mainos

Olutpostin lasissa: Dublin City Brewing Co – Liberator Irish Lager

Globaalin lager-buumin myötä Guinnesskin alkoi valmistaa Irlannissa Harp Lageria 1960. Nykyisen craft-buumin ensimmäiset pienpanimot Irlannissakin ovat suosineet vähätöisempiä pintahiivaoluita.

OluttölkkiViime vuonna Dublinin keskustassa Liffey-joen pohjoispuolella aloittanut Dublin City Brewing päätti kuitenkin toisin ja käytti  ensimmäisen oluensa kylmässä.  Lagerin Liberator-nimi viittaa 1800-luvulla Irlannin itsemääräämisoikeutta ajaneeseen poliitikkoon Daniel O’Connelliin. Dublin Cityn panimomestari Fergal Murray on työskennellyt aiemmin Guinnessillä, joten liikkeellä ollaan tosissaan.

Liberatorin alkoholipitoisuus on maltillisesti 4,2 %, katkeromäärä 21 IBUa, humalana saksalainen Hallertau Perle. Kaunis kirkas kultainen väri, lievää poreilua, valkoinen vaahto. Tuoksussa on raikasta ruohoisuutta ja makeahkoa maltaisuutta. Maku on maltainen, ei kovin täyteläinen, hyvin puhdas ja raikaskin. Täyteläisyyden lisäksi rapeuskin puuttuu, eikä jälkimakuunkaan keräänny katkeruutta. Kovin mauttomaksi kokonaisuus siis jää. Olut on virheetön, mutta ei poikkea millään tavalla Harpista tai muista suurten panimoiden pienemmillä yksikkökustannuksilla valmistetuista teollisista lagereista. Pienpanimolle ei jää tällaisella oluella mitään erottautumistekijää tai kilpailuetua.

Pisteet (1-5): 2

Olutpostin toimiston huomio: Arde totesi, että oli liian vähän makuja hänen mieleen mutta cyde ja Mikko olivat taas aivan tohkeissaan tuotteesta. Näin ne makumaailmaat ovat erilaisia;)

Arvostelu: Ari ”Arde” Juntunen
Kuva: cyde

Ari ”Arde” Juntunen on pitkän linjan olutarvioitsija ja -bloggari. Arden olutarvioita löytyy kaikista Olutposti-lehdistä. Arde arvioi Olutpostin verkossa ulkomaiset tuotteet ja Anikó Lehtinen taas kotimaiset.