mainos

Tee siideriä kotikeittiössä!

Siiderin tekeminen kotona voi olla hauska ja palkitseva projekti. Tässä on yksinkertainen ohje siiderin valmistamiseen omassa keittiössä.

Siiderin tekeminen kotona voi olla hieman aikaa vievää, mutta palkitsevaa. Voit kokeilla erilaisia omenalajikkeita ja lisätä mausteita, kuten kanelia tai neilikkaa saadaksesi erilaisia makuja. Muista myös pitää hygienia kunnossa koko prosessin ajan, jotta vältät ei-toivotut bakteerit ja homeen kasvun!

Valmista siideriä kotona:

Raaka-aineet: Tarvitset noin 4-5 kiloa omenoita. Valitse makeita ja hapokkaita omenoita, kuten Granny Smith, Golden Delicious tai Jonathan-lajikkeita. Varmista, että omenat ovat kypsiä ja hyvälaatuisia.

Omenoiden valmistelu: Pese omenat huolellisesti ja poista niistä kannat ja huonot kohdat. Voit myös kuoria omenat, mutta osa siiderin mausta tulee omenan kuoresta, joten suositus on käyttää siiderit kuorineen.

Mehustaminen: Purista omenat mehustimeen tai käytä tehosekoitinta tai sauvasekoitinta mehun saamiseksi. Voit myös käyttää omenapuristinta, jos sinulla sellainen on. Tavoitteena on saada noin 3-4 litraa omenamehua.

Käymisastia: Kaada omenamehu puhtaaseen ja steriloituun käymisastiaan. Käymisastian tulisi olla riittävän suuri, jotta mehu mahtuu sinne ja siinä on tilaa käymiselle. Voit käyttää esimerkiksi lasista tai muovista valmistettua astiaa.

Hiivan lisääminen: Lisää siiderihiiva omenamehun joukkoon. Siiderihiiva auttaa käymisprosessissa, jossa sokerit muuttuvat alkoholiksi. Noudata hiivan pakkauksen ohjeita oikean määrän lisäämiseksi. Siiderihiivaa saa kotiolutkaupoista.

Käyminen: Peitä käymisastia tiiviisti kankaalla tai kannella, joka päästää hiilidioksidin ulos, mutta estää ilman pääsyn sisään. Säilytä astiaa viileässä ja pimeässä paikassa noin 1-2 viikon ajan. Käymisen aikana hiilidioksidi vapautuu ja siideri alkoholi ja aromit alkavat muodostua.

Pullotus: Kun käymisprosessi on valmis, siivilöi siideri ja pullota se puhtaisiin ja steriloituihin pulloihin. Voit käyttää esimerkiksi lasisia olutpulloja tai muovisia limsapulloja. Jätä hieman tilaa pullon kaulaan, jotta hiilidioksidi voi muodostua ja luoda kuplivan siiderin.

Kypsyminen: Anna siiderin kypsyä pulloissaan viileässä paikassa noin 2-4 viikon ajan. Tänä aikana maku kehittyy ja siideri tulee valmiiksi juotavaksi.

Nauttiminen: Kun siideri on kypsynyt, se on valmis nautittavaksi. Voit jäähdyttää pulloja ennen tarjoilua tai kaataa siiderin lasiin ja lisätä jäitä. Muista nauttia siideri kohtuudella ja jakaa sitä ystävien kanssa!

Siiderin tekoon tarvikkeita saa mm. Melkko Brewingiltä.

Teksti: cyde
Kuva: Anikó Lehtinen

Katso lisää:

Mitä on Aito Siideri?