän yksiköissä. On myös ymmärrettävää, että muutama vuosi sitten julkaistu kirja ei sisällä tietoa esimerkiksi kaikkein viimeisimmistä humalalajikkeista, mutta tätä puutetta on helppo kompensoida netin avulla.

Mastering Homebrew on perusteos, joka jokaisen itseään kunnioittavan kotipanijan olisi hyvä lukea ainakin kerran. Vankka historiatieto yhdistettynä uusiin näkökulmiin takaa sen, että tämän kirjan lukija saa taatusti uutta inspiraatiota kotiolutharrastukseensa.

Teksti: Erkki Ukkola, kuva Chronicle Books

Arvio on ilmestynyt 3/23 Olutposti -lehdessä.

Katso lisää:

Tekoäly kotipanijan apuna