mainos

Panimoliitto: Alkoholijuomien maahantuonti aiheuttaa huomattavat verotulomenetykset

MaRa, PAM, Panimoliitto, Päivittäistavarakauppa PTY ja Suomen Alkoholijuomakauppa peräänkuuluttavat malttia hallituksen alkoholiveroratkaisuihin.

Suomalaisten ulkomaanmatkailu on kasvanut koronapandemian jälkeisenä aikana. Siten myös alkoholin matkustajatuonti ulkomailta on nousemassa samalle tasolle kuin ennen koronaa. Siksi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa PTY ja Suomen Alkoholijuomakauppa peräänkuuluttavat malttia hallituksen alkoholiveroratkaisuihin.

Suomessa on jo nyt EU:n korkeimmat alkoholijuomaverot. Liittojen mukaan suuret erot verotasoissa eri naapurimaiden kesken johtavat alkoholijuomien maahantuontiin ja Suomi menettää verotuloja.

Jo vuonna 2022 tehdyssä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n tutkimuksessa  kolmannes (37 %) suomalaisista Viroon matkustaneista ilmoitti tuotteiden halvempien hintojen olevan joko ainoa syy matkustamiseen tai sen vaikuttavan merkittävästi matkustuspäätökseen. Alkoholi on yleisin tuote, jota Virosta tuodaan. 63 prosenttia matkailijoista toi alkoholia. Suurtuojien eli vähintään 100 litraa tuovien osuus oli 6 % matkustajista, mutta he toivat kaikesta alkoholista 48 prosenttia. Osuus on 8 prosenttiyksikköä enemmän kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019.

Vuonna 2023 alkoholituonnin seurauksena Suomen valtion verotulojen menetykset nousivat laskennallisesti 300,5 miljoonaan euroon verrattuna siihen, että alkoholi olisi ostettu Suomessa. Myyntituloja menetettiin 475,5 miljoonaa euroa.

Tulokset selviävät Visitory Oy:n toteuttamasta laskennasta. Laskennassa huomioitu tuodun alkoholin määrä perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemaan raporttiin Alkoholijuomien matkustajatuonti ja verkko-ostaminen 2023 (Tilastoraportti 10/2024). Alkoholin hinta on arvioitu hyödyntäen Visitory Oy:n paneelidataa, jossa kysytään 1 000 vastaajalta kuukausittain (12 000 vastausta vuodessa), onko ostanut alkoholia ulkomailta sekä ostetun alkoholin hintatietoja.

Lähde ja kuvat: Panimo- ja virvoitusteollisuusliitto ry

Katso lisää:

Panimoliitto: Alkoholijuomien myynti laski yli 3 prosenttia