Martta apuun!

Puhtaanapito on avainasemassa myös kotipanimossa. Mahdottomalta tuntuvan lian yllättäessä kannattaa kysyä apua Martoilta.

Kotiolutta pidempään tehneet tietävät, että suurin osa oluen valmistukseen käytetystä ajasta on joko odottelua, pesemistä tai desinfiointia. Suurin osa puhdistushommista onnistuu erityisesti (koti)panimokäyttöön suunnitelluilla aineilla (esimerkiksi hämmästyttävän tehokas PBW Five Star) mutta kaikkeen nekään eivät tuo toivottua tulosta.

Jos joku Suomessa osaa antaa luotettavia vastauksia puhtaanapitoon liittyen, niin martat. Päätimme siis ottaa yhteyttä Marttaliittoon ja tiedustella kotitalouden rautaisten ammattilaisten vinkkejä muutamaan kotipanimon siivouspulmaan. Kysymyksiimme vastasi Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku.

Lähmäinen rosteri

Kiiltävä rosteri on kaunis katsoa ja tuo isomman panimon tuntua kotipanimoon. Sormenjälkiä ja epämääräisiä lähmiä sisältävä rosteripinta taas lähinnä nostaa verenpainetta. Millä pinnat saa pysymään puhtaana?

Jerkku: ”Rosteripintojen puhdistuksesta kannattaa luoda itselleen rutiini, jonka tekemällä pinnat pysyvät kuosissa. Pinnan puhdistuksen voi aloittaa pyyhkimällä kostealla liinalla tai pehmeällä sienellä. Mikäli pinnassa on sormenjälkiä, voi käyttää mietoa yleispuhdistusainetta tai käsiastianpesuainetta. Tasainen pyyhintä ylhäältä alas tuo parhaan lopputuloksen. Mikäli käytössä on puhdistusaineita, on ne hyvä huuhtoa käytön jälkeen kostealla liinalla. Lopuksi rosteripinta kuivataan huolellisesti mikrokuituliinalla, jolloin kuivuvat vesipisarat eivät jää pinnalle tekemään epäsiistiä vaikutelmaa.”

Brew Monk -merkkinen, ruostumattomasta teräksestä valmistettu käymisastia

Rosteri kiiltämään marttojen ohjeilla!

Pinttyneet silikoniletkut

Silikoniletkut ovat suosittuja monissa kotipanimon käyttötarkoituksissa. Ne sietävät korkeita lämpötiloja, jolloin desinfioinnin voi hoitaa myös kuumalla vedellä. Pidemmän päälle silikoni kuitenkin kerää itseensä väriä ja kaupasta kirkkaina ostetut letkut muuttuvat ajan myötä rusehtavan keltaisiksi. Onko asialle mahdollista tehdä jotain?

Jerkku: ”Likaisen näköisiin letkuihin ei valitettavasti ole olemassa taikaiskusta kaiken ratkaisevaa marttaniksiä. Kaikenlaiset muovipinnat kellastuvat helposti ja asialle ei oikein mahda minkään. Onneksi kyseessä on vain visuaalinen haitta niin pitkään, kun pinta ei ole naarmuuntunut. Tässä tapauksessa riittää, kun letkut puhdistaa ja desinfioi kunnolla.”

Kiinni jäänyt etikettiliima

Moni kotipanija säästää rahaa kierrättämällä kaupallisia olutpulloja. Osassa näistä etiketit vain ovat kiinni niin tiukalla liimalla, ettei niitä saa ulkopuolelta täysin puhtaaksi. Pesun jäljiltä pullon kyljessä on vanhan etiketin muotoinen liimaläikkä, joka kerää pölyä, hiuksia ja pieniä kotieläimiä itseensä magneetin lailla. Millä siitä pääsee eroon?

Jerkku: ”Etikettien irrottaminen on kierrätystä suosiville martoille tuttua puuhaa ja tähän löytyy monta niksiä. Vedessä liottaminen on hyvä alku. Mikäli tämä ei riitä, voi turvautua ruokaöljyyn. Etiketille levitetään muutama tippa öljyä ja tämän annetaan vaikuttaa vähintään tunnin ajan. Tämän jälkeen tarran pitäisi irrota helpommin ja liimajäämän voi pyyhkiä pois. Sitkeään liimaan voi myös kokeilla joko ruokasoodasta ja vedestä (tai ruokaöljystä) tehtyä tahnaa. Tahnan annetaan vaikuttaa hetki jonka jälkeen etiketin voi raaputtaa liimoineen pois.”

Räjähtäneet pullot vaatekaapissa

Viimeinen tapauksemme saattaa olla tuttu monelle aloittelevalle kotipanijalle. Olut tulee pullotettua hieman liian aikaisessa vaiheessa, käyminen jatkuu vielä pullossa ja paineen kasvaessa korkki tai (pahimmassa tapauksessa) lasi antaa lopulta periksi. Miten sotkusta selvitään?

Jerkku: ”Nopeus on valttia tämänkin sotkun siivoamisessa. Jos esimerkiksi oluet ovat olleet kaapissa, on neste syytä pyyhkiä mahdollisimman nopeasti pois vaikka kalustelevyssä usein jonkinlainen suojakalvo onkin. Mikäli olut ehtii imeytyä pintoihin tai etenkin saumoihin, on sen pois saaminen todella haastavaa. Jos et siis ole aivan varma käymisen loppumisesta, ei pulloja kannata jättää viikkokausiksi vartioimatta.”

Modernia marttailua

Jerkku ei itse olutta nauti, mutta hänen mukaansa myös kotipanimoharrastuksessa on paljon samaa muun marttailun kanssa. Itse tekeminen ja oman työn lopputulosten (kohtuudella) nauttiminen yhdessä muiden kanssa on läsnä monessa Marttojen toiminnassa. Marttojen toiminta on kaikille avointa, joten käsillä tekemisestä kiinnostuneet kotipanijat ovat tervetulleita myös muun marttailun pariin.

Moderneja mäskäyslaitteita ei todennäköisesti ollut vielä isoäidin aikaan olemassa. Moni kodin puhtaanapitoon liittyvä vinkki toimii kuitenkin myös 2020-luvun kotipanimossa. Lue siis lisää hyviä vinkkejä Marttojen Isoäidin siivousvinkit -sivustolta.


Teksti: Erkki Ukkola
Kuvat: Erkki Ukkola