Lahden ”Kalja-Klondiken” kunniaksi AntBrewltä olut

Yksi suomalaisen oluthistorian oudoimpia episodeja on Lahdessa vuonna 1976 tapahtunut ”Kalja-Klondike”, joka sai alkunsa, kun oli kuultu huhua, että paikalliselle kaatopaikalle kipattaisiin rekkalasteittain olutta. Lahtelainen AntBrew -pienpanimo on nyt julkaissut oman oluen osana Lahden Nostalgiaviikkoja kunnioittaakseen tätä ainutlaatuista tapahtumasarjaa kaupungin historiassa.

Klondike-oluttölkkejä ja teksti "Klondike. uusi Lahtelainen keskiolut"

Elokuussa 1976 Lahdessa levisi huhu, että Hollolan Salpakankaan kaatopaikalle on haudattu suuri määrä olutta. Lahtelaiset ryntäsivät lapioneen kaivamaan aarretta ylös koko perheen voimalla, kerrotaan että nuorimmat kaivajat olivat vasta noin kymmenvuotiaita.

Toisin kuin usein varsinaisen kultakuumeen aikana, tämä huhu oli totta – lahtelainen Mallasjuoman panimo hautasi kaatopaikalle 40 000 oluttölkkiä. Syynä oli tölkin ulkopinnan ruostuminen, joka teki oluesta myyntikelvotonta, vaikka sisältö oli täysin priimaa. Haudatut tölkit olivat vientiin tarkoitettua, opiskelijoiden suosiossa olevaa Finlandia Blue -olutta, joka käytännössä oli samaa tavaraa kuin Lahden Sininen. Lastille kaivettiin maahan kuoppa ja tarkoitus oli rusentaa tölkit käyttökelvottomaksi, mutta koska pakkausten määrä oli niin suuri,  vain päällimäiset tölkit rikkontuivat, alle jäi suuri määrä käyttökelpoista olutta, joka kiilsi lahtelaisten ajatuksissa kultaakin arvokkaampana.

Mies lapioimassa maata kaatopaikalla

 

Oluenkaivuun suosio yllätti sekä kaatopaikan, panimot että viranomaiset, ja Lahden torilla vietettiinkin monen päivän ”kaljajuhlia” .Ilta-Sanomissa 20. elokuuta 1976 nuori mies kertookin, että ”jokainen terve mies kaivaa kaljaa”, jutun mukaan välillä kädet verillä, olihan kaatopaikalla vaikka mitä muutakin romua.  Viranomaiset pyrkivät hillitsemään Kalja-Klondikeä ajamalla tölkkien päälle paksun kerroksen käymälälietettä, mutta sekään ei aikalaismuisteloiden mukaan lieventänyt kaljakuumetta. Leikki loppui vasta kun poliisi murskasi tölkit katepillareilla.

Lahtelainen AntBrew -pienpanimo julkaisee nyt retro-oluen 1970-luvun Kalja-Klondiken kunniaksi Lahden Nostalgiaviikon aikana toukokuun alussa. Klondike on viisiprosenttinen, vaalea lager, jonka humaloinnissa on käytetty lagereille tyypillistä Saaz-humalaa. Olut on valmistettu Malskilla, samoissa tiloissa kuin aikoinaan Kalja-Klondiken aiheuttanut Mallasjuoman Finlandia Blue -olut.

Panimovastaava Kari Puttonen kutsuu oluen ääreen: – Hyvät oluen ystävät, esittelemme teille oluen, joka kutsuu teidät aikamatkalle Lahen omaperäiseen kaljakulttuuriin. Tämä erikoiserä on kunnianosoitus niille rohkeille sieluille, jotka aikoinaan lähtivät kaljankaivajina etsimään olutta ruosteen ja käymälälietteen läpi. Vanhaa reseptiä mukaillen, tämä olut ei ainoastaan maistu, vaan kertoo tarinan lahtelaisten sinnikkyydestä ja yhteisöllisyydestä. Tämä olut on omistettu kaikille niille, jotka eivät anna esteiden pysäyttää heidän nautintoaan. Liity osaksi tätä ainutlaatuista tarinaa, nosta malja historialle ja nauti oluesta, joka on täynnä luonnetta ja eläväisiä muistoja. Koe, kuinka historia maistuu ja juhli olutta, joka on kunnianosoitus lahtelaiselle kaljakulttuurille.

AntBrew on kotiolutyhteisöstä kasvanut lahtelainen pienpanimo, jonka ensimmäinen kaupallinen olut on lanseerattu vuonna 2016. AntBrew:n panimo ja baari sijaitsevat Lahden Malski-kiinteistössä.

AntBrewin Klondike-oluttölkki ja täysi olutlasi

 

Kaljaklondike sekä muut lahtelaisen kaljakulttuurin erikoisuudet esitellään 4.5. klo 18 AntBrew:llä Tapani Ripatin vetämässä keskustelutilaisuudessa.

KALJAN KAIVAJIA JA KANTAJIA
Ant Brew 4.5.2024 klo 18 – 20
Janoisen Lahden lyhyt historia!

1. Alussa oli markkinatori, Ruukkujen tasanko, Kolkanmäen lepikko – ja RÖNÖÄ!
2. Koiran Hännänalunen ja Tuhannen Riemun kuppila
3. Kieltolaki ilman viinaa on teeskentelyä
4. Nousevan auringon talo ja Keskioluen vapautuminen
5. Juopotteleva nuoriso ja humalainen lappuliisa
6. Jokainen terve mies kaivaa kaljaa

Lähde: AntBrew, Iltasanomat
Kuvat: Antbrew, tuotekuvat Petteri Jerkku