Kotiolutharrastajan säästövinkit

Moni kotiolutharrastaja on aloittanut harrastuksensa saadakseen aikaan laadukasta olutta, mutta osaa on taas voinut kiehtoa ajatus oluen valmistamisesta edullisesti.

Jälkimmäinen väittämä herättää allekirjoittaessa hiukan hilpeyttä, sillä suurin osa harrastajista huomaa pian että laadukkaan oluen valmistaminen tahtoo monesti mennä loputtomaksi laitteiden ja tarvikkeiden päivittämiseksi. Aina on mahdollisuus parantaa. Jossain vaiheessa sitä huomaa jo omistavansa mikropanimon ja rahaa on tullut haaskattua harrastukseen jo useampia tonneja, mutta eipä siinä, kyllähän ne muutkin harrastukset maksaa. Säästöjä voi kuitenkin yrittää saada aikaiseksi pienillä teoilla ja muutamalla isommalla.

Kierrätys

Kierrätyksellä säästää pitkän pennin. Kotiolutharrastaja pystyy säästämään useissakin eri asioissa, joista laitteiden kierrätys on ensimmäinen. Seuraa aktiivisesti kotiolutharrastajien sivustoja ja ryhmiä. Monesti tarvikkeita on mahdollista saada ilmaiseksikin.

Hiivan kierrätys onnistuu myös. Kerää käyttämäsi hiiva talteen ja käytä sitä myöhemmin uudestaan. Todellinen Roope Ankka kerää hiivat kaupallisten tai jopa kavereiden olutpulloista. Vinkkejä hiivojen keräämiseen voit lukea täältä.

Pesuvedet pystyy myös kierrättämään useaan kohteeseen. All-in-one täysmäskäimessä kiertäneen PBW -pesuliuoksen voi siirtää toiseen astiaan vaikka pullojen pesuun ja etikettien irrotukseen.

Kerää sadevettä talteen vaikkapa välineiden pesuun ja humalien kasteluun ja miksipä ei vaikka itse oluenkin tekemiseen.

Käyttämättä jääneen SodasStreamin kaasun voi valjastaa oluen hiilihapotukseen ja vaikkapa hapen poistoon käymisastiasta.

SodaStream valjastettuna hapenpoistoon käymisastiasta.

Myöskin uudelleen käytettävät mäskäys- ja humalapussit tuovat säästöjä pitkässä aikajuoksussa.

Tee-se-itse

Säästöjä pystyy samaan aikaiseksi myös tekemällä mahdollisimman paljon itse. Esimerkiksi immersiojäähdyttimen pystyy askartelemaan itse hehkutetusta kupariputkesta. Kunnon sniiduilija kaivaa putket purkuvalmiiden talojen seinistä.

Styroksisesta kylmälaukusta saa tehtyä mainion mäskäysastian halvalla, lämmöt pysyvät hyvin kuosissa.

Aurinkopaneelien avulla on mahdollista säästää ainakin sähkölaskussa. Tosin paneelit itsessään ovat suhteellisen hinnakkaita, mutta jos tilaisuus saada ilmainen paneeli tulee (tai ainakin hyvä tarjous), niin iske kiinni.

Kasvata humalasi itse! Se on hauskaa ja suhteellisen helppoa. Kerrankin kasvi joka ei heti kuole suorassa auringonpaisteessa. Varmista että valitset naaraspuoleiset kasvit, urokset eivät saa mitään aikaiseksi. Voit lukea vaikka alan opuksen: Kirja-arvostelussa Suomen kattavin humalaopas kautta aikain. – Olutposti

Varastointi

Säilytä maltaat, hiiva, humalat ja tietysti myös itse olut optimaalisesti ja vältä pilaantumisen aiheuttamaa hävikkiä. Se jos mikä tuo säästöjä.

Aktiivisen harrastajan kannattaa tilata suuria määriä raaka-aineita. Isommat pakkaukset ovat yleensä edullisempia ja toisinaan on mahdollisuus säästää postimaksuissa. Tilaa myös Olutpostin uutiskirje ja lehti hyötyäksesi yhteistyökumppaneiden mahdollisista kampanjoista ja tarjouksista.

KUVAT & TEKSTI: Joni Sormunen