Pienpanimoiden talouskatsaus 2022: Kriisistä kriisiin

Olutpostin toimittaja Eetu Niemi käy läpi pienpanimoiden taloustilanteen vuodelta 2022.

Tässä jo neljättä kertaa ilmestyvässä katsauksessa käyn läpi, miten suomalaisilla pienpanimoilla talouslukujen valossa meni vuonna 2022.  Koronapandemia ja erityisesti sen myötä toimeenpannut rajoitukset iskivät pienpanimoihin, mutta ainakin talouslukujen valossa tilanteesta selvittiin yllättävän hyvin. Tulivatko pienpanimoiden riskinsietokyvyn rajat kuitenkin vastaan, kun yhtälöön lisättiin vuonna 2022 laukalle lähtenyt inflaatio ja Ukrainan sota? Se selviää tästä artikkelista.

Vuosi 2022 pienpanimoiden näkökulmasta

Koronapandemian suhteen vuosi 2022 oli pienpanimoiden kannalta huomattavasti helpompi kuin vuodet 2020 ja 2021. Aiempina vuosina tutuiksi tulivat erilaiset ravintola-, tapahtuma- ja matkustusrajoitukset. Anniskeluun vaikuttivat ravintoloiden täyssulku, anniskelu- ja aukioloaikojen rajoitukset, jopa tanssi- ja laulukielto. Vuonna 2022 ravintolarajoituksiin tuli lievennyksiä jo helmikuun alussa ja viimeiset rajoitukset poistuivat maaliskuussa. Matkailu alkoi innostaa aiempaa enemmän.

Heti kun yksi kriisi alkoi vähän helpottaa, uutta pukkasi. Ukrainan sota alkoi Venäjän hyökkäyksellä 24.2.2022. Eikä siinä kaikki. Tilastokeskuksen mukaan myös kuluttajahintojen muutos eli inflaatio pompsahti edellisen vuoden kolmen prosentin lukemista joulukuun 2022 reiluun yhdeksään prosenttiin. Miltei jokainen varmaan muistaa, kun sähkön ja polttoaineiden hinnat rikkoivat ennätyksiä. Tilanne ei ollut ihan jokapäiväinen, koska tämänkaltaisia inflaatiolukemia nähtiin viimeksi 1980-luvulla.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 pantiin vireille yli 7 % enemmän konkursseja kuin edellisenä vuonna. Myös panimoyrittäjät kertoivat vuoden 2023 alussa Ylelle raaka-aineiden ja juomapakkausten hintojen noususta, jota oli vaikea siirtää myyntihintoihin. Esimerkiksi tyhjän pullon hinta nousi kahdessa kuukaudessa 38 %. Tästä syystä olutta jouduttiin myymään kauppoihin jopa tappiolla.

Koronatilanteen muutokset näkyivät myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) virallisissa alkoholitilastoissa. Anniskelukulutus kasvoi 34 % vuoteen 2021 verrattuna. Ulkomaisista verkkokaupoista ostettiin alkoholijuomia 22 prosenttia vähemmän, mikä oli tietysti myös hyvä uutinen kotimaisille pienpanimoille. Kokonaiskulutus jatkoi vähenemistään (-1,2 %), mutta tahti hidastui edellisvuodesta. Vähennys näkyi erityisesti vähittäiskaupassa, jonka hyllyiltä tarttui mukaan noin 10 % vähemmän alkoholijuomia. Suomalaisten pienpanimoiden kannalta ikävää oli myös se, että matkustajatuonti kasvoi peräti 172 %, kun se vielä edellisenä vuonna väheni puolella. Kaiken kaikkiaan mallasjuomia nautittiin reilut kuusi prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Nimenomaan pienpanimo-oluiden kulutuksesta on huonosti tilastoja saatavilla, mutta voi hyvin olla, että inflaatio ohjasi kulutusta niitä edullisempiin juomiin.

Kasvu-uralla jälleen, mutta kannattavuus romahti

Siirrytään sitten talouslukujen maailmaan. Aikaisempien selvitysten (lehdet. Olutposti 4/2020, Olutposti 3/2021, Olutposti 3/2022) tapaan tässä tarkasteltiin pienpanimoiden liikevaihtoa (myynnistä saatuja tuloja), tulosta (mitä jää viivan alle omistajille jaettavaksi) ja henkilöstömäärää. Tarkastelemme erityisesti näiden lukujen keskiarvoja. Tätä varten lanseerasin uuden terminkin: keskimääräinen pienpanimo. Sellaista ei tietenkään ole olemassakaan, mutta sen avulla on helppo vertailla pienpanimoiden taloustilannetta eri vuosina.

Myynnin osalta tilanne näyttää hyvältä. Keskimääräisen pienpanimon liikevaihto kasvoi nimittäin vajaat 15 %. Se jäi vuonna 2021 himpun verran alle miljoonaan, kun vuonna 2022 päästiin yli 1,1 miljoonaan euroon. Kasvussa on siis palattu lähemmäs vuoden 2020 lukuja, vuonna 2021 tapahtuneen pienen notkahduksen jälkeen. Liikevaihto supistui noin 23 %:lla yhtiöistä, mikä on vähän enemmän kuin viime vuonna.

Positiivista oli myös se, että pienpanimoissa keskimäärin työskentelevien henkilöiden määrä kasvoi noin 12 prosentilla, reilusta kuudesta työntekijästä hieman yli seitsemään. Myös henkilöstömäärässä ollaan siis palattu ensimmäisen koronavuoden lukuihin, pienen notkahduksen jälkeen.

Siinä olivatkin sitten hyvät uutiset. Keskimääräisen pienpanimon tulos nimittäin romahti -19 000 euroon. Prosenteissa pudotus kannattavuudessa kuulostaa hurjalta: 150 %. Niin hurjalta, että extreme-lajien termein voisi melkein puhua vapaasta pudotuksesta. Jopa koronavuosina päästiin lähes 40 000 euroa plussalle. Ennen koronaa oltiin miinuksella vain 8 000 euroa. Täytyy myös muistaa, että tämäkin saavutus saattaa olla jonkin verran kaunisteltu. Panimoyrittäjä saa tuloksen nätimmäksi sillä, että maksaa itselleen vähemmän (tai ei ollenkaan) palkkaa – jolloin maksamaton palkka näkyy tuloksena. Tappiollisten pienpanimoiden määrä ei sentään lisääntynyt, vaan niitä oli edelleen reilu puolet kaikista pienpanimoista.

Alkuvuodesta Yle uutisoi raflaavasti, että moni pienpanimo lopetti toimintansa vuoden 2022 aikana. BeerFinland.com-sivustolla on tarjota tarkempaa tietoa: vuoden aikana 14 pienpanimoa heitti pyyhkeen kehään. Eniten huomiota taisi saada Pyynikin käsityöläispanimo Oy:n konkurssi, jossa 10 000 osakkaan sijoitukset muuttuivat arvottomiksi. Vuonna 2021 toiminnan lopetti vain kuusi pienpanimoa, joten kasvua on noin 133 %. Panimotoiminnan vuoden 2022 aikana aloittaneita yhtiöitä oli seitsemän, mikä on vähän vähemmän kuin edellisenä vuonna (9 kpl). Tämä ei ole koko totuus, koska oluen valmistuslupien perusteella laskettu pienpanimoiden määrä itse asiassa kasvoi kuudella vuoden aikana.

Ei ole helppoa suurellakaan

Kuten todettu aikaisemminkin, ovat pienpanimot todella kirjava joukko. Esimerkiksi liikevaihdossa on hyvin laaja haarukka: se vaihteli noin 14 000 eurosta vajaaseen 21 miljoonaan euroon! On siis syytä tarkastella vähän tarkemmin sitä, miten eri kokoisilla pienpanimoilla menee, eikä vain tuijottaa keskimääräisen pienpanimon lukuja.

Varsinkin Suomen suurin pienpanimo, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, on koon suhteen aivan omaa luokkaansa. Toiseksi suurin, Nokian Panimo Oy, on liikevaihdoltaan alle puolet siitä. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan liikevaihto on reilu neljäsosa kaikkien selvityksessä mukana olleiden pienpanimoiden liikevaihdosta ja henkilöstömäärä viidesosa kaikkien pienpanimoiden työntekijöistä! Yhtiön menestys vaikuttaa siis vahvasti siihen, miltä keskimääräisen pienpanimon talousluvut näyttävät. Yleensä sillä on mennyt vahvasti, mutta miten kävi tänä vuonna?

Myös suurin pienpanimo paini edellä kuvattujen haasteiden kanssa. Liikevaihto laski edellisestä vuodesta 8,5 %. Kannattavuus koki vielä suuremman kolauksen, kun tulos laski yli 85 %. Se oli kuitenkin edelleen melkein puoli miljoonaa euroa plussalla. Edellisenä vuonna liikevaihdon kasvu oli lähes 17 % ja tuloksen jopa 40 %. Yhtiön palveluksessa oli muutama henkilö enemmän, kuin vuonna 2021.

Pudotuksesta huolimatta suurin pienpanimo kaunistaa edelleen mukavasti keskiarvoja. Kun se pudotetaan laskuista pois, on keskimääräisen pienpanimon liikevaihto vain noin 842 000 euroa ja tappio vieläkin suurempi, 26 000 euroa. Keskimääräinen työntekijämäärä on tällöin kuusi.

Muidenkin suurten kasvu hyytyi ja kannattavuus notkahti

Miten kävi kymmenelle liikevaihdoltaan suurimmalle pienpanimolle? Tässäkin joukossa on aika paljon hajontaa – suurin on todella suuri, seuraava sitä puolet pienempi ja muut liikevaihdoltaan 1,5 ja 4,3 miljoonan euron väliltä. Liikevaihtoa tehtiin keskimäärin 5,1 miljoonaa euroa, missä on vajaan prosentin pudotus edellisvuodesta. Liikevaihto laski vain kahdella yhtiöllä, mikä on yksi vähemmän kuin vuonna 2021.

Kannattavuudessa olikin sitten suurempi notkahdus. Keskimääräinen tulos oli noin 56 000 euroa, missä on laskua peräti 85 %. Edellisenä vuonna oltiin vielä paljon kannattavampia. Silloin tulos oli noin 380 000 euroa ja 73 % suurempi, kuin vuoden 2020 lukema. Muilla suurilla pienpanimoilla tulos notkahti prosenteissa melkein yhtä paljon, kuin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla. Tappiollisia yhtiöitä oli nyt neljä, kun edellisenä vuonna vain yksi teki negatiivisen tuloksen. Tämän yhtiön tulos näytti sentään nyt huomattavasti paremmalta, kuin edellisen vuoden rökäletappio – vaikka olikin edelleen negatiivinen.

Pienten kasvu kiihtyi, mutta tappio syveniLiikevaihdoltaan 20 pienimmän pienpanimon tilanne näyttää… ristiriitaiselta. Positiivista on se, että pienimmistä tuli vuoden aikana suurempia. Keskimääräinen myynti oli noin 75 500 euroa, missä on kasvua 38 %. Vuonna 2021 pienimpien yhtiöiden liikevaihto kasvoi keskimäärin parikymmentä prosenttia ja sitä ennen 45 %, joten kasvukäyrä on taas jyrkentynyt. Kasvun voi ilmaista myös niin, että kun vuonna 2022 tämän joukon suurimman pienpanimon liikevaihto oli noin 161 000 euroa, oli se vuotta aikaisemmin vain reilut satatuhatta. Toisaalta kuuden yhtiön liikevaihto supistui, kun vuotta aikaisemmin näin tapahtui vain kahdelle. Parilla yhtiöllä nähtiin usean sadan ja yhdellä jopa usean tuhannen prosentin kasvulukuja.

Yhtiöistä pienimpien kannattavuus oli huonompi, kuin pienpanimoilla keskimäärin. Tulos oli miinuksella 21 300 euroa, kun vuotta aiemmin tappiota tehtiin 17 400 euroa. Tappio siis kasvoi parikymmentä prosenttia. Positiivisen tuloksen teki neljä yhtiötä, kuten myös viime vuonna. Tällä kertaa vain yksi yhtiö teki enemmän tappiota kuin liikevaihtoa, kun taas edellisenä vuonna tällaisia oli kolme.

Valoa tunnelin päässä – vai vasta alkua?

Koronakriisin jälkeisen ajan haasteet näyttävät iskeneen pienpanimoihin paljon pahemmin, kuin kulkutauti ja sen mukanaan tuomat rajoitukset. Tästä kertovat erityisesti kannattavuusromahdus ja reilu loikka toimintansa lopettaneiden pienpanimoiden määrässä. Pienpanimot ovat sinnitelleet ketteryydellä tähänkin asti, mutta tuleeko raja vastaan jossain vaiheessa? Aika näyttää, jääkö vuosi 2022 aikakirjoihin pienpanimoiden historiallisena (mutta ainutkertaisena) konkurssivuotena – vai oliko kyseessä vasta pidemmän kuivan kauden alku.

Mikä sitten avuksi? Tappioiden kääntäminen voitoiksi on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Se on silti välttämätöntä, jos ei mieli panimolleen Pyynikin kohtaloa. Edes kovasta kasvuputkesta ei ole iloa, jos rahat loppuvat. Tässä vielä vähän konkreettisempi vinkki: pistä pystyyn ravintola ja ota paikalliset asiakkaat haltuun. Ylen heinäkuisessa jutussa pienpanimoyrittäjä kertoo, että oman ravintolatoiminnan kautta saatiin korvattua mukavasti korona-aikana laskenutta ravintolamyyntiä. Talouslukujenkin valossa omaa ravintolaa pyörittävät pienpanimot näyttivät kannattavammilta. Vahvalla paikallisuudella voi myös yrittää panna kampoihin ulkomaisille olutkaupoille. Lainsäädännön muutoksista saattaa myös olla apua, vaikkei niitä odotellessa kannata pidättää hengitystään. Etämyynnin salliminen näyttää olevan pidemmissä kantimissa, mutta ehkäpä saadaan edes vähän vahvempia oluita kauppoihin.

Miten selvitys tehtiin?

Tässä selvityksessä keskityttiin omaa panimotoimintaa harjoittaviin pienpanimoihin. Osassa yhtiöitä tehtiin lisäksi muutakin, kuten pyöritettiin ravintolaa tai tuotettiin viiniä. Joillekin yhtiöille (esimerkiksi oppilaitokset ja vähittäiskaupat) pienpanimo oli vain hyvin pieni osa toiminnasta. Kiertolaispanimoita ei otettu mukaan.

Pohjaksi haettiin oluen valmistusluvan haltijat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran avoimista tiedoista (tilanne 1.1.2023). Listasta poistettiin suuret panimot, vasta vuonna 2023 aloittaneet ja yhtiöt, joiden osalta ei löytynyt viitteitä panimotoiminnasta (esimerkiksi Suomen pienpanimot ja BeerFinland.com -sivustoilta). Listalle lisättiin Valviran listalta poistuneet, mutta vielä vuonna 2022 panimotoimintaa harjoittaneet yhtiöt. Lopputuloksena mukaan tuli 132 pienpanimoa.

Pienpanimoiden taloustiedot pohjautuvat viimeisimpiin julkaistuihin tilinpäätöstietoihin, jotka haettiin Fonecta Finder -yritystietopalvelusta. Tarvittaessa käytettiin myös muita vastaavia tietopalveluita. Selvitykseen otettiin tuoreimman palvelusta löytyneen tilikauden (yleensä 12/2022) tiedot, mutta kaikkien yhtiöiden osalta näitä ei ollut saatavilla. Muutaman yhtiön talousluvut jätettiin huomioimatta: Finn Spring Oy sekä marketti-, oppilaitos- ja tutkimuspanimot. Nämä luvut kuvaavat suurimmaksi osaksi muuta toimintaa, kuin oluen valmistusta. Selvityksessä oli mukana 77 yhtiön taloustiedot.

Teksti ja graafit Eetu Niemi, kuvat Anikó Lehtinen

Lähteet: Alma Talent Tietopalveluiden tunnuslukuopas, BeerFinland.com, Fonecta Finder, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n toimintakertomus 2022, Olutposti, Suomen pienpanimot, Taloustutka, Tilastokeskus, Vainu, Valvira, Wikipedia, Yle.

Ilmestynyt Olutposti 3/23 -lehdessä.

Kuva: Anikó Lehtinen ja piirros Oskari Sarkima

Katso lisää:

Millainen bisnes oluen maahantuonti on?