Nude – siideriä luonnonmenetelmällä

Juhlakauteen sopivat monenlaiset kuohuvat juomat. Siideri on paitsi oiva maljajuoma, hyvä ruoan pari. OlutPOSTI 4/2017 esitteli paraislaisen 3Spiritin Nude-siidereiden luonnollisen tyylin.

Siiderinteon uusi aalto on tuonut tämän ja viime vuoden aikana uusia toimijoita alalle. Paraisilla siideriä tekevä 3Spirit luottaa luonnollisuuteen, joten sen Nude-siiderit ovat itsestään selvästi myös Suomalainen aito siideri –sertifikaatin kantajia.

– Omenamme kasvavat Paraisilla ja teemme siiderimme siellä, kertoo 3Spiritin toimitusjohtaja Katrin Buchmann-Lenkkeri.

Omenatarhuri Jani Jokinen huolehtii omasta sadosta ja jatkojalostus on ensimmäisinä syksyinä hoitunut Jokisen isän viinitilalla. Tammiluodon viinitila on ollut tärkeä kumppani ennen omien tilojen valmistumista.

Nude-jengi tarhalla

Omenatarhat Paraisilla tarjoavat lukuisia kokeilumahdollisuuksia nuorille siiderintekijöille.

Aito siideri tehdään tuoreesta omenamehusta – ja vain siitä. Niinpä Nude-siiderit, jotka lanseerattiin tämän vuoden syyskuussa, saivat alkunsa vuosi sitten. Paikalliset omenat kerättiin, puristettiin ja käytettiin lajike kerrallaan.

– Keräsimme omenat omin käsin, sitten puristimme ne ja jätimme mehun käymään. Emme tee mehulle mitään, annamme sen vain jäädä käymään, Buchmann-Lenkkeri kuvailee yksinkertaista valmistusprosessia.

Silkkaa omppua

Nude-siiderit ovat nimensä mukaisesti alastomia, vailla mitään lisättyä. Atlas- ja Lobo-lajikkeista puristetut mehut käyvät ja kypsyvät eri tankeissa.

– Testaamme valmiiksi käyneiden siiderien hapokkuuden ja muut ominaisuudet ja sekoitamme ne sopivassa suhteessa vasta ennen pullotusta. Haluamme toimia kuin viinitilalla ja luottaa ainoaan raaka-aineeseemme.

Buchmann-Lenkkeri uskoo, että lajikekohtaisten siidereiden käyttäminen on keino pitää tuote samanlaisena vuodesta toiseen. Happotasapainon löytäminen on keskeistä, ja se onnistuu pitämällä lajikkeet erillään.

– Siiderimme on, mitä sen nimi sanoo: Nude. Haluamme varmistaa, että laatu pysyy aina samana, Buchmann-Lenkkeri selostaa.

Siidereihin puututaan mahdollisimman vähän. Nuden natural-versio suodatetaan aavistuksen karkeammalla suotimella, joten siihen jää jonkin verran partikkeleita, kun taas hiilihapotettu kuohuva versio on täysin kirkas. Siihen täytyy tietysti lisätä hiilihappo pullotuksen yhteydessä. Siidereihin lisätään myös minimiannos sulfiittia ehkäisemään säilyvyysongelmia.

– Olemme jo todistaneet, että Suomessa voi tehdä suomalaisista raaka-aineista omanlaistaan aitoa siideriä, emme halua kopioida minkään muun maan traditiota. Myös siksi pidämme viinin tekemistä muistuttavasta lähestymistavastamme, jossa mennään alueen ehdoilla, Buchmann-Lenkkeri kuvailee.

Ystävysten unelma

Nuden tekijät

Kippis! 3Spiritin perustajat Jani Jokinen, Katrin Buchmann-Lenkkeri, Alexander Keith Jones ja Richard Windischhofer.

Paraislaiset omenat päätyvät siideripulloihin itävaltalaisten yhtiökumppanien toimesta. Katrin Buchmann-Lenkkeri ja Richard Windischhofer ovat molemmat muuttaneet Itävallasta Suomeen aikuisina. He tutustuivat ja ystävystyivät yhteisen taustan ansiosta.

– Pidämme ulkona syömisestä ja itävaltalaisesta vieraanvaraisuudesta. Käännekohta oli, kun Richard Windischhofer toi siideriään häihimme; se oli hitti, minä ja kaikki muut pidimme siitä! Päätimme alkaa tehdä itävaltalaista siideriä maassa, joka rakastaa siideriä, Buchmann-Lenkkeri kuvailee yrityksen alkua.

Sisäpiirin vitsistä tuli totta, kun ystävykset löysivät kumppaneikseen omenatarhuri Jokisen ja Oslossa ravintolaa pyörittävän Alexander Keith Jonesin.

– Alexander Keith Jones pyörittää Oslossa kahta fine dining -ravintolaa. Hänen kokemuksensa ruoan ja juoman yhdistämisestä on meille todella arvokas – oma kokemukseni on enemmän baareista ja tapahtumajärjestämisestä, sittemmin myös yrittäjäkurssin käynyt restonomi Buchmann-Lenkkeri kertoo.

3Spiritin kannalta siideribuumin alku osui sopivasti:

– Buumi alkoi mukavasti samoihin aikoihin kuin meidän tuotantomme, olemme todella onnellisia tästä!

Uutta mielessä

3Spiritin omat tuotantotilat valmistuvat paraislaiselle rannalle talven aikana.

– Paikka on hieno: voit tulla veneellä tai autolla, alueella on kesäkahvila ja kaikenlaisia tapahtumia. Suunnittelemme tiloja, joissa voi vierailla, haluamme olla osa saariston tapahtumia!

Ennen rakennushommia on vielä aika puristaa syksyn viimeiset omenat. Tänä vuonna testissä on myös muita lajikkeita Atlaksen ja Lobon lisäksi. Lukuisien uusien oman tarhan lajikkeiden myötä siiderivalikoiman on määrä laajentua myös makeaan suuntaan. Ensi vuonna lanseerattavan siiderin määrä vähintään tuplaantuu tämänvuotisesta 2 500 litrasta.

Monenlaiset kokeilut kiinnostavat tuoreita siiderintekijöitä, myös luonnollisuuden maksimointi: Buchmann-Lenkkeri aikoo kokeilla, mitä syntyy täysin ilman sulfiittia. Jossain vaiheessa kokeillaan tietysti myös tammitynnyrikypsytystä. Kokeiluissa on eduksi myös Jokisen tausta: hän on viinimestari.

Keväällä on luvassa cuvée-versio, samppanjahiivalla perinteisin menetelmin pullokäytetty siideri. Jo aiemmin tarjolle tulee peräti kahdeksan vuotta Tammiluodon viinitilan tynnyreissä kypsynyt Nude-likööri. Se edustaa nuoren yrityksen yhteistyötä jo pidempään toimineen viinitilan kanssa.

Katrin Buchmann-Lenkkeri perustelee vielä lopuksi, miksi Nude-siidereillä on Suomalainen aito siideri -sertifikaatti.

– Siidereillemme on jo myönnetty sertifikaatti, mutta käytännön syistä saamme sen etikettiin vasta ensi vuonna. Mielestäni aidon siiderin sertifikaatti on parempi kuin esimerkiksi luomusertifiointi, sillä sen määritelmä on selkeä. Se sopii tuotteillemme!

Buchmann-Lenkkerillä on syytä tyytyväisyyteen, sillä maistattaessaan Nude-siidereitä hän saa toistuvasti myönteisesti yllättyneen vastaanoton: spontaanikäymisen tuloksena voi syntyä mitä hienointa siideriä!

Nude Cider launch

Nude-siiderit Nude Sparkling ja Nude Flat lanseerattiin syyskuun lopussa Sidreríassa Helsingissä. Kva— Anikó Lehtinen

Katso, mitä 3Spiritin— Katrin Buchmann-Lenkkeri kertoo Nude Cideristä Anikó Lehtisen videolla.