Kotiolutpostin kesäkirjavinkit

Kylmä olut lasiin, kirja kouraan ja lukemaan. Kesä ja kirjat kuuluvat yhteen myös Kotiolutpostin toimituksessa.

Kesällä on hyvin aikaa lukea. Kirjat tarjoavat oivallista ajanvietettä, oli kyse sitten sadepäivästä, rantalomasta tai rauhallisesta hetkestä omalla terassilla pitkän päivän jälkeen (kylmä kotiolut kädessä tietenkin). Toisinaan kirjoista saa myös hyötyä ja inspiraatiota (koti)olut harrastukseen. Kotiolutposti on valinnut neljä kirjavinkkiä entistä parempaan kesään.

Olutkirja ja lasi täynnä olutta

Randy Mosher – Radical Brewing

Kiinnostaisiko tutustua oluen historiaan, muinaisiin oluttyyleihin ja eksoottisiin ainesosiin? Alkavatko NEIPAt jo tökkiä ja tekisi mieli valmistaa esimerkiksi vehnäportteria tai tattari-vaahterasiirappialea? Mosherin kirja vie matkalle menneiden vuosikymmenten panimomaailmaan ja tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja niille, jotka haluavat päästä omassa kotipanimossaan pintaa syvemmälle harrastuksessa. Yksityiskohtaiset ainesosien ja menetelmien kuvaukset ja monipuoliset reseptit tarjoavat lukuelämyksen myös pidemmälle ehtineille kotipanijoille.

Stan Hieronymous – Brew Like a Monk

Oikeaoppisen belgi- ja etenkin luostarioluen panemiseen tarvitaan muutakin kuin pitkä parta, kaapu ja askeettinen elämäntyyli. Trappisti- ja luostarioluiden raamattu tarjoaa mielenkiintoisia tarinoita panimoista, oluista ja niiden valmistamisesta kotona. Kirjan loppuosan reseptipankki tarjoaa käyttökelpoisten perusreseptien lisäksi myös kätevät taulukot, joilla omia oluitaan voi verrata kaupallisiin trappistioluisiin.

Mika Laitinen & Maria Markus – Rakkaudella pantua

Myös Olutpostista tuttujen kirjoittajien yhteisteos muutaman vuoden takaa on edelleen käyttökelpoista luettavaa etenkin uusille harrastajille. Kirjoitustyyli on rohkaisevaa ja helppolukuista ilman turhaa pönöttämistä ja termeillä hifistelyä. Rakkaudella pantua tarjoaa helposti lähestyttävän tietopaketin, jonka avulla aloittelijan on mukava lähteä liikkeelle.

Pete Brown – Hops and Glory

Kaikki tuntevat sen yhden tyypin, joka puolentoista tuopillisen jälkeen alkaa selostamaan IPA-oluttyylin syntyhistoriaa. Vaan kuinka moni on kuullut siitä tyypistä, joka 2000-luvun alussa päätti valmistaa tynnyrillisen India Pale Alea 1800-luvun reseptillä ja viedä sen meriteitse Intiaan? Pete Brownin humoristisesti kirjoitetusta tarinasta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu. Kirja tarjoaa sopivassa suhteessa oluen ja Britannian siirtomaa-aikojen historiaa yhdistettynä juomakulttuurin nykytilanteen analyysiin yhden suuruudenhulluja ideoita toteuttavan journalistin näkökulmasta katsottuna.


Teksti: Erkki Ukkola
Kuva: Erkki Ukkola