Stadin Panimo kuluttajaymmärrystä etsimässä

Olutvalikoimien ja panimoiden lukumäärän kasvaessa on panimoiden välillä hyvä pysähtyä ja miettiä, mitä oluenjuojat oikeasti odottavat nauttimiltaan oluilta. Tekijöiden— omat mieltymykset, kansainväliset trendit tai sijainti tietyllä alueella saattavat sokeuttaa siltä, mitä oluita suomalaiset oikeasti juovat.

Yksi tapa päivittää omaa tietämystään asiasta onkin kysyä oluenkuluttajalta suoraan, mitä mieltä oluista ollaan. Tätä työtä suomalaisissa suurissa panimoissa on tehty jo pitkään, mutta kuluttajaymmärryksen keräämistä kannattaa tehdä myös pienpanimoissa.

Stadin Panimo on Helsingissä jo kohta kahdenkymmenen vuoden ajan toiminut— pienpanimo, jossa käännyttiin kuluttajien puoleen olutasioissa. Panimo perusti olutraadin, jossa oluenjuojien mieltymyksiä selvitetään suoraan heiltä itseltään. Kuluttajat saivat hakea olutraatiin – kiinnostusta oli satojen hakemusten verran. Tästäkin huomaa, että olut kiinnostaa ihmisiä— tällä hetkellä hyvin paljon; ollaan valmiita panostamaan omaa vapaa-aikaa oluen kehitystyöhön.

Olutraatiin valittiin lopulta oluesta pitäviä ja siitä nauttivia ihmisiä pääkaupunkiseudulta, mutta ei niinkään olutasiantuntijoita tai oluesta kirjoittavia harrastajia. Raadin ensimmäisessä kokoontumisessa nähtiin hyvin tasan sekä miehiä että naisia niin Helsingin kantakaupungista kuin lähiseudultakin. Raadin jäsenille oli yhteistä erilaisten oluiden maistelu sekä kiinnostus matkailuun, viineihin ja hyvään ruokaan.

Olutraadissa pyrittiin selvittämään oluenjuojien makumieltymyksiä sekä sokkomaistossa että etikettejä koskien. Raatilaiset kävivät työhön innokkaasti ja mielipiteitä sinkoili ympäri huonetta.

Raadin tehtäviin kuului runsaasti sokkomaistelua.

Mitä olutraatilaiset ajattelivat Stadin Panimon olutraati-ideasta? Monet olivat hyvin otettuja mukaanpääsystä ja siksi raadissa haluttiin auttaa panimoa kehittämään omia oluitaan. Osallistamalla näin huomaa, miten oluenkuluttajat ovat valmiita uhraamaan iltansa ja ahertamaan, että saavat äänensä kuulluksi. Raatilaiset pitivät olutraati-ideaa erinomaisena siksi, että näin pääsi tapaamaan uusia ihmisiä oluen parissa ja keskustelemaan teemasta, joka koettiin läheiseksi. Raatilaisuus oli ylpeyden aihe ja toi uutta mielenkiintoa panimon oluiden nautiskeluun myös raadin ulkopuolella.

Stadin Panimon on tarkoitus pitää olutraateja tulevaisuudessakin.

Raadin osallistujat saivat arvioitavaksi myös etikettejä.