Lageria huoneenlämmössä? Esittelyssä California Common

Pohjahiivaoluen tekeminen kotona onnistuu myös ilman investointeja kylmälaitteisiin. Ota testiin historiallinen oluttyyli California Common.

Puolen litran tuopissa kuparinväristä olutta vaalealla vaahdolla

Aloittelevat kotipanijat törmäävät usein samaan ongelmaan: Olisi kiva tehdä myös lageria mutta budjetti- tai parisuhdesyistä käymisen lämpötilakontrolliin ei ole mahdollista panostaa. Lagerhiivat tuottavat huoneenlämmössä lukuisia virhemakuja ja lopputulos ei välttämättä ole erityisen miellyttävää juotavaa. Osa Kveik-hiivakannoista tuottaa kliinejä oluita myös korkeammissa lämpötiloissa mutta tällä kertaa perehdymme toiseen ratkaisuun: California Commoniin.

Ensin hieman historiaa

California Commonin syntyhistoria sijoittuu nimen mukaisesti Kaliforniaan, Yhdysvaltain länsirannikolle. Ajallisesti synty voidaan ajoittaa Kalifornian kultakuumeen aikoihin (1848–1855). Kullan kaivaminen on rankkaa puuhaa ja etenkin työväenluokka janosi halpaa sammuttajaa janolleen. Alun alkeellisissa olosuhteissa jäähdytysratkaisut eivät olleet mahdollisia, jolloin oluenpanijat hyödynsivät leutoa meri-ilmastoa käyttäen oluensa suurissa, matalissa avokäymisastioissa. Kuumaa vierrettä viileämpään ulkoilmaan siirrettäessä syntyi höyryä ja tarinan mukaan tästä syntyy tämän oluttyylin toinen nimi: Steam beer. Hiivaksi valikoitui kanta, joka ei ollut niin tarkka lämpötilan suhteen ja loppu on historiaa.

Kuten historiassa usein tapahtuu, asiat tulevat ja menevät. Näin kävi myös California Commonin kohdalla. Lyhyen kultakuumekauden jälkeen tyyli jäi elämään seudulle mutta massatuotettu lager syrjäytti sen suosiossa hitaasti mutta varmasti. Vuoteen 1965 tultaessa sanfranciscolainen Anchor Brewery oli viimeinen alueella toimiva, tätä oluttyyliä valmistava panimo. Anchor oli konkurssikypsä mutta Fritz Maytag pelasti panimon omalla taloudellisella panostuksellaan, varmistaen historiallisen oluttyylin jatkumon. Tekijänoikeussyistä Anchor oli myös ainoa, joka sai Yhdysvalloissa käyttää oluestaan nimeä Steam Beer muiden ollessa California Commonia. Valitettavasti pandemia ja nykymaailman taloudelliset realiteetit iskivät Anchoriin viimeistään 2020-luvulla ja vuonna 2023 se ilmoitti lopettavansa tuotannon kokonaan. Yhdysvaltain alkuperäiseksi craft beeriksi nimitetty tyyli kuitenkin jatkaa elämistään, sekä kotipanimoissa että satunnaisesti myös kaupallisten panimoiden valikoimissa.

Mistä on hyvä höyryolut tehty?

Ensin positiiviset uutiset: California Commonin valmistaminen onnistuu myös ilman meri-ilmastoon sijoitettavaa avointa käymisastiaa. Lämpötilan suhteen voit myös ottaa rennommin, mutta pyri silti mahdollisimman tasaiseen lämpötilaan 17-20 asteen paikkeilla. Paras aika panna California Commonia onkin talvi, sillä silloin asunnon nurkista löytyy varmasti jokseenkin tasaisesti hieman normaalia huoneenlämpöä viileämpi kohta. Tyylilajiin sopivia hiivakantoja löytyy onneksi useammalta valmistajalta.

Tyylimääreiden (jotka löytyvät BJCP:n sivuilta ja jotka muuten perustuvat edellä mainittuun Anchor Steam Beeriin) mukaisesti California Common on kevyesti hedelmäinen, maultaan maltainen sekä paahteisen karamellinen ja perinteisten yhdysvaltalaisten humalalajikkeiden suuntaan kumartava. Perinteisesti California Common humaloidaan Northern Brewer -lajikkeella 30-45 IBUn välimaastoon mutta “nortin” puuttuessa myös muut perinteisemmät lajikkeet käyvät. Moderneja yhdysvaltalaisia tai uuden maailman humaloita, etenkään niitä sitruksisia, ei suositella käytettävän eivätkä ne oikein tähän tyyliin istuisikaan.

California Commonin mallaspohja muodostuu Pale Ale -maltaasta ja kohtuullisista määristä vaaleita karamellimaltaita. Karkkimaltaan kanssa ei kannata lähteä liioittelemaan kun tavoitteena on helposti kurkusta alas soljuva juoma kauniin kuparinpunaisella värillä ja pienillä karamellin ja paahtoleivän sivujuonteilla maussa.

Resepti: “Saattaa olla, että riipasen kovan kännin tänään California Common”

Tämän artikkelin reseptioluen nimi viittaa California Commonin taustaan työläisoluena tuoden sen 2000-luvulle. Heille, jotka eivät vuosituhannen alun uutisia muista: Kyseessä on UPM:n Voikkaan tehtaan pääluottamusmiehen uutisiin asti päätynyt kommentti, joka on jäänyt elämään parikymmentä vuotta tehtaan lopettamisen jälkeenkin.

“Riipaisu” on oman kotipanimoni tuotannossa suhteellisen vakituisesti, lähes vuosittain. Joskus ihmisen tekee mieli maistaa muutakin kuin belgejä ja tämä toimii niihin hetkiin enemmän kuin hyvin. Joidenkin makuun karamellimaltaita on liikaa, mutta tätä on helppo säätää omien makumieltymysten mukaisesti ilman, että oluen perusidea kärsii. Samoin katkeron määrää voi säätää maltillisemmaksi oman maun mukaan pienentämällä etenkin alkupään humalalisäyksen määrää.

Eräkoko 23 litraa
Og: 1.055
Fg: 1.013
ABV: 5,5%
IBU: 43

Maltaat:

  • Viking Pale Ale 4 kg / 68%
  • Simpsons Imperial Malt 0,8 kg / 14 %
  • BEST Caramel Aromatic 0,6 kg / 11 %
  • Castle Malting Chateau Biscuit 0,4 kg / 7 %

Humalat:

  • Northern Brewer 25 g @60 min
  • Northern Brewer 30 g @30 min
  • Northern Brewer 40g @0 min

Hiiva:

  • Mangrove Jack’s M54 California Lager

Valmistusohjeet:

  • Mäskäys: 66 Cº / 60 min
  • Käyminen: Pääkäyminen 14 vrk @18-20 °C
  • Hiilihapotus: 2.4 CO₂-vol
Mäskäyslaite, jossa kuparinväristä vierrettä valuu pumpusta maltaiden päälle.

Kotipanimossakin höyryää, kun kuparinvärinen vierre kulkee pumpun kautta maltaiden läpi.


Teksti: Erkki Ukkola
Kuva: Erkki Ukkola

Lähteet: