Kansainväliset olutkuuluisuudet mukana päättämässä Suomen Parhaan Oluen 2019

Yhdeksättä kertaa järjestettävän Suomen Paras Olut -kilpailun finaalituomaristo on kansainvälistä olutkermaa. Tuomaristossa istuvat mm. olutkirjailija ja tunnettu olutkasvo Tim Webb— Englannista, koko Euroopan oluenkuluttajien liiton eli European Beer Consumers Unionin (EBCU) puheenjohtaja, oluttuomari Bo L. Jensen, belgialainen olutasiantuntija ja -aktiivi Yannick de Cocquéau sekä italialainen olutsommelier— Diego Pompele. Lisää kansainvälistä olutvoimaa tuo tuomaristoon virolainen pitkän linjan oluenmaistaja Anna Shefl— sekä saksalainen olut- ja Suomibloggari Rene Schwarz.

-Olemme otettuja, että saamme kilpailun tuomaristoon näin kovia kansainvälisiä nimiä ja tätä kautta suomalainen olut myös kansainvälistä huomiota , sanoo kilpailun järjestäjä, Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja. Matti Heikkilä.

– Kisan taso on korkea, ja olemme todella tyytyväisiä, että oluet saavat finaalissa laajan kansainvälisen kokemuksen omaavat tuomariston. Tämä nostaa myös itse kilpailun tasoa ja arvostusta. Lisäksi tuomaroimassa on kotimaisia olutalan ammattilaisia, oluttuomareita ja kokeneita oluenmaistajia”, lisää kilpailun käytännön järjestelyistä vastaava Kari Likovuori.

Bo L. Jensen Tanskasta, Tim Webb Englannista, Yannick De Cocqueau Belgiasta

Tim Webb— on tunnettu olutkirjailija, joka on vaikuttanut olutkirjallisuuteen hyvin moninaisin tavoin. Hän on yksi maineikkaimpia olutasiantuntijoita, joka on aktiivisesti mukana kansainvälisessä oluttuomaroinnissa.

Bo L. Jensen, joka on tuomaroinut olutkilpailuja ympäri Eurooppaa, mm. SIBA Beer Competitionia Englannissa ja Nordic Beer Challengea Tanskassa, odottaa kovasti Suomeen tuloa. Hän on toiminut oluen parissa muutenkin hyvin monipuolisesti sekä oluttapahtumien järjestäjänä että olutseura-aktiivina ja on hyvin otettu siitä, että pääsee tuomaroimaan suomalaisia oluita.

Belgialainen Yannick de Cocquéau on monipuolinen olutasiantuntija, joka pyörittää kotimaassaan olutlehteä, järjestää olutkoulutuksia ja olutkilpailuja, ja on hallitusjäsenenä EBCU:ssa. Hän on omistanut elämänsä oluelle ja on innoissaan Suomen Paras Olut -kilpailun finaalituomaroinnista. De Cocquéau odottaa maistavansa monia laadukkaita suomalaisia oluita ja häntä kiinnostaa myös miten itse kilpailu on järjestetty.

Diego Pompele kotoisin Paviasta, Italiasta ja on toiminut olutsommelierinä jo vuodesta 2014.— Hän on tuomaroinut useita kansainvälisiä olutkilpailuja kuten Meininger’s International Craf Beer Award ja oli tänä vuonna mukana tuomarina myös World Beer Awards -kilpailussa.— Tuomaristossa mukana myös virolainen pitkän linjan oluenmaistaja Anna Shefl— sekä saksalainen olut- ja Suomibloggari Rene Schwarz.

Kilpailun tuomarointi tapahtuu heinäkuussa 24.-25.7., osana Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumaa Helsingissä. Kilpailun finaali kansainvälisine tuomareineen tapahtuu torstaina 25.7. klo 17 alkaen Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuman päälavalla Helsingin Kaisaniemenpuistossa. Kilpailun lopulliset tulokset paljastetaan 13.9. Viking Linen Olutristeilyllä, jolla juhlitaan suomalaista olutta.

Suomen Paras Olut on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena laajasti sekä isot että pienet panimot. Kilpailu on perustettu vuonna 2011 ja on siitä kasvanut joka vuosi voimakkaasti. Kun ensimmäisenä vuonna tuomaroitavia oluita oli noin sata, nyt tänä vuonna kilpailuun on ilmoitettu yli 300 olutta ja mukana on 46 kotimaista panimoa. Kilpailun tavoitteena on nostaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi.

SUOMEN PARAS OLUT

Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä.

Kilpailussa palkitaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Tuomaristo valitsee sarjojen parhaista Suomen Parhaan Oluen 2019 joka palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla. Tämän lisäksi Suomen Paras Olut kustannetaan edustamaan Suomea ja voittajapanimoa European Beer Awards -kilpailuun. Kaikkien sarjojen kolme parasta olutta palkitaan kunniakirjalla.

Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Euroopan oluenkuluttajien liitto – European Beer Consumers Unionin hyväksymästä kilpailusta. European Beer Consumers Union (EBCU) on määritellyt joukon kriteereitä, joita noudattavat kilpailut voivat saada EBCU hyväksynnän. Suomen Paras Olut -kilpailulle annettiin hyväksyntä EBCU:n kokouksessa Antverpenissä 12.4.2019. Muita hyväksyttyjä kilpailuja ovat European Beer Star, World Beer Cup, Birra dell’Anno, Brussels Beer Challenge, Dutch Beer Challenge ja Austrian Beer Challenge.

Suomen Paras Olut – kilpailun järjestää Suomalainen Olut ry.

Täältä löydät Suomen Paras Olut 2018 voittajien haastattelut.
Samoin artikkeli 2018 Gaalasta

Suomen Paras Olut Facebookissa

Suomen Paras Olut 2019 kilpailun yhteistyökumppanit: Pienpanimoliitto, Panimoliitto, Olutliitto, Suomen Olutseura ry., Olutposti, Viking Line, Visit Finland, Lappo.fi, Viking Malt, Rastal sekä Christeyns

Lähde: Tiedotuspalvelu.fi tiedote