Kuura Ice Cider jälleen menestyksekäs

Kuura Ice Cider 2015 voitti jälkiruokaviinien sarjan Artesaaniruuan SM-kisoissa. Sillä on jo ennestään kansainvälistä kisamenestystä.

Fiskarsissa perjantaina jaetut Artesaaniruuan avointen SM-kisojen palkinnot yllättivät Kuura Ciderin siiderintekijän Petri Halmetojan:

– Tämä on tietysti pieni kilpailu, mutta voitimme ruotsalaisen Brännlandin, joka on palkittu lukuisia kertoja maailmalla. Hienoa, Halmetoja riemuitsee.

Raati arvosti Kuura Ice Ciderin syvää ja moniulotteista makua sekä monikäyttöisyyttä. ”Enemmän kuin osiensa summa”, lausui kilpailuun osallistuneet pohjoismaiset juomat arvioinut raati.

Erityisen hienoksi onnistumisen tekee se, että kyseessä on ensimmäinen vuosikerta Kuura Ice Cideria. Erityisen hienon jälkiruokajuomansa valmistusaineiksi Halmetoja mainitsee kotimaiset omenat ja pakkasen.

– Kuura Ice Cider 2015 on suomalaisista omenoista tehty laadukas nautiskelujuoma jälkiruoan kaveriksi tai sellaisenaan. Valoisan kesän kypsyttämät suomalaiset omenat puristetaan loppuvuodesta, jonka jälkeen mehu jätetään jäätymään pimeään pakkassäähän. Kevätauringon kurkistaessa mehu sulatetaan, jolloin ensimmäisenä sulava maukkain ja makein aines otetaan talteen. Siitä syntyy hiljaisella käymisellä ja kypsytyksellä intensiivinen, pakkasen puraisema Ice Cider. Makea, mutta hapokas jälkiruokaviini, Halmetoja kuvailee.

Kuura Cider noudattaa valmistuksessa quebecilaisen, alkuperäsuojatun Ice Ciderin määritelmää.

– Toiminnan alusta saakka minulla on ollut vahva visio, että suomalainen luonto voi tarjota isoja makuja myös siidereiden osalta. Suomalainen hyvä omena ja pohjoinen talvemme ovat yhdistelmä, jonka varaan tuotetta lähdin tekemään. Kaikesta päätellen avaus on ollut lupaava, Halmetoja summaa.

Pronssia Pohjois-Amerikan suurimmasta siiderikisasta

Toukokuussa samalle Kuura Ice Ciderin vuosikerralle 2015 myönnettiin pronssinen mitali Great Lakes International Cider And Perry -kisan Ice Cider sarjassa.

– Olen tosi iloinen tästä merkkipaalusta. Vaikka kisat ovat aina vähän kaksipiippuinen juttu makuasioiden ollessa kyseessä, onhan se hieno juttu, että kokenut tuomaristo arvostaa Ice Cideriamme. Ehkä eniten on kuitenkin lämmittänyt huippuravintoloiden henkilökunnan ja asiakkaiden positiiviset kommentit tuotteesta, toteaa Halmetoja.

Great Lakes International Cider And Perry eli GLINTCAP on Pohjois-Amerikan suurin siiderikisa. Tänä vuonna se järjestettiin 12. kertaa. Kisa on kasvanut Pohjois-Amerikan aitojen siiderien nousun myötä ja tänä vuonna rekisteröityjä tuotteita oli 20 eri sarjassa yli 1 200.

Kisassa mitalit myönnettiin juomakilpailuille tyypilliseen tapaan tuomariston tekemän pisteytysarvion pohjalta, joka oikeuttaa mahdolliseen mitaliin eri väreineen. Pronssinen mitali on osoitus hyvästä ja laadukkaasta tuotteesta verrokkiensa keskellä arvioituna. Sarjan voitto meni juomatyylin synnyinmaakuntaan, Kanadan Quebeciin.

Kuura Ice Cider

Kuura Ice Ciderin vuosikerralle 2015 myönnettiin pronssinen mitali Great Lakes International Cider And Perry -kisan Ice Cider sarjassa.

Seuraavaa vuosikertaa odotellessa

Voittoisa vuosikerta oli varsin pieni, joten uteliaiden on odoteltava seuraavia vuosikertoja. Halmetoja vakuuttaa, että tulevina vuosina on luvassa lisää ja parempaa.

– Näen tämän ehdottomasti tuotteena, josta voin olla ylpeä pitkällä aikavälilläkin. Tässä on myös vientipotentiaalia, kunhan saadaan volyymit suuremmiksi ja laatu vakiinnutettua vuosikerta toisensa jälkeen korkealle tasolle. Haastankin suomalaiset siideritalot, omenatarhat ja viinitilat harkitsemaan ja kokeilemaan Ice Ciderin – suomeksi jääsiiderin – valmistusta. Kanadan Quebecissa on noin 50 tuottajaa, Halmetoja vinkkaa.

Tiedoksi oluentekijöille: Artesaaniruuan SM-kilpailu järjestetään seuraavan kerran jo maaliskuussa, ja tuolloin uudistuvaan kisaan kutsutaan mukaan myös oluet.