Nestemäiset hiivat – parasta ennen ja just nyt

Sanoiko joku nestehiivat!

Tässä on yksi väitetty oluen laadun parantaja, jota kotiolutharrastajan kannattaa harkita. Väitetyn laadun myötä tulevat myös finanssiongelmat, sillä nestemäiset hiivat voivat maksaa kolminkertaisesti verrattuna kuivaan verrokkiinsa.

Mikä siis ajaa ihmiset käyttämään nestehiivaa? Yleensä vanhat uskomukset ja huhupuheet jotka juontavat juurensa kotioluen alkuhämäriin, tuolloin kuivahiivankin laatu oli enemmän tai vähemmän kyseenalaista.

Molemmille hiivoille on kuitenkin aikansa ja paikkansa tarpeen mukaan. Kuivahiivan meriitteinä ovat halpa hinta ja pitkä säilyvyys. Nestehiivalla taasen tuoreus ja lukuisat variaatiot, joskin kuivahiivat ovat tässäkin kuroneet eroa kiinni.

Valitettavasti nestehiivan tuoreus voidaan menettää kylmäketjun katkeamisella, kiitos postin, missä kylmäketjusta ei olla kuultukaan. Myös toimittajalta kannattaa varmistaa että käyttävät toimituksissaan kylmäpusseja. Kylmäketjusta puheenollen, säilytä aina hiivaa jääkaapissa. Kuivahiiva kannattaa myös säilyttää jääkaapissa avaamisen jälkeen. Nestehiivan säilyvyysaika on n. 3kk. Varmista pakkauksesta hiivan päiväys ennen käyttöä.

Nestemäisten hiivojen hyviä puolia on ehdottomasti se, että erilaisten saatavilla olevien laatujen kirjo on valtava. Kaupallisten merkkien lisäksi on harrastajan myös mahdollista kerätä hiivaa jo nautittujen olutpullojen pohjalta ja jalostaa ne jatkokäyttöön. Nestemäisiä hiivoja tulee monessa eri kokoluokassa ja usealta toimittajalta, kannattaa siis tarkistaa jokaisen toimittajan kotisivuilta aktiivisten solujen määrä jos se ei erikseen paketista ilmene. Nestehiivoissa yleensä on maksimissaan 100 miljardia solua, joten startteri on paikallaan. Useamman nestehiivapaketin käyttäminen yhteen satsiin voi muodostua liian hinnakkaaksi.

Teksti ja kuva: Joni Sormunen

Joni Sormunen