Olutposti vieraili Teerenpelin panimolla ja tislaamolla

Teerenpeli -ravintoloiden synty ajoittuu aikaan, jolloin oluen maku- ja kulutustottumukset alkoivat maassamme kehittyä. Tuolloin kyseessä oli pienpanimoiden ns. ”uusi aalto”, jossa Teerenpeli toimi etujoukoissa. Puhumme siis noin 25 vuoden takaisesta Suomesta.

Kaiken takana on tuolloin alkujaan restonomiksi Lahteen opiskelemaan saapunut Anssi Pyysing, joka perusti kaupunkiin ensimmäisen Teerenpeli -ravintolan vuonna 1994. Sitä seurasi vuonna 1998 Tampere. Nyt Teerenpeli -ravintoloita löytyy seitsemältä paikkakunnalta yhteensä kymmenen yksikön verran. Osa ravintoloista toimii franchise-periaatteella, jossa ravintolan yrittäjä on itsenäinen, mutta konsepti ja brändi ovat yhtenevät Teerenpelin muiden ravintoloiden kanssa.

Ravintolat sijaitsevat Lahden toimipisteiden lisäksi HelsingissäJyväskylässä, LappeenrannassaOulussaTampereella ja Turussa. Kesäisin toiminnassa on vanhaan sisävesilaivaan rakennettu Lahden Vesijärven Teerenranta.

Ravintolat ovat siis liiketoiminnan ytimessä mutta Olutpostin matkan päämääränä oli kuitenkin konsernin tytäryhtiö Teerenpelin Panimo ja Tislaamo.

Oppaanamme toimi konsernin myynti- ja markkinointipäällikkö Jari Mämmi, jonka tapasimme Lahden keskustassa ravintola Taivaanrannassa. Ravintolan kellaritiloissa sijaitsee Teerenpelin alkuperäinen tislaamo sekä showroom. Lounaan ja jutustelun jälkeen matka jatkui itse panimolle ja tislaamolle Lotilan kaupunginosaan Liimaajankadulle, jossa alla olevat videot on kuvattu.

Teerenpelin oluet ovat lähes kaikille tuttuja tuotteita mutta panimolta on lähtenyt myyntiin noin puolentoista vuoden aikana myös Long-Drink juomia. Panimomestari Juha Kylä-Kaila esittelee Olutpostille lonkerotankin ja kertoo juoman valmistusprosessista.

Panimolla vastassa meitä oli jykeväpartainen panimomestari Juha Kylä-Kaila, jonka tie panimomestariksi alkoi vuonna 2002 Turusta jolloin hän aloitti restonomiopinnot. Ammattikorkeakoulun restonomin koulutusohjelman alla toimi Mustialan pienpanimokoulu jossa opiskeltiin oluenvalmistusta. Samaan aikaa opiskelun ohessa Juha pääsi osa-aikatöihinOld Bankiin ja Panimoravintola Kouluun. Parin vuoden itsenäisen oppimisen kautta Kylä-Kaila jatkoi Piikkiön Tuorlan maaseutuopiston pienpanimo- sekä tislausoppiin, jossa kouluttajana toimi Malmgårdin panimomestari Tuomas Markkula.

Ensimmäinen oma olut syntyi Uusi Apteekki -ravintolan kellarissa sijaitsevassa Kaskenmäen Panimossa. Matka jatkui yhdeksi kesäksi harjoittelijaksi Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle panimomestari Ville Vilenin oppiin. Kesätöiden loputtua 2012 mies suuntasi Edinburghiin Skotlantiin Heriot-Watt Universityyn opiskelemaan panimomestariksi päättyen Master tutkintoon. Samalla uusittiin työsopimus Laitilan kanssa, tällä kertaa oluenpanijaksi. Syntyi mm. vuoden 2014 SPO-sarjansa paras Mississippi Höyryolut sekä Amerikan Ale ja Lakritsi Portteri. Keväällä 2017 Kylä-Kaila valmistui panimomestariksi. Nykyisin Juha panee ja tislaa Teerenpelin joukkueessa.

Panimomestari Juha Kylä-Kaila sekä tislaamosta vastaava Senior Ambassador Jussi Oinas kertovat kuinka tislaamo toimii sekä muutaman kiinnostavan yksityiskohdan.

Teerenpelin Tislaamo valmistaa single malt -viskejä ja muita väkeviä alkoholijuomia, kuten PyyGiniä, WoodGiniä ja Apple Cider Brandyä. Teerenpelin mallasviskit valmistetaan  suomalaisesta ohramaltaasta  pannutislausmenetelmällä. Tislaamon lämpöenergia saadaan omasta hiilineutraalista puupellettivoimalasta. Ulkomailla Teerenpelin viskejä on saatavilla tällä hetkellä mm. Saksassa, Ruotsissa, Hollannissa, USA:ssa, Australiassa sekä Hong Kongissa. Tuotteet ovat myös voittaneet useita palkintoja niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Teksti: Cyde

Videot: Cyde ja Mikko

Teerenpeli tänään 25-vuotias!

Lahtelaislähtöinen Teerenpeli luottaa konseptiinsa

Teerenpeli Facebookissa 

Teerenpeli verkossa www.teerenpeli.com