hartwall mainos

Pienpanimoliitto: Kaikkien pienpanimoiden on saatava ulosmyyntioikeus

Alkoholilain kokonaisuudistuksessa tulee antaa kaikille pienpanimoille oikeus myydä oluitaan suoraan panimolta kuluttajille, vaatii Suomen Pienpanimoliitto.— 

Hallituksen esityksessä uudeksi laiksi ulosmyyntioikeus annettaisiin vain alle 500— 000 litraa vuodessa valmistaville panimoille. Pienpanimoiksi katsotaan Suomessa kuitenkin kaikki alle 15 miljoonaa litraa vuodessa valmistavat panimot. EU sallii jäsenvaltioidensa kohtelevan pienpanimoina kaikkia alle 20 miljoonaa litraa vuodessa valmistavia.

Hallituksen lakiesitys tarkoittaa, että ulosmyyntioikeuksia vaille jäisi jo nyt kymmenkunta suomalaista pienpanimoa, ja jatkossa kaikki vähänkään menestyvät menettäisivät oikeuden ulosmyyntiin.

Julkisuudessa on tätä maan hallituksen linjausta rajata suoramyyntioikeuden ulkopuolelle osa pienpanimoista puolusteltu EU:n päätöksillä. Mitään tällaista EU:n päätöstä ei kuitenkaan ole olemassa. Litrarajauksessa on kyse täysin Suomen omasta kansallisesta päätöksestä.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen muistuttaa, että lakiesityksessä annetaan ravintoloille oikeus myydä alkoholijuomia kuluttajille mukaan otettavaksi. Tämän muutoksen myötä Suomeen syntyy yli 5 000 uutta alkoholin ulosmyyntipistettä. Siihenkin nähden on erittäin kummallista, että uudessa laissa halutaan rajata osa pienpanimoista kokonaan ulosmyyntioikeuden ulkopuolelle. Nämä joutuisivat ratkaisemaan asian omalta osaltaan joko perustamalla ulosmyyntiä varten ravintolan tai kioskin, joihin viranomaiset suhtautuvat eri tavalla eri puolilla maata. Silloinkaan ei saisi myydä kaikkia panimon tuotteita, vaan ainoastaan vähittäiskaupoissa sallitun alkoholirajan alle jääviä.

”Tuntuu hölmöltä, että yksinkertaisen ratkaisun – eli ulosmyyntioikeuden – sijaan panimon täytyisi ryhtyä monimutkaisiin järjestelyihin, sillä jopa STM:kin mielipiteen mukaan riisiryynien ja makkaran myynti oluen kylkiäisenä ei ole tätä päivä”, Tuhkanen sanoo. ”En millään haluaisi ajatella, että Suomen hallituksen, saati sitten eduskunnan, tarkoituksena on asettaa pienpanimot keskenään epätasa-arvoiseen asemaan. Mutta niin tapahtuu, jos laista tulee näiltä osin esityksen mukainen. Kaiken lisäksi tällainen mielivaltainen raja käytännössä rankaisee menestymisestä. Rajaa lähestyvä panimo joutuisi miettimään, onko järkevää investoida ja kasvattaa tuotantoa, jos sen takia menettää mahdollisuuden myydä tuotteita suoraan panimolta kuluttajalle.”

Pienpanimoliitto on pettynyt siihen, että suoramyyntioikeutta ei lakiesityksessä olla suomassa kaikille pienpanimoille. Liitto toivoo, että mikäli nyt esitetty 500 000 litran raja päätetään kuitenkin laissa säilyttää, tulisi lopuille pienapanimoille sallia vastaavanlainen alle 5,5 % alkoholijuomien suoramyyntioikeus kuin ravintoloille ollaan sallimassa. Pienpanimoliiton mukaan tällainen oikeus voitaisiin yhtähyvin suoda myös suurille panimoille.