Pikkulinnun kotiolutkisa KEKE 2024 -voittajat selvillä

Ensimmäistä kertaa järjestetty KEKE  eli Kesäinen Keskiolut -kotiolutkilpailu on ratkennut. Olutravintola Pikkulintu Myyrmäen järjestämän kilpailun voitot menivät lager-sarjassa Paavo Gaidachille ja ale-sarjassa Andrei Kazakoville. Molemmat voittajaoluet tulevat myyntiin, toinen Panimoyhtiö Tujun ja toinen Plevnan Koskipanimon tekemänä.

KEKE- kotiolutkilpailu järjestettiin nyt ensimäistä kertaa. Kisaisäntä ja kilpailun ideoija, Pikkulinnun ketjupäällikkö Sampo Järvi kertoo halunneensa luoda kisan, jossa haetaan nimenomaan tiettyyn aikaan ja tilanteeseen sopivaa olutta.  – Kisaan tehtiin kaksi sarjaa, ale ja lager, ja osallistujamäärä rajattiin ensimmäisenä vuonna kolmeenkymmeneen per sarja.  Halusimme myös antaa kisaan kunnon täkyn, ja näin voittajaoluet molemmista sarjoista saadaan nähdä hanoissa myöhemmin tänä vuonna.

Kisaisäntä Sampo Järvi työn touhussa

Kisan tuomarointi tapahtui sokkona Beer Award Platformin kautta, joka on tuttu myös Valtakunnallisesta Kotiolutkilpailusta. Tuomareina toimivat tänä vuonna André Brunnsberg, Matti Saarinen, Anikó Lehtinen, Patrik Westerback, Mikko Hillu ja Panimoyhtiö Tujusta Samu Koskinen. Suurin osa tuomareista on nähty monissa niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin kilpailuissa.

Mikko Hillu ja Samu Koskinen tuomaroimassa

Oluet tuomaroitiin sivuten Beer Judge Certification Programin kategorioita, mutta huomoiden kisan luonne. Jokaisesta oluesta pisteytettiin niin ulkonäkö, tuoksu, maku kuin kokonaisuuskin BAP-alustan mukaan kuten myös kirjoitettiin pieni palaute arvion loppuun.

Tuomarointi sujui hyvässä hengessä pareittain alkuerissä, finalistit tuomaroitiin sarjoittain. Tuomaristo huomioi varsinkin finaaleissa kilpailun luonteen ja näin kesäisyyskin näytteli roolia voittajaoluiden valinnassa.  – Kilpailun taso oli korkea, joten varmasti saamme erinomaisen oluen valmistettavaksemme, kertoi tuomaroinnin ohessa Panimoyhtiö Tujun Samu Koskinen.- Lagersarjassa oli todella korkealaatuisia oluita, ale- sarjassa hieman enemmän heittelyä, mutta kokonaisuudessa hyvin nautittava tuomarointi. Odotamme jännityksellä myös yhteisen oluen tekoa, kisan tason perusteella erinomaista tulossa.

Tuomaristossa ihasteltiin yleisestikin kotioluiden korkeaa laatua ja päätökset olivatkin vaikeita, koska suurin osa oli kaupallisten oluiden tasolla.  – Oli tällä kertaa mielenkiintosta miettiä laadun lisäksi myös kisan teemaa, pohtii Patrik Westerback muiden nyökytellessä vieressä.

Finaalia tuomaroimassa André Brunnsberg, Patrik Westerback, Matti Saarinen ja Mikko Hillu, kuvasta puuttuu Anikó Lehtinen

Kilpailun palkinnot julkistettiin 21.2. Olutravintola Pikkulintu Myyrmäessä. – Kaikki sijoittuneet eivät päässet paikalle, mutta finalistit ja kunniamaininnan saaneet voivat noutaa palkintonsa  täältä Myyrmäen Pikkulinnusta myöhemminkin, vinkkaa ketjupäällikkö Sampo Järvi.

Ale-sarjan voittaja Andrei Kazakov

KEKE 2024 -tulokset:

Lager-sarjan voittaja:

Paavo Gaidach: Super Nectar Pils, New Zealand Pilsner (myös Kunniamaininta: “Paras nimi”  )

Ale-sarjan voittaja:

Andrei Kazakov Father, we’re out of beer ,Hazy IPA

Lager-finalistit:

Zelda Jutila: Dark as My Soul International Dark Lager (Kunniamaininta: “Talvisin kesäolut”)

Tuomas Äkkinen: On My Way to Prague, Czech Premium Pale Lager

Olli-Pekka Niinimäki: La(r)ger than Life, American Lager

Aleksi Vanhala: Started from the bottom (fermentation), now we’re here German Pils

Markku Leminen: Czech this out Czech, Premium Pale Lager

Timo Oja: Paik Call, Czech Premium Pale Lager

Mikko Salo; Birch, Rauchbier (Kunniamaininta: ”Outolintu: Karsinogeenisin olut”)

Ale finalistit:

Timo Oja: HEI,HEI ISI! Hazy IPA

Mikko Salo: Wicked Wild, Speciality Beer (Kunniamaininnat: “Nätti, ku lintu piänenä”, ”Erinomainen olut, väärä kisa”, ”Lehdistön valinta”)

Sami Knapp: Ukonjuhla,White IPA

Markku Leminen: Wext Coast Baby American IPA

Kuvat: Anikó Lehtinen, Sampo Järvi

Katso myös:

Olutravintola Pikkulintu avasi Myyrmäessä