Kokeile tätä kotona: ”Marmite”-levitettä oluen hävikkihiivasta

Tekee olutta sitten kotona tai pienpanimossa, hävikkihiivaa jää aina. Nokian Panimon panimomestari Riitta Sulkama on keksinyt oivan tavan hyödyntää tätä muuten usein biojätteeksi menevää oluen valmistuksen oheistuotetta. Siitä voi tehdä Englannissa tunnettua suolaisen umamista, vegaanista Marmite- tyylistä levitettä leivälle. Olutposti kokeili, kokeile sinäkin!

Marmite on oluthiivasta valmistettu, yli sata vuotta vanha voileipälevite. Muut Marmiten valmistusaineet ovat vihannesuute, suola, mausteet ja erilaiset lisätyt vitamiinit. Tuotteen pakkaus on Englannissa ikoninen ja sen tuntevat kaikki, ja onhan Marmite hyvin säilyvää, vegaanista, edullista ja ravintorikasta.

– Pidän kovasti Marmitesta. Toinen tyttäristäni asuu Englannissa, joten levite on tullut tutuksi. Niinpä ajattelin, miksi en kokeilisi tehdä sitä kotimaisesta oluthiivasta, kertoo panimomestari Riitta Sulkama. –  Ajatuksena oli nimenomaan hyödyntää ylijäänyttä oluthiivaa uudella tavalla, koska siinä olevat ravintoaineet, proteiinit ja B-vitamiinit, foolihapot ja kivennäisaineet ovat arvokasta materiaalia myös ihmisravinnoksi, ei pelkästään ravintolisinä tai oluthiivatabletteina.

Panimomestari Riitta Sulkama

Itse Marmiten resepti on salaisuus, mutta siitä löytyy monta erilaista valmistusversiota niin YouTubesta kuin Internetin ihmeellisestä maailmastakin. Sulkamakin kokeili oluthiivalevitteen valmistusta valmistusvideon innoittamana. –Marmite- tyylisen levitteen valmistus on hidasta, muttei kovin vaikeaa. Itse tein oluthiivalevitteestä hieman vähäsuolaisemman version ja jätin sen myös koostumukseltaan rouheammaksi, niin että siitä on mukavia sattumia. Maku on hieman jopa maksapasteijamainen.

Oluthiivalevitteen valmistamisen Sulkama aloittaa pesemällä hiivaa päivittäin parin päivän ajan, että saadaan sen mausta mahdollisimman paljon katkeroita pois. – Kannattaa kokeilla tehdä tätä levitettä vaikka vehnäoluthiivalla tai muulla oluthiivalla, jossa on mahdollisimman vähän katkeroita, koska voimakkaan katkera oluthiiva pilaa levitteen maun, vinkkaa Sulkama.

Olutposti kokeili myös tehdä oluthiivalevitettä ja hyvää siitä tulikin, jos Marmitesta pitää. Ja mehän pidämme. Parasta oluthiivalevite oli englantilaiseen tapaan paahtoleivän päällä, mukavan bitterin kera.

Olutpostin Marmite

  • 1 l vehnäoluthiivaa tai muuta hyvin vähän katkeroita sisältävää oluthiivaa
  • 1 dl soijaa
  • 3 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa
  • Herbamare-yrttisuolaa
  • Mustapippuria

Keitä oluthiivaa hiljaisella lämmöllä välillä sekoittaen monta tuntia, että nestemäärä vähentyy ainakin puoleen. Jäähdytä. Kuori ja keitä juurekset ylikypsäksi, muussaa ne perunanuijalla. Sekoita oluthiiva, juuresmuusi, soija, lisää hieman mustapippuria. Kuumenna ja keitä ainakin tunti hiljaisella lämmöllä sekoittaen. Maista ja mausta lisäsoijalla, suolalla tms. riippuen miten suolaista tahnaa haluat. Jäähdytä ja aja halutessasi sileäksi monitoimikoneessa. Steriloi kiehuvalla vedellä pari puhdasta hillopurkkia, ja laita levite purkkeihin. Se säilyy pitkään jääkaapissa.

Resepti on ilmestynyt 3/21 Olutposti-lehdessä.

Tee levitteen seuraksi vehnäolutfocacciaa!

Vehnäolutfocacciaa iltapalaksi tai salaatin kylkeen