Pääsiäiseksi oluella maustettua mämmipannacottaa

Mämmi on monelle ristiriitainen herkku, mutta kannattaa kokeilla siitä oluella maustettua pannacottaa. Näin syntyy ihan uusi herkku pääsiäiseksi!

pannacotta

Tiesitkö, että vaikka monet luulevat mämmiä ainutlaatuiseksi suomalaiseksi jälkiruuaksi, samatyyppisiä imellytettyjä viljakeitoksia on ympäri maailmaa, vanhimmat todisteet mämmityyppisestä ruuasta löytyvät jo muinaisesta Persiasta. Suomessa mämmi boidaan jälkittää 1200-luvun Varsinais-Suomeen ja Hämeeseen, jolloin se on ollut sekä paastoajan ruoka että retkieväs, kun taas Itäisessä Suomessa ja Karjalassa on syöty hapatettua ja juoksevampaa mämmiä. Yleisempään käyttöön mämmi levisi vasta itsenäisyyden aikaan ehtijuttujen, keittokirjojen ja kotitalousjärjestöjen välityksellä. Olueen mämmi liittyy raaka-aineen kautta ja hieman yksinkertaistaen mämmi onkin ikäänkuin jähmeää kaljaa, joka on keitetty ennen alkoholikäymistä ja sitten kiinteytetty paistamalla.

Olut&mämmipannacotta

  • 2,5 dl mämmiä
  • 4,5 dl punaista maitoa
  • 3-4 rkl ruokosokeria
  • 1/2 dl tummaa olutta, vaikka porteria
  • 5 liivatelehteä
  • Tarjoiluun:
  • Valmista vaniljakastiketta
  • Vadelmia tai vadelmahilloa

Kuumenna maito ja sokeri, liota liivatteet siinä. Sekoita olut ja mämmi. Yhdistä maito ja liivatteet, lisää mämmi-olutseos, sekoita hyvin ja jaa seos neljään kuppiin ja anna hyytyä. Tarjoa pääsiäisenä vaniljakastikkeen ja vadelmien kera. Juomasuosituksena hapan kirsikka- tai vadelmaolut, imperial stout.

Katso myös:

Pääsiäiseksi lampaankaretta olutmarinadissa