mainos
mainos

Onko happi oluelle hyväksi?

Vastaus tähän kysymykseen on…ei.

Happi on hyväksi vierteelle vain käymisen alkuvaiheessa. Tällöin hiiva tarvitsee happea ja sokereita ravinnokseen. Oluen valmistuksessa vierteen keittäminen poistaa nesteestä happea höyryn muodossa.

Ilmastaminen siis on hyväksi vierteelle, hapettaminen oluelle ei. Näissä on vissi ero. Valmiissa oluessa hapettumisen maistaa helposti väljähtyneestä menosta, vaikka hiilihappoa oluessa olisikin. Lisäksi se aiheuttaa pahvimaista makua ja myös oluen väri muuttuu kullankeltaisesta ruskeaksi. Toki monesti tummissa oluissa hapettuminen saa aikaan nahkaisia flavoreita jotka havaitaan hyviksi, mutta ajan kuluessa nekin oluet pilaantuvat.

Kuivahiivaa käyttäessä tarvitsee vierettä harvoin erikseen hapettaa. Kotipanimon siirroissa ollaan yleensä hapen kanssa sen verran tekemisissä että vierteessä on sitä riittävästi toiminnan aloittamiseksi. Suljetuissa kierroissa sitten kannattaa tuumailla tapauskohtaisesti hapettamista.

Vaikka kuivahiiva aloittaakin käymisen suhteellisen vähällä hapella,  liian vähäinen happitaso voi vaikuttaa hiivan attenuaatioon sekä käymisaikaan negatiivisesti.

Panopäivän aikana vierrettä on suhteellisen helppo hapettaa muutamalla erilaisella keinolla. Hapeta vain jäähtynyttä vierrettä. Kuuman vierteen hapettaminen voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa makuvirheitä. Kylmään nesteeseen myös sitoutuu paremmin happea ja hiilidioksidia.

Vierrettä käymisastiaan siirtäessä voit valuttaa vierteen desinfioidun siivilän lävitse. Voit myös nostella kauhalla jäähtynyttä vierettä ja kaataa sen korkealta takaisin käymisastiaan.

Jos käymisastiana toimii Carboy/Demijohn voit laittaa korkin paikalleen ja ravistaa olutta hapen sitouttamiseksi.

Perinteistä vatkaintakin käyttämällä saa happea pyöräytettyä vierteen sekaan, tosin hienoista vaahtoamista voi esiintyä. Patentteja oluen hapettamiseen on maailmalla nähty vispilöistä maalinsekoittimiin, vain mielikuvitus on rajana.

Toki myös vierteen ylihapettaminen on mahdollista, mutta harvemmin kotioluthommissa ja varsinkaan jos ei käytetä puhdasta happea. Tällöin happea syötetään suoraan vierteeseen käyttämällä hapetuskiveä, jollaisia löytyy esimerkiksi akvaarioihin ja kotioluttarvikkeisiin erikoistuneista liikkeistä. Puhtaalla hapella riittää minuutti tai pari, kunnes vierre on riittävän happirikasta.

Kuvat & Teksti: Joni Sormunen

Joni Sormunen