Kotiolutpostin hiivahommia

Näin sitä saatiin vuosi 2020 taputeltua ja taaperretaan kohti uusia seikkailuja. Ekologisuus on tärkeämpää kuin koskaan ja vuosi 2021 aloitetaankin hävikin hallinnalla.

Tutustuimme hävikkiin ja kierrättämiseen Kotiolutpostin taannoisessa artikkelissa, jossa käsittelimme yleisesti hävikin hallintaa ja keinoja siihen. Nyt syvennämme aihetta ja keskitymmekin tutkimaan hiivan mahdollisuuksia.

Hiiva on mielenkiintoinen otus, se voi tuoda mukanaan makuja olueen tai viedä niitä pois. Se jaksaa toimia suurissakin alkoholipitoisuuksissa ja käydä kannasta riippuen kylmissä tai kuumissa lämpötiloissa.

Hiiva on löytänyt osansa myös ravintolisänä. Oluthiiva sisältää proteiineja, B-ryhmän vitamiineja ja foolihappoa ja se passaa mainiosti myös kasvissyöjille joiden ravinnossa voi olla pieniä puutteita etenkin B-vitamiinien suhteen. Monikäyttöinen hiiva sopii moneen aina ihonhoidosta ummetuksen lääkitsemiseen.

Hiivan kerääminen on myös uskomattoman taloudellista, sillä nestehiivojen hinta liikkuu 9 – 15 euron välillä ja ilman startteria näitä pusseja menee isomman olutsatsin tekemiseen useita. Ei vaadita kummoistakaan matikkapäätä havaitsemaan, että jos saman hiivan voi käyttää uudestaan 7 – 10 kertaa, niin silloin puhutaan jo satojen eurojen säästöstä. Kuivahiivoilla tämä ei tuo niin merkittävää säästöä, mutta jos on löytänyt hyvän työjuhdan niin miksipä sitä heittämään pois.

Uudelleen käytetyssä hiivassa on myös evoluutio vahvasti mukana, eli vain vahvin voittaa. Toisin kuin suoraan paketista otettu hiiva, on uudelleen kerätty jo tutustunut valmistamaasi vierteeseen ja jäljelle ovat jääneet vain ne hiivasolut, jotka selviävät tässä haastavassa ympäristössä. Hiiva tosin on nyt koulutettu selviämään juuri valmistamassasi oluttyylissä joten suosittelen pysymään samassa tyylissä, kevyestä vaaleasta lagerista kerätty hiivaa ei luultavasti jaksa tuplapukin vaatimuksia.

Valmiiksi treenattu hiiva myös aloittaa käymisen nopeammin kuin hiiva joka vasta opettelee selviytymään uudessa ympäristössä.

Näin ollen hiivaa kannattaa siis vaalia. Tässä artikkelissa kerromme siitä kuinka voit kerätä ja käyttää uudestaan oluen panemisessa käytetyn hiivan.

Hiivan kerääminen on mahdollista joko valmiista oluesta tai startterista. Startterin etuja on se, että hiivaa ei tarvitse erikseen huuhdella eikä infektion riski ole niin suuri. Hygienianista on silti huolehdittava, jos mahdollista niin keitä kaikki keittämistä kestävät astiat tai desinfioi muuten.

Hiivan kerääminen käymisastiasta on hiukan työläämpää kuin startterista mutta yhtä palkitsevaa siitä huolimatta. Hommaa helpottaaksesi voit ostaa Fermzilla -käymisastian, johon saa kiinni hiivankeräimen. Paras hiiva olisi tietysti kerättävä silloin kun käyminen on vielä kesken ja pintahiivat olisi hyvä kerätä oluen pinnalta ennen kuin se laskeutuu astian pohjalle. Kotioloissa tämä on hiukan hankala toteuttaa mutta mahdollista, huolehdi hygieniasta.

Perinteisestä käymisastiasta kerätään hiiva talteen sen jälkeen kun olut on saatu pullotettua ja käymisastian pohjalta löytyy enää hiivamuhjua. Tarvitset tähän muutaman tilavan ja desinfioidun astian, desinfiointiainetta ja mahdollisesti myös suppilon.

Hiivan huuhtelu

Kiehauta noin nelinkertainen määrä vettä hiivaan nähden ja anna sen jäähtyä. Voit käyttää myös tislattua vettä. Kaada vesi käymisastiaan ja sekoita hiivamuhju juoksevaksi.

Erlenmeyerpulloja voi ostaa esim. Lappo.fi

Voit kaataa hiivamuhjut käymisastian pohjalta suoraan tilavaan, mielellään läpinäkyvään, desinfioituun astiaan. Voit halutessasi käyttää vaikka hillopurkkeja. Keitä purkit ja kannet ensin jotta ne ovat varmasti puhtaat.

Sulje astia tai astiat ja anna seoksen seistä vaikkapa jääkaapissa. Noin puolessa tunnissa raskaat ainekset kuten humalan rippeet ja proteiinit ovat vajonneet astian pohjalle.

Vaalea kerros on se jonka haluat säilyttää!

Huomaat että ainekset ovat neljässä kerroksessa, tekniikasta riippuen voi olla myös 2 – 3 kerroksessa. Ylimmäinen on lähinnä vettä, jonka voit kaataa pois. Seuraavassa kerroksessa keveämpää humala partikkelia ja proteiineja. Selkeästi vaalein kerros on hiiva, se yritetään saada tarkasti kerättyä talteen kaatamalla se toiseen astiaan. Pohjimmaisena löytyvät humalat sun muut epätoivotut ainekset joita ei haluta mukaan.

Voit halutessasi kaataa ylimmän kerroksen ja hiivan seuraavaan astiaan ja toistaa tämän niin monta kertaa että sinulla on jäljellä vain puhdasta hiivaa.

Hiiva on nyt valmis käytettäväksi seuraavaan olutsatsiin. Säilytä hiiva jääkaapissa valolta suojattuna. Suositeltavaa on kirjoittaa hiivan tyyppi maalarinteipillä purkin kylkeen jotta tiedät mitä purkissa on. Kansi kannattaa sulkea sen verran löyhästi, että mahdollinen muodostuva paine pääsee pois. Jos saat kerättyä pelkkää hiivaa valmiiksi käyneestä oluesta voit sulkea kannet tiiviisti, paksut lasiset purkit myös kestävät painetta hyvin joten räjähdyksen vaaraa ei varsinaisesti ole.

Puhdistettua hiivaa valmiina käyttöön.

 

KUVAT & TEKSTI: Joni Sormunen

Joni Sormunen