Kotipanimoesittely: Kolmen Pöntön Panimo, Espoo

Tavallisen näköinen työmaaparakki kätkee sisäänsä innovatiivisen ja hauskaa pitävän kotipanimon. Lue Kolmen Pöntön Panimon tarina Kotiolutpostista ja ota herkullisen Ruis-IPAn resepti talteen!

Espoon Juvanmalmilla konttikylässä majaansa viimeiset kaksi vuotta pitänyt Kolmen Pöntön Panimo on hieno esimerkki siitä, mihin kaikkeen harrastuksen kautta voi päätyä. Vaikka panimon motto onkin “Tuurilla pantua”, ovat oluet uponneet pääasiassa mutkitta niin pönttöjen itsensä kuin muidenkin suihin. Panimon yleismiehet Patrik Viljanen ja Atte Palmgren sekä heidät alun perin mukaan (lupauksella halvasta oluesta) houkutellut reseptitaiteilija Petrik Saari ottivat Kotiolutpostin avosylin vastaan panimolleen ja kertoilivat panimon tarinaa.

Mikä kiinnostaa kotipanimoharrastuksessa?

Kolmen Pöntön Panimo -kotipanimon jäsenet panimon tiloissa Espoossa. Kuvassa panimolaitteistoa parakkikontissa.

Kolmen Pöntön Panimon Petrik, Patrik ja Atte maistelemassa tuoretta olutnäytettä

Lopputuote eli itse oman maun mukaiseksi tehty olut. Kun itse tekee, niin ei jatkuvasti tarvitse etsiä kaupasta itselleen sopivia oluita (toim.huom. tukekaa silti niitä paikallisia panimoitanne!). Reseptien hiominen erä erältä innostaa myös eteenpäin harrastuksessa. Kun hommaa oppii, huomaa miten pienilläkin muutoksilla reseptiin saa aikaan uusia ulottuvuuksia oluen makuun.

Porukalla tekemisessä on myös oma yhteisöllinen viehätyksensä. Jokaisella on koulutuksen, työkokemuksen ja kiinnostuksen kautta omat vahvuutensa joita olutta pannessa voi hyödyntää. Juvanmalmin konttikylässä toimii myös kaksi muuta panimoa (Juvanmalmin Panimo ja Bubo Brewing) joten hommassa on vahva yhteisöllinen vire. Ideoiden ja ajatusten vaihto naapureiden kanssa on homman suola.

Millaisella laitteistolla aloititte harrastuksen ja millä panette oluenne nykyään?

Ensimmäiset oluemme teimme kimpassa pidempään kotiolutta harrastaneen ja kunnon laitteet omistaneen kaverin kanssa. Tämän jälkeen hyppäsimmekin suoraan syvään päätyyn ja toteutimme jalkapallojoukkueemme oluen kaupallisena tuotantona United Gypsies Brewery:llä Lohjalla. Jälkikäteen ajateltuna idea oli älytön mutta kokemuksena hieno. Saimme myös paljon apua tähän kokeneemmilta harrastajilta.

Kaupallisen tuotteen jälkeen palasimme hetkeksi takaisin aloituspisteeseen ja uuteoluiden pariin. Näiden kanssa toimiminen latisti innostusta, joten seuraava askel oli selvä: “Lopetetaan pelleily ja siirrytään täysmäskäykseen!”. Hankimme kunnon laitteet ja samassa rytäkässä muutimme autotallista nykyiseen sijaintiimme Juvanmalmille. Tällä hetkellä olo on tyytyväinen, sillä laitteistoa on kehitetty vuosien varrella ja kaikki tarvittava löytyy kätevästi panotilaksi muunnetusta työmaaparakista.

Minkä vinkin antaisitte aloittelevalle kotipanijalle?

Koska Pöntöiksi itseään nimittäviä panijoita on kolme, annamme kolme vinkkiä kotipanimon alkuvaiheeseen:

  • ”Kannattaa aloittaa jo olemassa olevasta reseptistä. Kun itseluottamus ja tieto kasvaa, voit lähteä muokkaamaan reseptiä tai tehdä kokonaan oman.”
  • ”Älä osta halvinta mahdollista”
  • “Täysillä päätyyn ja kokeilemaan kaikkea mahdollista!”

Kotiolutresepti: Ruis IPA

Eräkoko: 20 litraa
Og: 1.055
Fg: 1.009
ABV: 6 %
IBU: 60

Maltaat:

  • Pale Ale 3,5 kg / 69%
  • Dextrine 0,5 kg / 10 %
  • Rye 1,1 kg / 21%
  • Riisinkuoria 0,25 kg (sekoita nämä kunnolla rouhittujen maltaiden joukkoon!)

Humalat:

  • Chinook 25 g @15 min
  • El Dorado 25 g 15 min
  • Chinook 25 g @5 min
  • El Dorado 25 g @5 min
  • Chinook 50 g kuivahumalana (2-3 päivää käymisen alkamisesta)
  • El Dorado 50g kuivahumalana (2-3 päivää käymisen alkamisesta)

Hiiva:

  • Safale US-05

Valmistusohjeet:

Mäskäys: 

  • 64°C / 60 min
  • 77°C / 15 min

Käyminen: Pääkäyminen 14 vrk @20 °C

Hiilihapotus: 2.5 CO² -vol


Teksti: Erkki Ukkola

Kuvat: Erkki Ukkola