Kotipanimoesittely: Sami Brewing, Tampere

Kotiolutpostin tuore kippari Erkki Ukkola esittelee kotipanijoita ympäri Suomen. Ensimmäisenä vuorossa pirkanmaalainen Sami Siltanen.

Vuodesta 2018 olutta pannut Sami Siltanen myöntää suhtautuvansa kotioluen valmistukseen tarkasti ja perehtyen. Jokaisen erän takana on tarkka ennakkotutkimus ja tavoitteena päästä BJCP:n tyylimääritelmän mukaiseen lopputulokseen. Perehtyneisyys näkyy myös tiettyihin tyylilajeihin keskittymisenä kaikkien maailman oluttyylien valmistamisen sijaan. Viiden vuoden aikana ovat vuorollaan tulleet tutuiksi niin tummemmat oluet, lagerit kuin hapanoluetkin. Viimeisimpänä Sami Brewingin tavoitteena on hioa matala-alkoholisten oluiden makumaailmaa entistä paremmaksi.

Mikä kiinnostaa kotipanimoharrastuksessa?

Tässä saa panna mieleisiään oluita riippumatta siitä, mikä sattuu olemaan trendikästä kaupan hyllyllä. Uusiin, erilaisiin tyyleihin tutustuminen onnistuu helposti ja tutkimalla voi sukeltaa syvälle niiden valmistuksen hienouksiin. Uuden oppiminen sytyttää vuodesta toiseen ja on hienoa selvittää myös käytännössä, miten ja miksi joku tietty asia prosessissa vaikuttaa lopputulokseen.

Millaisella laitteistolla aloitit harrastuksen ja millä panet oluesi nykyään?

Kotipanija Sami Siltanen ja 30 litran kotipanimolaitteisto Bulldog Brewer

Kuvassa Sami Siltanen ja kovia kokenut Bulldog Brewer

Käytössäni on edelleen sama Bulldog Brewer, jolla harrastuksen viisi vuotta sitten aloitin. Laitetta on korjattu vuosien aikana (onneksi on kaljapalkalla auttava insinöörikaveri) useita kertoja. Esimerkiksi rele on mennyt vaihtoon ja viimeisimpänä muuntaja otti nokkiinsa niin pahasti, että se syttyi palamaan kesken vierteen keiton.

Pirkkalan kotipanimokollektiivillamme on käytössä myös erilaisista suurtalouskeittiölaitteista, esimerkiksi vanhasta kippikattilasta ja soppatykistä, rakennettu 250 litran laitteisto suurempia eriä varten.

 

Minkä vinkin antaisit aloittelevalle kotipanijalle?

Tutustu kunkin tyylilajin erityispiireisiin ja menetelmiin ennen panemisen aloittamista. Esimerkiksi belgityylisissä oluissa asteittainen mäskäys tuottaa laadukkaamman lopputuloksen. Kannattaa myös verkostoitua muiden harrastajien kanssa. Saat varmasti arvokkaita vinkkejä ja rakentavaa palautetta omista oluistasi.

Kotiolutresepti: Callista Pilsneriä

Eräkoko: 23 litraa
OG: 1.049
FG: 1.012
ABV: 4,7 %
IBU: 37

Maltaat:

  • Pilsner 5 kg / 92 %
  • Vienna 0,27 kg / 5 %
  • Caramalt 0,16 kg / 3 %

Humalat:

  • Callista 50 g @60min
  • Magnum 6 g @60min
  • Callista 25 g @10min
  • Callista 25 g @5min

Hiiva:

  • Mangrove Jack’s M76 Bavarian Lager

Valmistusohjeet:

Mäskäys: 65 Cº / 60 min

Käyminen:
Pääkäyminen 14 vrk @11 °C
Diasetyylilepo 3 vrk @22 °C
Cold Crash 2 vrk @2 °C
(Jos sinulla ei ole paineastiaa, kegiä tai suodattimia, kannattaa laittaa cold crashin yhteydessä sekaan teelusikallinen gelatiinia. Sekoita gelatiini puoleen desiin kiehuvaa vettä, jäähdytä ja heitä astiaan)

Pullotuksen tai kegityksen jälkeen lagerointi 4-12 viikkoa @1 °C ja olut on valmis nautittavaksi.

Teksti: Erkki Ukkola

Kuva: Erkki Ukkola ja Sami Siltanen