Näkkäriä olutmäskihävikistä

Oluen valmistuksessa jäävää märkää mallasrouhetta eli mäskiä on hyödynnetty aikaisemmin eläinten rehuksi tai biokaasuksi. Nyt Mäsli Oy tekee siitä näkkileipää!

Mäsli on yritys joka perustuu panimotuotannon sivuvirtojen hyödyntämiseen. Olutta valmistaessa suurin kiinteä hävikkiaine on ohramaltaasta jäävä mäski, jota on teollisuudessa hyödynnetty kotieläinrehuksi, biokaasuksi, vähäisissä määrin leipomoraaka-aineeksi tai sitten se menee biojätteeseen. Vuosittain kotimaiset panimot tuottavat kymmeniä tonneja olutmäskiä oluenvalmistuksen sivutuotteena. Nyt Mäsli on keksinyt tavat jalostaa mäskistä maukkaita näkkileipiä joko sellaisenaan tai päällysteiden kanssa nautittavaksi.

Keväällä 2023 perustettu Mäsli on saanut alkunsa yrityksen toimitusjohtajan Pauliina Piuholan Helsingin yliopistossa tekemästä elintarviketalouden ja kulutuksen pro gradu- työstä.

– Perehdyin tutkielmassa kuluttajien näkemyksiin olutmäskin käytöstä elintarvikkeissa osana kansainvälistä Funbrew-hanketta, jossa tutkittiin mäskin fermentontia. Gradun tulokset osoittivat, että kuluttajat suhtautuvat positiivisesti mäskin käyttöön elintarvikkeissa, kertoo Piuhola, jonka gradussa mäskiä oli ensin ajateltu myslin raaka-aineeksi.

Kotikeittiökokeilujen myötä Mäsli:n ensimmäiseksi tuoteperheeksi valikoitui vegaaninen siemennäkkileipä, jossa on fermentoitua mäskiä. Näkkäreissä on 30% kotimaisten pienpanimon mäskiä, siemeniä sekä suomalaista ruista, kauraa ja spelttiä.  Näkkileipiä on kahta erilaista, perinteistä, voileivän tavoin käytettävää sekä joko merisuolalla tai valkosipulilla maustettua napostelunäkkäripalaa. Maistettaessa molemmat ovat herkullisia, varsinkin napostelunäkkäri katosi nopeasti parempiin suihin ja sitä kehuttiin juuri sopivan valkosipuliseksi ja maukkaaksi. Piuhola suosittaakin kokeilemaan Mäslin näkkäreitä myös dippikastikkeiden kera. Kotona kokeiltaessa hummus ja ranch-dippi sopivat ainakin molemmat herkullisesti näkkäreiden seuraksi.

Pauliina Piuhola näkee maailmanlaajuisen markkinapotentiaalin olutmäskistä jalostetuille elintarvikkeille.

– Näkkileivän lisäksi tulevaisuudensuunnitelmissa on edistää myös mysli-tuotteen kehitystä. Olutmäski on oiva raaka-aine, sitä on saatavilla runsaasti ja sen ravintoarvot ovat erinomaiset. Kun käytämme mäskiä elintarvikkeiden raaka-aineena, vähennämme samalla hävikkiä.

Mäsli jalostaa olutmäskin fermentoimalla, joka Piuholan mielestä on erinomainen tapa saada mäski säilymään ja taipumaan elintarvikkeiksi. Yksi mäskin jälleenkäytön ongelma on nimittäin säilyvyys, huoneenlämmössä mäski käy spontaanisti hyvinkin nopeasti ja muuttuu niin, ettei sitä voida käyttää elintarvikkeissa tai rehuna. Kuivatessa mäskin jatkojalostukseen menee paljon energiaa, kun taas hallittu fermentointi on kustannustehokas tapa jatkojalostaa tätä oluen ylijäämäohraa.

Tällä hetkellä Mäsli käyttää tuotteissaan kotimaisen CoolHead-pienpanimon olutmäskiä, mutta toiveena on, että tuotanto kasvaa niin, että tulevaisuudessa voidaan käyttää myös muiden suomalaisten pienpanimoiden oluen valmistuksesta ylijäävää ohraa.

Joonas Kekki, Pauliina Piuhola ja LariPihlanjärvi

 

Mäsli:ssä ovat mukana toimitusjohtaja Pauliina Piuholan lisäksi myös Lari Pihjanjärvi sekä CoolHead -pienpanimosta tuttu Joonas Kekki.  Mäsli:n tuotteet ovat nyt esille Hakaniemen hallin Lähiruokakioskissa 2.12. asti. Sen lisäksi tuotteita on tulossa myös valikoituihin K-ryhmän kauppoihin, kuten K-Supermarket Herttaan.

Kuvat: Mäsli oy

Katso lisää:

Leipään makua mäskillä ja vierteellä