Suomen ensimmäinen hävikkisiideri Laitilasta

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tuo markkinoille hävikkiomenoista valmistetun siiderin. Paikallinen tempaus osoittaa yhteisöllisyyden voiman.

Vuonna 2016 Greenpeacen teettämässä panimovertailussa Suomen vihreimmäksi panimoksi osoittautunut Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tuo markkinoille rajoitetun erän omenasiideriä, joka on valmistettu paikallisten asukkaiden ylijäämäomenoista. Laitilan Talkoosiiderin avulla Laitilan ja sen lähialueiden hävikkiomenan määrää saatiin pienennettyä merkittävästi ja samalla paikalliset kotipuutarhurit saivat hyvän mielen lisäksi osoitteen hävikkiomenoilleen.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas järjesti syyskuussa tehtaansa pihalla omenankeräystapahtuman, jonne kuka tahansa sai tuoda ylijäämäomenansa, jotka LWT puolestaan lupasi käyttää siiderinvalmistuksessaan. Jokaiselle satonsa lahjoittaneelle myönnettiin diplomi sekä varta vasten omenantuojia varten räätälöity rintamerkki. Omenaa saatiin kerättyä yli tuhat kiloa ja valmista mehua syntyi 600 litraa. Itse siideriä valmistui lopulta vain hieman yli tuhannen litran erä.

Uutuussiideri on kuitenkin ennen kaikkea yhteisöllisyyden ekologinen voimannäyte. Siinä kiteytyy ajatusmaailma, jonka avulla Suomen vihreimmän panimon titteli saavutetaan. Raaka-aineina on käytetty paikallisia, yksityishenkilöiden omilta pihoiltaan keräämiä omenoita, jotka puristettiin mehuksi paikallisessa mehustamossa, ja siideriksi mehu saatettiin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla.

Omenantuojia tehdas halusi muistaa myös jälkikäteen ja tämä tehtiin lisäämällä jokaisen halukkaan omenantuojan nimi tuotteen takaetikettiin. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka kiittelee omenoiden tuojia talkoisiin osallistumisesta ja hehkuttaa paikallista yhteisöllisyyttä.

– Teimme viimeksi tällaisen siiderin vuonna 2000. Nyt se on ohjelmassa ensi vuonnakin – tai Herran haltuun tietysti – jos ei tule omenoita, ei tule siideriäkään, Aarikka naurahtaa harvinaisen julkistuksen alla.

Laitilan Talkoosiiderissä maistuu syksyinen kotipuutarha. Siihen ei ole lisätty lainkaan sokeria, vaan kaikki kuivaan siideriin jäänyt makeus tulee omenamehusta. Siideriä ei ole suodatettu, joten kaikki maku on tallella.— Se sopii seurustelujuomaksi tai esimerkiksi kalaruokien kaveriksi.— Pienen tuotantoeräkoon vuoksi siideriä on saatavilla LWT:n oman tehtaanmyymälän lisäksi vain Laitilassa ja sen lähialueilla.

Fiskarsissa samaa henkeä

Jo toisena syksynä peräkkäin palkittu fiskarsilainen siiderintekijä Petri Halmetoja on vastaanottanut kotipuutarhurien ylijäämäsatoa. Halmetoja käyttää seudulta saamansa eri lajikkeiden omenat Kuura Ciderin siidereihin, mutta ei valmista nimenomaan yhtä hävikkisiideriä. Pienelle tekijälle omenalahjoitukset mahdollistavat — yksinkertaisesti vuosittain hieman omaa omenasatoa mittavamman tuotannon.

– Viime vuonna saimme reilut 3 000 kiloa omenaa, kun oli hyvä vuosi. Tänä vuonna saimme huomattavasti vähemmän, ehkä vajaa tuhat kiloa. Hyöty kohtaa hyödyn, kun jengi pääsee eroon ylijäämästään, Halmetoja kertoo.

Halmetoja kertoo tehneensä myös epäkaupallisen, pienen kokeiluerän nimenomaan lahjoitusomenoista. Se on kuitenkin toistaiseksi jäänyt harvojen ja valittujen juomaksi. Jatkossa hän toivoo voivansa paneutua hävikin hyödyntämiseen enemmänkin.

Päivitetty 3.11.2017 klo 10.25