Oluttuomarointi: Mikä on BJCP-sertifioitu tuomari?

Oluttuomarointi on hauskaa hommaa ja tukee sekä olutharrastusta että oluen parissa ammattimielessäkin toimimista mainiosti, pääseehän siinä maistelemaan ja arvioimaan runsaasti oluita, jolloin itsekin oppii mausta ja laadusta.  Olutkilpailuja on monia ja niissä käytetään laajasti erilaisia arviointikriteeristöjä, tuomarisertifikaatteja sekä oluttyyliluokituksia. Yksi tunnetuimpia tuomarointisertifikaatteja  ja oluttyyliluokituksia on Beer Judge Certification Program. Mutta mikä BJCP oikeastaan on ja miten oluttuomariksi pääsee?

BJCP on alkuperäisesti kotioluiden tuomarointia varten vuonna 1985 perustettu tuomarointisertifiointijärjestelmä ja järjestö,  joka sekä kouluttaa oluttuomareita, sertifioi heidän osaamisensa että kehittää omaa olutyylijärjestelmäänsä. BJCP:llä on oma oluita varten tehty kilpailukaavakkeensa, jota käytetään olutkilpailuissa ja koska järjestön tavoite on pitää yllä olutkilpailujen korkeaa tasoa, BJCP:n standardien mukaan järjestettyjen olutkilpailujen, ovat ne sitten kotiolutta tai kaupallisia oluita tuomaroivia kisoja, voi olettaa olevan puolueettomasti ja yhdenmukaisesti järjestettyjä. Kaikissa BJCP:n standardeihin perustuvissa kilpailuissa oluet arvioidaan aina sokkona, niin kuin olutkilpailuissa kuulukin, koska vain niin oluen voi arvioida puolueettomasti.  BJCP:n omaa oluttyyliluokitusta käytetään useissa olutkilpailuissa ja Suomessa mm. Olutliitto pohjaa omat olutkisakategoriansa niihin sekä kotioluita tuomaroitavassa Valtakunnallisessa Kotiolutkilpailussa että kaupallisia oluita tuomaroitavassa Suomen Paras Olut -kilpailussa.

BJCP-tuomariksi voi kouluttautua Suomessakin. Kaikki alkaa järjestön sivuilta löytyvästä nettitestistä, jonka jokainen suorittaa ensin. Testi maksaa noin kymmenisen dollaaria, mutta kannattaa ottaa tuplasti kalliimpi vaihtoehto, koska sillä saa tehdä nettitestin kolmeen kertaan. Testissä on 180 kysymystä, joihin aikaa on tunti, joka meneekin hyvin nopeasti. Siksi kannattaa tehdä koekierros, missä katsoo kysymysten tason ja tyylin ja sitten vasta suorittaa sen, jos on vähänkin epävarma läpipääsystä. Mitä tutumpia BJCP-standarin mukaiset oluttyylit ovat, sen helpommin testin saa suoritettua. Lisäksi jonkin verran painoarvoa laitetaan oluen valmistukselle sekä itse BJCP:n tuomarointiprosessille, joten ne kannattaa opiskella etukäteen vaikka järjestön sivuilta.

Nettitestin jälkeen voi ilmoittautua varsinnaiseen tuomarointikokeeseen, joita Suomessa järjestetään tänä vuonna vielä kaksi. Tuomarointikoetta hoitaa täällä kansainvälinen oluttuomari, itse BJCP kansallisen tason tuomarisertifikaation saanut Thomas Sjöberg, joka on suorittanut oman tuomarointikokeensa vuonna 2017 Tšekin tasavallassa.  Sjöberg itse on aikoinaan kiinnostunut oluttuomaroinnista makujen kautta.

Thomas Sjöberg

Thomas Sjöberg

– BJCP-oluttuomarointi vaatii kiinnostusta uusiiin makuihin ja olueen niin, että voit päästä omien henkilökohtaisten makusuosikkiesi yli, koska oluita täytyy arvioida puolueettomasti ja kyetä käyttämään samoja termejä kuin muut arvioijat. Tuomarina pitää osata ajatella kriittisesti ja mm. tunnistaa oluen virheet sokkona maistamalla. Yksi ammattimaisen olutarvioinnin tärkeä osatekijä on sen määrittäminen, ovatko oluiden aromit tyylin mukaisia vai ristiriidassa määritellyn oluttyylin kanssa. Vaikka kuinka pitäisit jostain oluesta, jos se on tyylin mukaan virheellinen, se täytyy osata arvioida niin. Esimerkiksi tyypillinen oluen virhemaku kuten vihreä omena eli asetaldehydi voi tuntua miellyttävältä, mutta koska se on oluessa virhe, sitä täytyy kohdella virheenä.  Lyhyesti sanottuna oluen tuomarointi on kykyä arvioida laatua oluttyylistandardin ja sen oluttyylin perusteella, jonka perusteella olut arvioidaan.

Tuomarointikokeessa arvioidaan sokkona BJCP:n olutkaavakkeen kanssa kuusi olutta, käyttäen ohjenuorana järjestön kehittämää oluttyylijärjestelmää. Oluesta kerrotaan tyyli, mutta arvioitava olut voi itse asiassa olla jotain muutakin, se täytyy itse tunnistaa. Jokaisen oluen arviointiin on varattu varttitunti, joka meneekin nopeasti. Kokeessa on tärkeää tunnistaa varsinaiset virheet mutta myös oluen muut ominaisuudet kuten humaloinnin voimakkuus, oluen rungon syvyys tai värin sopivuus tietyyn oluttyyliin. Hieman erilaisen perusolutkilpailun arviointikaavakkeesta BJCP:n kaavakkeessa tekee se, että siellä arvoidaan olutta nimenomaan järjestön oman oluttyylistandardin mukaan ja se, että kokeessa annetaan paljon palautetta oluentekijälle korjausehdotuksineen. Käytännössä tuomarointikokeessa tärkeää on myös käyttää nimenomaan BJCP:n omaa termistöä, ihan sanamukaisestikin. Koe arvostellaan sen perusteella, miten omat sokkoarvioinnit käyvät yhteen samat oluet arvioineiden BJCP-proktoreiden kanssa, jotka ovat itse ansioituneita oluttuomareita.

Jos kokeesta pääsee tietyllä pistemäärällä läpi, on oluttuomari, joka voi alkaa kerämään pisteitä järjestön sertifioiduista kilpailuista, joita Suomessa on yksi, Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu mutta maailmalla lukemattomia. Jos taas tuomarointikoetta ei pääse läpi ensimmäisellä kerralla, sen voi tehdä uudestaan. Jotkut tuomarit haluavat myös korottaa pisteitään, joten kokeessa näkee jo kerran tuomaroinnista läpipäässeitäkin.

Oluttuomarina voi hyvin toimia sekä kansallisissa että kansainvälisissä kilpailuissa ilman BJCP sertifikaattia, varsinkin jos on oluentekijä tai sertifioitu Beer Sommelier, mutta kyllä sertifikaatti auttaa kisoihin tuomariksi ilmoittautuessa.  Sjöberg näkeekin BJCP sertifikaatin suurimmaksi hyödyksi kansainvälisiin kilpailuihin pääsemisen.

– Koska geenimme ja ympäristömme tekevät meistä kaikista ainutlaatuisia, tämä vaikuttaa myös siihen, miten me kukin maistamme ja arviomme olutta ja siksi arvioimme ovat erilaisia. Useimmissa ammattikilpailuissa sinulla on mahdollisuus arvostella noin 100 olutta kahden tai kolmen päivän aikana kahden tai viiden korkeasti koulutetun tuomarin ohella. Tämä on jotain, jota et voi kokea nauttiessasi olutta yksin kotona. Minulle tämä tekee oluiden maistelusta ja arvostelemisesta kilpailuissa mahtavan kokemuksen. Kansainvälisissä kisoissa pääset myös usein arvostelemaan paikallisia oluttyylejä paikallisten tuomareiden kanssa. Olen esimerkiksi arvioinut oluttyylejä tuomareiden kanssa Brasiliassa (esim. Catharina Sour ja oluet, joissa on ainutlaatuisia brasilialaisia ​​ainesosia Brasil Beer Cupissa), Italiassa (esim. Italian Grape Ale Birra dell’annossa) ja Puolassa (esim. Piwossa Grodziskie Kraft Rokussa). On todella ainutlaatuista keskustella ihmisten kanssa, jotka tietävät eniten tietystä paikallisesta tyylistä. Tämä on yksi suosikkiasioistani tuomaroinnissa. Tuomaroinnin lisäksi kansainväliset kilpailut antavat mahdollisuuden matkustaa kaikille mantereille. On hienoa oppia eri puolilta maailmaa kotoisin olevista ruoista ja kulttuureista ja tavata ihmisiä, joilla on sama intohimo.

Tällä hetkellä Suomessa on 5 BJCP-sertifioitua oluttuomaria, mutta luultavimmin määrä kasvaa tänä vuonna, koska vuoden 2023 ensimmäinen tuomarointikoe pidettiin helmikuun alkupuolella Ruttopuisto Pikkulinnussa ja siellä oli kymmenisen osallistujaa.  Jos BJCP-sertifiointi kiinnostaa,  Suomessa järjestetään tänä vuonna vielä kaksi koetta, 1.7. ja 27.10. Kokeeseen kannattaa ilmoittautua vasta kun nettitesti on hyväksytty. Olutliitto järjestää myös 26.10. oluttuomarointikoulutuksen, jossa käydään läpi BJCP:standardin mukaista tuomarointia Sjöbergin johdolla ja koetestataan tuomarointikaavake. Lisäksi koulutuksessa puhutaan kansainvälisestä tuomaroinnista yleisestikin kokeneiden oluttuomareiden, Pekka Kääriäisen ja André Brunnsbergin kanssa ja lisäksi maistetaan oluen virhemakuja oluttuomari ja Beer Sommelier Anikó Lehtisen kanssa.

Thomas Sjöberg itse hehkuttaa oluttuomarointia. – Rakastan oluen tuomarointia siksi, että rakastan maistaa ja oppia oluesta. Oluiden arvioiminen saa minut oppimaan lisää siitä, miltä tietyn oluen pitäisi maistua ja miksi olut ei maistu siltä miltä sen pitäisi. Oluen historiaan ja kulttuuriin uppoutuminen on intohimoni. Jollain tapaa näen jokaisen maistamani oluen uutena ratkaistavana pulmana tai tulkittavana koodina. Siksi rakastan sitä, että voin suositella parannuksia oluen laadun parantamiseksi vain maistelemalla olutta. Se ei tietenkään koskaan ole yksinkertainen tehtävä, mutta harjoitus tekee mestarin. On tärkeää olla tietoinen siitä, että oluen aistinvaraiset ominaisuudet ovat niin monimutkaisia, että niitä todella ymmärtää vain maistamalla. Se on myös haaste, koska olut elää ja sen ominaisuudet muuttuvat oluen lämmetessä lasissa ja sen mukaan, miten olutta vaikka lasissa pyöritetään. Oluen tuomarointi ei ole tarkkaa tiedettä eikä elinikä riitä sen hallitsemiseen. Ja koska kukaan ei koskaan pysty määrittämään oluen todellisen oikeaa makua yksin, kokemus maistelusta ja arvostelusta muiden ammattilaisten kanssa on erittäin tärkeää tuomarin kehittymiselle.

Oluttuomarointi antaakin todella paljon, on kyseessä sitten oluenharrastaja, kotioluentekijä ja panimotyöntekijä. Oluita sokkona arvioitaessa saa kokemuksen ja toiston kautta parhaan käsityksen erilaisista oluen laatuun vaikuttavista tekijöistä ja virhemauista, oluttyylit tulevat samalla tutuksi ja aistit sisäistävät ne kunnolla kun maistaa paljon samaa oluttyyliä ja vertailee oluita tyylin sisällä. Arvokkainta ovat kuitenkin Sjöberginkin mainitsevat keskustelut tuomareiden välillä, on sitä sitten kotimaisissa tai kansaivälisissä kisoissa, siellä oppii aina uutta.

Tällä hetkellä maailmassa toimii yli 8000 aktiivista BJCP-oluttuomaria ja järjestön sertifioituja olutkilpailuja on yli 12 000 kappaletta. Nykyään oluen lisäksi järjestön tarjoaa sertifiointeja myös siideri- ja sima(mead)tuomareille sekä erilaisia oluen laatuun ja makuun liittyviä koulutuksia. Oluttuomariksi kouluttautuminen kiinnostaa sekä meillä että maailmalla yhä enemmän, ja BJCP:n sertifoinneissakin näkyy selkeä kasvukäyrä.

Jos BJCP-tuomarointikoe kiinnostaa, Thomas Sjöbergille voi ilmoittautua suoraan sjoberg.thomas@hotmail.com. Olutliiton koulutuksesta tulee lisää tietoa tässä kuussa Olutliiton verkkoon sekä Facebook-sivuille.  Sjöberg järjestää myös Cicerone-järjestelmän olutkoetta, siitä lisää Ciceronen sivuilta.

Kirjoittaja osallistui BJCP:n tuomarointikokeeseen alkuvuodesta ja jännittää nyt tulosta.

Lue lisää Thomas Sjöbergistä!

Keikkakeittäjä Thomas Sjöberg: Oluesta voi aina oppia lisää