Kuninkaantiestä panimomatkailun pilotti

Kuninkaantien varren panimoilla on ainutlaatuinen mahdollisuus olla mukana edelläkävijöinä matkailutiehankkeessa, jossa panimot nousevat kulttuurireitin keskeisiksi vierailukohteiksi.

Kuninkaantie virallisena matkailutienä on Suomen vanhin. Se on myös Suomen toiseksi vanhin tie, jota pitkin kulkivat aikanaan janoiset sotilaat ja kuninkaat, postikuriirit ja viestinviejät. Nykyajan janoisia kulkijoita ovat matkailijat, ja Kuninkaantie-hankkeessa kartoitetaan, miten panimot hyötyisivät matkailijavirroista ja mitä yhteistyömahdollisuuksia matkailutien varrelle sijoittuvilla panimoilla olisi.

Pienpanimoita on syntynyt Etelä-Suomeen viime aikoina paljon ja moni asia niissä viehättää matkailijaa. Kuninkaantie-hankkeen päätösseminaarissa Loviisassa 7. marraskuuta pohditaan otsikon Kestikievarit, rusthollit ja kapakat: Kuninkaantie nykyaikaan alla tulevaisuuden mahdollisuuksia. Keskustelua alustavat muun muassa Henrik Creutz Malmgårdin kartanosta ja Anna Rinteinen Retkipaikasta.

Seminaarissa keskitytään lähiruoan, juoman ja historian kolmiyhteyteen ja samalla hyvän matkailutuotteen paketointiin.

Hankekoordinaattori Mia Aitokari toivoo oluesta yhdistävää tekijää reitille:

– Haaveilen siitä päivästä, että olut on Kuninkaantien virallinen juoma, meillä on olutreitti kulttuurireittinä Pohjoismaissa ja näytämme Etelä-Euroopalle, että täälläkin on jaloja juomia ja erinomainen juomakulttuuri!

Uusi elämä Kuninkaantielle

Kuninkaantie on vanha postireitti Norjan Bergenistä Oslon ja Tukholman kautta Maarianhaminaan, Saaristomeren kautta Turkuun ja Etelä-Suomen halki Venäjälle Viipuriin ja Pietariin asti.

Kuninkaantie on ollut Uudenmaan liiton ylläpitämä tavaramerkki, jolle on myönnetty matkailutiestatus. Uudenmaan Liiton hallinnassa oleva tavaramerkki päättyi viime vuoden lopussa, ja Uudenmaan Liitto päätti luopua tavaramerkistä.

Hankkeen tavoitteena on selvittää vaihtoehdot, joilla Kuninkaantie-tavaramerkki saadaan säilytettyä ja sen ympärille muodostunut matkailutoimijoiden verkosto herätettyä uudelleen toimintaan. Panimot ovat tervetulleita kehittämään uuden ajan Kuninkaantietä.