Puolan pienpanimo-oluet Bryggeri Helsingissä

Puolan— pienpanimoviikko— käynnistyi Bryggeri Helsingissä torstaina ja kestää lauantaihin 20. toukokuuta asti.

Tapahtuman ajan tarjolla on 26 käsityöolutta sekä keittiöpäällikkö Ali Suvialan loihtimia puolalaisia bigos-annoksia. Bigos on perinteinen puolalainen metsästäjänpata, joka sisältää porsaanlihaa, hapankaalia, makkaraa ja sieniä.

Puola-viikon alkuperäinen ideä syntyi Helsingin Suomi-Puola-yhdistyksessä, joka suunnitteli puolalaisten oluiden maistelutilaisuutta. Tilaisuus kasvoi teemaviikoksi, kun yhteistyökumppaniksi saatiin Humalove Oy, joka on hoitanut muun muassa oluiden maahantuonnin.

Puolalla on pitkä ja perinteikäs panimohistoria. Puolan tasavallan itsenäistyessä vuonna 1918 maan alueella oli puolentuhatta toimivaa panimoa. Sittemmin panimoiden lukumäärä romahti, mutta kääntyi uuteen nousuun 2010-luvun alussa.

Tällä hetkellä oluen arviointisivusto RateBeer listaa Puolassa 174 toimivaa panimoa, joista ravintolapanimoita on yli 70. Lisäksi maassa toimii useita kymmeniä mustalaispanimoita.

Väkiluvultaan Puola— on Euroopan kuudenneksi suurin maa. Sen liki 40 miljoonan asukkaan ostovoima kasvaa kaiken aikaa, mikä heijastuu väistämättä myös olutkulttuuriin.

– Puolassa pienpanimoaikakauden voi katsoa alkaneeksi Pinta-panimon perustamisesta alkuvuodesta 2011, minkä jälkeen vauhti on ollut hurjaa. Kun tuon kokoinen maa lähtee täysillä craft-buumiin mukaan, se on pakostakin aika huomattava juttu, pohtii puolalaisiin oluisiin perehtynyt bloggaaja ja OlutPOSTI-lehden avustaja Teemu Vass.

Tällä hetkellä Puolassa valmistetaan paljon voimakkaasti humaloituja trendioluita kuten India ja American Pale Aleja, joita on valtaosa myös teemaviikon tarjonnasta.

Maistelun perusteella puolalaiset humalapommit jättivät enemmän tai vähemmän toivomisen varaa ja olivat parhaimmillaankin tyydyttäviä. Niiden asemesta katseet kannattaa suunnata tummiin ja vahvoihin oluisiin, joissa on persoonallista luonnetta, tyyliä ja tasapainoisuutta.

Samaa mieltä on Teemu Vass.

– Esimerkiksi porttereilla on Puolassa 150 vuoden perinteet, joten niitä suosittelen ehdottomasti maistamaan.

Erityispiirteenä Vass neuvoo kiinnittämään huomiota paikallisiin humalalajikkeisiin, jotka ovat eurooppalaisittain harvinaisia, mutta joita käytetään laajasti puolalaisissa pienpanimoissa.

Puolassa olut on löytänyt paikkansa myös ruokajuomana, mutta ruoan valmistuksessa sitä käytetään naapurimaista poiketen varsin maltillisesti.

Puolalaisen siideribuumin— synty ajoittuu vuoteen 2014, kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan. Euroopan Unionin asettamien talouspakotteiden vuoksi puolalaisten omenoiden kauppa itärajan yli tyssäsi kuin seinään.

Puola on EU:n selvästi suurin omenantuottaja ja -viejä, joten puolalaisille farmareille talouspakotteet olivat myrkkyä. Yht’äkkiä eurooppalaiset hedelmätiskit täyttyivät puoli-ilmaisesta omenasta, esimerkiksi Suomessa puolalaista omenaa myytiin jopa alle 40 sentin kilohintaan.

Kun hätä oli suurin, apu löytyi siideristä. Nyt puolalaisten kauppojen hyllyt ovat täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia siidereitä.— Bryggeri Helsingin teemaviikolle on saatu oluiden lisäksi kaksi puolalaista käsityösiideriä.

— 

Teksti ja kuva: Peter Tammenheimo