Kokeile tahmean herkullista, siiderillä leivottua ranskalaista omenapiirakkaa

Ranskalainen klassikkojälkiruoka, tahmeanmakea tarte tatin maistuu erinomaiselta siiderillä maustettuna. Kokeile tätä herkkua, tietysti ranskalaisen puolikuivan siiderin kanssa!

Siiderinen tarte tatin

Pohja:

  • 100 g pehmeää voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl kylmää omenasiideriä

Täyte:

  • 5 hapanta omenaa
  • 100 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 0,5 dl ruokosokeria
  • 2 dl kuivaa omenasiideriä
  • Hyppysellinen kanelia ja kardemummaa
  • Ripaus suolaa

Tee pohja mittaamalla kulhoon jauhot ja sokeri. Sekoita ja nypi voi joukkoon, kunnes seos on tasaisen rakeinen. Lisää siideri ja tee taikinasta pallo, jonka laitat lepäämään jääkaappiin.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat lohkoihin. Laita voi ja sokeri uuninkestävälle paistinpannulle ja anna sulaa. Lisää omenat ja siideri. Paista kovalla lämmöllä sekoitellen, kunnes seos on muuttunut karamellin väriseksi ja suurin osa nesteestä on haihtunut (noin 20 minuuttia). Lisää mausteet. Sekoita koko ajan varovasti, etteivät omenat pala. Ota pannu liedeltä, kun seos on tummaa ja tahmeata. Anna jäähtyä hetki.

Ota taikina ja kauli se kylmänä suunnilleen paistinpannun kokoiseksi levyksi. Asettele taikina paistinpannun päälle. Laita uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes taikina on ruskistunut. Anna jäähtyä hetken ja kumoa lautaselle. Anna paistinpannun levätä kumotun piirakan päällä muutama minuutti niin piirakka jähmettyy. Tarjoa heti tai jäähtyneenä. Seuraksi sopii hapan, kuiva omenasiideri ja vaniljajäätelö.

Miten yhdistää siideri ja juustot?