Suomalaiset naisoluentekijät oluenpanossa naistenpäivän kunniaksi

Naiset ovat kautta aikojen tärkeä osa oluenteon kulttuuria. Naiset ovat kautta aikojen vastanneet oluenteosta kotona ja nyttemmin naiset ovat kunnostautuneet niin kaupallisen oluen tekijöinä, olutkirjoittajina, kouluttajina kuin panimomestareinakin.

Naisten tekemän oluen perinnettä vietiin eteenpäin 6.3., kun joukko suomalaisia olutnaisia kokoontui kuopiolaiselle RPS Brewing -panimolle tekemään ensimmäistä kertaa olutta osana kansainvälistä Pink Boots Societyn Collaboration Brew Day -tapahtumaa.— Pink Boots Society on kansainvälinen olutalan ammattilaisten naisjärjestö, jonka jäsenille yhteistä on, että he ovat naisia ja ansaitsevat ainakin merkittävän osan toimeentulostaan oluen parissa joko valmistajina, kirjoittajina tai jälleenmyyjinä. Järjestön jäsenet kokoontuvat kussakin järjestön osastossa Kansainvälisen naistenpäivän tienoilla yhteen tekemään olutta.

Panimomestari Riitta Sulkama oluenteossa.

Oluen suhteen kattojärjestö päättää vuosittain, minkälaista tyyliä tavoitellaan ja mitä humalalajikkeita käytetään. Osastot toteuttavat oluensa omine versioineen. Humalat tilataan järjestön määrittämältä tuottajalta, joka lahjoittaa osan tuotoistaan järjestölle. Suomessa oluttyyliksi päätettiin moderni, sameahko IPA-olut, jonka aromissa on runsaasti raikasta humalaa.

Pink Boots Societyn humalasekoitus.

Suomen oluenteossa toimi pääpanijana Lumi Brewingin oluentekijä Greta Mäkinen, jonka käsialaa myös oluen resepti on. Mukana oluenteossa olivat myös Nokian Panimon panimomestari Riitta Sulkama, Brewcatsien Laura Weckström ja Linda Silvonen, olutsommelier, toimittaja ja Olutliiton varapuheenjohtaja Maria Markus ja Laurean olutlehtori, Olutliiton puheenjohtaja, Olutpostin Anikó Lehtinen. Kaikki mukana olleet taitavat oluenteon. Tämän yhteisen oluenpanon tarkoituksena on nostaa naisia oluentekijöinä ja oluttoimijoina esiin sekä verkostoitua keskenään sekä rohkaista alalle pyrkiviä naisia.

Ylhäältä alas: Riitta Sulkama, Greta Mäkinen, Linda Silvonen, Laura Weckström, Anikó Lehtinen ja Maria Markus.

GOGIRLGO -olut julkaistaan 4.4. niin Helsingissä Pien Shop&Barissa kuin Kuopiossa ravintola Introssa. Naisille on perustettu oma Facebook-keskustelu- ja verkostoitumisyhteisönsä Beer Bitches Finland, johon kaikki oluesta kiinnostuneet naiset saavat vapaasti liittyä.

Lue lisää naisista oluenpanijoina ja Pink Boot Societystä

Kirjoittaja oli mukana oluenteossa 6.3.