Satakuntalaista ruissahtia saatavana nyt yhdeksästä Alkosta

Pohjois-Satakunta tunnetaan perinteisestä ruissahdista, jonka valmistukseen käytetään ohramaltaiden mallastamatonta ruista.

Sahtimestari Esa Kivioja panee aitoa satakuntalaista perinnesahtia vanhoja valmistustapoja vaalien. Kullervo Tumma Ruissahti tuli Alkon valikoimiin tällä viikolla. Sahtia valmistetaan eri puolella Suomea. Länsi-Suomi on tukevaa sahtialuetta. Pohjoissatakuntalainen sahti eroaa hämäläisestä perinneoluesta valmistustapansa ja raaka-aineidensa perusteella. Satakuntalaisessa perinnesahdissa pääraaka-aineena on mallastamaton ruis, kun muualla käytetään lähinnä mallastettua ohraa. Ruis antaa seudulle tunnusominaisen viljaisen aromin ja kuivahkon maun.
Olu Bryki Raum valmistaa Isojoella vanhoihin resepteihin pohjautuen kuutta erilaista Kullervo-sahtia. Honkajoelta peräisin olevaan vanhaan reseptiin pohjautuva Kullervo Tumma Ruissahti saapui kesäkuun alussa myyntiin yhdeksään pääkaupunkiseudun, Turun ja Tampereen Alkoon. Sahti on myynnissä viineistä tutussa 1,3 litran hanapakkauksessa.

Esa Kivioja oppi sahdinteon niksit jo polvenkorkuisena

MIes tekee sahtiaHonkajokisen sahtimestari Esa Kiviojan kotona on aina valmistettu sahtia. Sahdinteko aloitettiin talossa hyvin varhain aamulla.”Kun kävin kansakoulua 1960-luvun alussa, meillä oli usein aamuja, jolloin isä keitti navetan karjakeittiössä sahtia. Hän pyysi minua ennen kouluunlähtöä sekoittamaan vierrettä. Siinä minä seisoin nurinpäin käännetyn perunalaatikon päällä sekoittamassa pataa, kun isä siivilöi vierrettä kuurnassa ”, Kivioja kuvailee. Muuripadassa tehtiin pari kolme satsia sahtia kerrallaan. Ennen muuripatojen ilmestymistä sahti imellytettiin isoissa puisissa tiinuissa, joissa lämpötilaa nostettiin tiputtamalla mäskin joukkoon kuumia kiviä.Kivioja kertoo, että Kankaanpään ja Honkajoen seutu on ainoa kolkka maailmassa, jossa valmistetaan perinteistä ja aitoa ruissahtia.”Teimme kotona sahdin vanhalla reseptillä mallastamattomasta viljasta, joka oli käytännössä ruista. Entsyymimaltaita ei ollut käytössä. Ruis kuivatettiin pelloilla kuhilaissa eli siikoissa, joissa jyviin tuli pieniä ituja. Näissä iduissa oli sahdin salaisuus”, Kivioja selittää.

Sahtimestari tuntee raaka-aineensa

Sahdin makuun ja valmistukseen viljan laatu vaikuttaa paljon. Vuodet eivät ole veljeksiä ja sama koskee viljoja. Tärkeät yksityiskohdat, kuten viljan rouhiminen sopivaan karkeuteen, kuuluvat Kiviojan niksipankkiin. ”Kaikki tieto ja taito minulla on peräisin vanhoilta sahdintekijöiltä, joiden parissa olen elämäni viettänyt. Sieltä perinteestä ja historiasta nousevat pienet asiat, jotka sahdinteossa on otettava huomioon ja joita ilman se ei onnistu”, Kivioja kiteyttää osaamisensa. Kullervo-ruissahdit ovat tulleet suomalaisille oluenystäville tutuiksi viime vuosina monilta olutfestivaaleilta.

Kaksi lasia ja yksi kannu sahtia

”Vaalea ruissahti on varsinaisesti lähempänä sitä sahtia, jota meillä tehtiin kotona, kun olin pikkupoika. Silloin ei ollut käytössä tummia ruismaltaita, joista tumman sahdin väri tulee. Molemmissa sahdeissa maku on hyvin rukiinen ja viljainen, tummassa aavistuksen paahteinen”, Kivioja sanoo. Sahti on aina ollut koko kansan mallasjuoma. Sitä juodaan tärkeissä vuotuisissa juhlissa sekä perhetapahtumissa. Varsinkin talkoissa sahtia kului ennen runsaasti.”Talkoosahtia tarvittiin melko usein, koska kyläläiset tekivät sesonkitöitä yhdessä. Sahtia juotiin vasta töiden jälkeen, eikä kesken työnteon”, Kivioja tähdentää.

Tärkeintä on kuitenkin nauttia sahtia maistellen ja hyvässä seurassa. Kuten vanha kansa sanoo ja tietää, sahti tulisi nauttia rauhassa, eikä hotkaista kiireessä eli vaikkapa saunan jälkeen hyvässä seurassa tai illanistujaisissa sahdista ja muista mukavista asioista jutellen.

Kullervo Tumma Ruissahti

Alkon tuotekuvaus: kanelinruskea, samea, erittäin täyteläinen, miedosti humaloitu, paahtomaltainen, viljainen ja aromikas.

Alkoholi: 7,5 %

Energia: 70 kcal / 100 ml

Kantavierre: 19,0 °P

Valmistaja: Olu Bryki Raum / Suupohjan Panimo

Saatavuus: suoraan valmistuspaikalta, olutravintolat ja Alko

Valmistuspaikka ja myymälä: Suupohjan Panimo, Kristiinantie 193, 64900 Isojoki

 

Mies ja kahvikuppi

Jouko Ylijoki Olu Brygi Raum on tuttu mies monelta olufestivaalita.

Lähde: Olu Bryki Raum tiedote ja Kuvat: Andres Teiss

Lue Olutposti-lehti 2/2020 nyt ilmaiseksi verkosta!