Pienpanimoliitto haluaa luoda uuden suomalaisen oluen

Pienpanimoliitto aloittaa hankkeen uuden suomalaisen oluen kehittämiseksi. Liitto kertoo asiasta nettisivuillaan.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Jyri Ojaluoma

 

Pienpanimoliitto haluaa luoda oluttyylin, jonka kaikki raaka-aineet ovat kotimaisia. Liitto on koonnut yhdessä Panimo- ja virvoitusteollisuusliiton kanssa panimomestarien kanssa työryhmän joka määrittelee oluttyylin raaka-aineet ja reseptin reunaehdot. Tarkoitus on, että olutta valmistettaisiin mahdollisimman laajasti kotimaisissa panimoissa, sekä isoissa että pienissä. Jos oluttyyli leviää tarpeeksi laajalle, se voi olla omana sarjanaan osana Suomen Paras Olut -kilpailua.

Liiton puheenjohtajan, Mallaskosken panimon Jyri Ojaluoman mukaan tämäntyyppisen oluen valmistus on nyt mahdollista, koska suomalaista humalaa viljellään teollisesti pitkästä aikaa. Suomessa on myös tunnetusti hyvää mallasta ja erinomaista vettä.  Liiton nettisivujen mukaan pienpanimot ja Panimo- ja virvoitusteollisuusliitto ovat innostuneet ajatuksesta kehittää uusi suomalainen oluttyyli.

Uusi suomalainen olut

Uusi suomalainen olut olisi luultavimmin perusoluttyyliltään lager. Oluessa voitaisiin käyttää kotimaisia raaka-aineita: ohra- ja ruismaltaita, humalaa, vettä ja mahdollisesti katajaa jossain muodossa. Edellytys on, että raaka-aineita on saatavilla kaikille halukkaille. Hiiva on tyylissä haastavin, koska ei voida tuotannollisista syistä käyttää vain villihiivaa, joten työryhmän yksi pohdinnan aihe onkin se, mitä hiivaa oluessa voitaisiin käyttää.

Pienpanimoliiton tavoite on saada uusi tyyli mukaan Suomen Paras Olut -kilpailuun. Se voi onnistua, jos olutta on tehnyt tarpeeksi moni panimo, koska kilpailussa yksittäisessä sarjassa täytyy olla ainakin kymmenen osallistujaa.

Kauempana tulevaisuudessa tavoitteena olisi saada suomalainen olut mukaan kansainväliseen BJCP:n olutluokitukseen, joka on kuitenkin kohtuullisen haastavaa, koska tyyliluokituksessa ei pääsääntöisesti arvioida oluttyylejä raaka-aineiden saatavuuden mukaan.

Rohkaistaan tuottajia

Uuden suomalaisen oluen on tarkoitus Pienpanimoliiton mukaan tuoda esiin suomalaista oluenvalmistusta sekä rohkaista pientuottajia varsinkin humalan osalta kasvattamaan tuotantoaan.

Mallaskosken panimolla ollaan tekemässä tyylistä versiota jo tänä kesänä. Muutamia kokeiluja erilaisten Suomessa kasvaneiden humalalajikkeiden käytöstä oluessa panimo teki jo Lakeuden Panimojuhliin, missä kuluttajat pääsivät arvioimaan niiden aromeja oluessa. Kokemukset olivat rohkaisevia.

Tornion Panimolla on tehty jo kolmatta vuotta vain kotimaisella humalalla humaloitua vienna- ja helles-olutta. Ne ovat saaneet hyvää palautetta panimomestari Kaj Kostianderin mukaan, vaikkakin kuluttajat eivät vielä laajemmin ymmärräkään humalan osuutta oluessa tai sitä, ettei se jo ole kotimaista Suomessa tuotetuissa oluissa.

Pienpanimoliiton mukaan suomalaisissa, puhtaissa raaka-aineissa on paljon potentiaalia ja kotimaisella osaamisella tuotettu lippulaivaolut kiinnostaa varmasti sekä suomalaisia kuluttajia että matkailijoita, ja se voi osoittautua jopa hyväksi vientituotteeksi.

Lähde ja kuvat: Pienpanimoliitto

Mikä on Pienpanimoliitto ja mitä tuumaa sen uusi puheenjohtaja?