Monipuolinen Portugali hurmaa myös olutmatkakohteena

Olutreissaajamme maailmalla, Craft Beer Nomadsin Anne ja Toni ottivat selvää Portugalin olutmeiningistä.

Manner-Euroopan luoteisimmassa kulmassa, tiukasti Espanjan kainalossa sijaitseva Portugali on mitä mainion matkailumaa, joka on kuuluisa muun muassa mukavan lämpimästä ilmastostaan sekä Algarven rantakohteista. Rosoisen romanttinen pääkaupunki Lissabon on suosittu kaupunkilomakohde, ja pohjoisen Portugalin vetonaula on viinimatkailukohteenakin tunnettu Porto. Portugalista löytyy myös muun muassa lukuisia huikeita linnoituskaupunkeja, maailmanluokan surffiaaltoja sekä uneliaita ikivanhoja vuoristokyliä.

Olutmatkailijoillekin Portugalilla on runsaasti annettavaa – artesaanioluen suosio on vankassa kasvussa ja hyvälaatuista olutta tekeviä pienpanimoita on nykyään ympäri maata. Me teimme kesällä 2023 road tripin Lissabonista pohjoiseen, vieraillen useissa panimoissa ja tutustuen paikalliseen pienpanimomeininkiin muun muassa pienpanimofestareilla; poimi tästä jutusta vinkit oluenmakuiseen reissuun Portugalissa!

Portugalin oluthistoria pähkinänkuoressa

Vaikka Portugalin alueella on tehty olutta varsin pitkään, se ei koskaan ole ollut mikään erityisen tunnettu olutmaa, ja olutta juodaan edelleen varsin maltillinen määrä. Yksi syy tähän on epäilemättä maan vahva viinikulttuuri, mutta sekä oluen tekemiseen että maahantuontiin on liittynyt vuosisatojen varrella myös voimakkaita rajoitteita, niin Salazarin hallinnon aikana kuin jo paljon aiemmin.

Portugalin olutmarkkinoita on hallinnut pitkään kaksi suurta toimijaa, Sociedade Central de Cervejas (Heinekenin omistuksessa) ja Unicer eli Super Bock Group. Näiden olutjättien brändit Sagres ja Super Bock ovat selkeitä markkinajohtajia, mutta pienpanimo-oluen suosion kansainvälisen kasvun myötä myös Portugalin olutvalikoima on erityisesti viimeisten kymmenen vuoden aikana monipuolistunut nopeasti. Artesaanioluen markkinaosuus on toki hyvin pieni, mutta uusia pienpanimoita perustetaan jatkuvasti, ja erikoisoluet ja erilaiset oluttyylit kiinnostavat kasvavaa joukkoa paikallisia ja turisteja. Pienpanimo-oluita on edelleen vaikea löytää ”perusbaarien” tai ruokaravintoloiden valikoimista, mutta pienpanimo-oluisiin keskittyviä pubeja on ainakin isommissa kaupungeissa jo mukavasti.

Portugalin artesaaniolutkulttuuri on ainakin pienpanimoiden määrällä mitattuna painottunut, ehkä hieman yllättävästi, maan pohjoisosaan. Etelän Algarvessa vilisee erityisesti kesäkuukausina janoisia matkailijoita, mutta paikallisia panimoita siellä ei juuri ole. Etelä-Portugalin tunnetuin pienpanimo on Farossa vuodesta 2017 operoinut Algarve Rock, jonka olutvalikoima on varsin ilahduttava.

Olutreissaajan Lissabon

Portugalin pääkaupungin Lissabonin ikivanhat kujat kutsuvat ihastelemaan arkkitehtuuria, viihtymään pienissä ravintoloissa ja putiikeissa ja hyppäämään söpöjen vanhojen ratikoiden kyytiin.  Ydinkeskustassa on mukavan paljon myös omaa olutta tekeviä panimoravintoloita kuten Duque, Cerveja Canil ja Outro Lado, panimojen taproomeja, kuten Mean Sardinen ja Dois Corvosin hanahuoneet sekä kiertolaispanimo Lovecraftin Gastropub, ja craft beer pubeja, kuten esimerkiksi Sputnik ja Crafty Corner.

Toinen Lissabonin pienpanimo-olutkeskittymä on keskustan ulkopuolella Marvilassa, jossa on muun muassa Dois Corvosin panimo ja taproom sekä Musan taproom ravintola. Marvila on entistä teollisuusaluetta, joka jäi vuosikymmeniksi rapistumaan, mutta on sittemmin noussut ensin boheemiksi vaihtoehtokulttuurin kehdoksi ja nykyään myös trendikkääksi uudeksi asuinalueeksi.

Vuonna 2013 perustettu Dois Corvos lukeutuu Portugalin pienpanimokulttuurin pioneereihin, ja on yksi maan tunnetuimmista ja monipuolisimmista panimoista. Dois Corvosin olutrepertuaari on todella monipuolinen, ja esimerkiksi vuonna 2022 panimo lanseerasi peräti 48 uutta olutta! Dois Corvosilla on myös melko mittava määrä tynnyrikypsytettyjä oluita.

Vuonna 2016 perustetun, niin ikään monipuolisesti eri tyylisiä artesaanioluita valmistavan Musan pääpanimo on nykyään toisaalla, mutta Marvilassa toimii suuri taproom/ravintola, joka on tunnettu paitsi oluesta, myös erilaisista konserteista ja muista esityksistä. Vanhaan varastorakennukseen rakennetun panimoravintolan viihtyisyyttä lisää kiva ja suosittu kattoterassi.

Marvilan uusin tulokas on kesällä toimintansa lopettaneen Cerveja Lincen tiloissa heinäkuussa aloittanut Fermentage panimoravintola. Eräänlaisena panimotoimijoiden yhteenliittymänä syntynyt Fermentage keskittyy erityisesti craft-lagereihin ja matala-alkoholisiin oluisiin, joiden kanssa tarjoillaan artesaanipizzaa.

Surffirantojen Ericeira ja Mean Sardine

Atlantin rannikolla Lissabonista pohjoiseen sijaitsee lukuisia kuuluisia surffikohteita, jotka vetävät puoleensa harrastajia ympäri maailmaa. Yksi näistä on kalastajakylästä pikkukaupungiksi kasvanut Ericeira, josta ponnistaa myös yksi kansainvälisesti tunnetuimmista portugalilaisista pienpanimoista, Mean Sardine. Mean Sardine toimi pitkään kiertolaispanimona, mutta aloitti hiljattain oman panimotoiminnan juurillaan Ericeirassa.

Panimo sijaitsee hauskasti surffikeskuksessa, jossa saman katon alla on muun muassa surffikauppa ja ravintola. Piha-alueella järjestetään sporttisia aktiviteetteja, kuten jooga- ja skeittitapahtumia. Kansainvälisen tiimin pyörittämä, jo vuonna 2013 toimintansa aloittanut Mean Sardine keskittyy tällä hetkellä kevyisiin ja helposti juotaviin, mutta silti luonteikkaisiin oluisiin.

Praxis on elvyttänyt Coimbran olutperinnettä

Mondego-joen kukkulaisille rantatörmille rakentunut, pääkaupunkinakin toiminut ja ikivanhasta yliopistosta ja Fado-kulttuurista kuuluisa Coimbra osoittautui varsin hurmaavaksi matkakohteeksi. Coimbra on myös perinteikäs olutkaupunki, sillä panimo nimeltään Companhia de Cervejas de Coimbra pani siellä olutta itsenäisenä panimona 1920-luvulta vuoteen 1974, eli oluenvalmistuksen kansallistamiseen saakka. Tunnetuimmat paikalliset oluet olivat Topázio ja Onyx, joiden valmistus on nyt palautettu juurilleen.

Jo vuonna 2007 panimoravintolatoiminnan Coimbrassa aloittanut Praxis valmisti ensin Topáziota ja Onyxia muistuttavia Pilsner- ja Dunkel-oluita, ja viimein vuonna 2021 sai, yhdessä Hoppy House Brewingin kanssa, Heinekenilta oikeudet näiden rakastettujen brändien alkuperäisiin resepteihin ja brändiin. Näiden klassikoiden lisäksi Praxis valmistaa myös muita perinteikkäisistä saksalaisista oluttyyleistä modernimpiin. Praxisin hienoissa tiloissa on myös pieni olutmuseo, jossa voi tutustua Coimbran panimohistoriaan.

Praxisin lisäksi Coimbrassa operoi Epicura, jonka varsinainen panimo on kaupungin ulkopuolella, mutta jolla on keskustassa kiva pieni taproom. Varsinaisia craft beer pubeja ei ole montaa, mutta vanhan keskustan tutkimisen ohessa kannattaa poiketa ainakin Coola Boola nimiseen, hauskasti sisustettuun ravintolaan, jossa on tarjolla mukava valikoima portugalilaista olutta. Coimbran alueelta ponnistaa myös Cerveja Açor, autotallipanimona aloittanut ja oluiden saaman suosion siivittämänä kaupalliseksi toimijaksi kasvanut pienpanimo.

Viinistä tunnettu Porto on myös olutkaupunki

Porto on Lissabonin ohella Portugalin merkittävin artesaaniolutkaupunki. Yksi ensimmäisistä uuden aallon panimoista oli Portossa vuonna 2011 perustettu Sovina, ja Portossa tai sen lähialueilla toimivat nykyään ainakin monipuolinen Burguesa, erityisesti herkullisista, vahvoista imperial stouteista tunnettu Lupum sekä pieni mutta pippurinen Tough Love. Kaupungissa on lisäksi myös omaa olutta tekeviä panimoravintoloita, kuten Colossus Craft Brewery, jonka tiloissa panee myös D’os Diabos, sekä A Fábrica da Picaria. Myös taproomeja ja craft beer pubeja on lukuisia, kuten kiertolaispanimona toimivan Alvares Breweryn taproom ja Tough Loven luurankoteemainen ja raskaampaa rockia suosiva Cask Beer Bar.

Pienpanimofestareilla viehättävässä Bragassa

Myös pohjoisimmassa Portugalissa, kauniin, historiallisen Bragan ympäristössä, pienpanimokulttuuri kukoistaa. Porton ja Bragan puolivälissä, piskuisessa Alvarelhosissa operoi vuonna 2015 aloittanut, noin 150 erilaista olutta tehnyt Post Scriptum. Bragan pohjoispuolella, Vila Verdessä, puolestaan toimii niin ikään laajalla kirjolla erityylisiä oluita valmistava LETRA Brewery. Letralla on Bragassa (kuten myös Portossa, Ponte de Limassa ja Viana do Castelossa) viihtyisä taproom Letraria.

Letran porukka häärää myös vuotuisen Hopen Braga Beer Festival -tapahtuman takana. Pääsimme osallistumaan tähän kauniilla aukiolla ihan kaupungin keskustassa järjestettävään, lämminhenkiseen festivaaliin kesäkuussa 2023, ja oli kyllä kerrassaan mainio tapahtuma. Hopen Braga esittelee nimenomaan portugalilaisia pienpanimoita, ja paikalla oli todella kattavasti edustus koko maasta, kaikkiaan 22 pienpanimoa sekä siiderinvalmistajat Alfa ja Nua. Portugalin muihin olutfestivaaleihin lukeutuvat muun muassa Porto Beer Fest, Caminhassa järjestettävä Art Beer Fest ja Cascaisin Craft Beer Fest.

Loppukaneettina todettakoon, että Portugalin artesaanioluttarjonta ja ilmapiiri yllätti meidät positiivisesti. Maa on pieni ja markkina rajallinen, mutta toiminnassa on hyvä tekemisen meininki ja yhteishenki. Lämmin suositus siis matkata Portugaliin, ja viettää maassa vaikkapa useampi viikko eri kaupunkeihin ja kyliin sekä luontoon tutustuen, ja tietysti paikallisia oluita maistellen!

Teksti ja kuvat: Anne Lukkarila ja Toni Marjanen / Craft Beer Nomads

Ilmestynyt 3/23 Olutposti -lehdessä.

Katso myös:

Kuusi vuotta olutmatkailua – huippuhetkiä maltaisilta retkiltä