Suomen Paras Olut 2024 -finalistit valittu

Viime viikonloppuna 8-9.6. kokoonnuttiin tuomaroimaan Suomen Paras Olut -kisaa. Viidenkymmenen tuomarin voimin valittiin yli 400 oluesta nyt julkistetut finalistit. Kilpasarjojen voittajat ja muut sijoitukset, paras gluteeniton olut sekä koko kisan voittaja, Suomen Paras Olut 2024 julkaistaan 15.8.

Suomen Paras Olut -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Yli kymmenessä vuodessa kisasta on kasvanut merkittävin vuosittain järjestettävä suomalaisten oluiden kilpailu. Viime vuonna mukana oli yli 400 erilaista olutta yli viidenltäkymmeneltä panimolta. Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi kahdestatoista kisasta, jonka Euroopan Oluenkuluttajien liitto – European Beer Consumer Union (EBCU) on virallisesti hyväksynyt.

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Jo kolmatta vuotta käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto. Kilpailulla on tarkoitus tehdä tunnetuksi Suomen monipuolista olut- ja panimokulttuuria ja sen merkitys onkin kasvanut sekä kuluttajille että panimoille.

Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kotimaisille kaupallisten panimoiden Suomessa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä myynnissä. Se on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot.

Tänä vuonna mukana oli noin 440 erilaista olutta. Kilpailusarjoja on 15, ja ne pohjautuvat kansainväliseen Beer Judge Certification Program -määrittelyyn. Kisasarjoja uudistetaan joka vuosi vastaamaan panimoiden ja kuluttajien tarpeita.

Suomen Paras Olut -kilpailu pidettiin Perho Liiketalousopiston tiloissa kesäkuun alussa. Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluen kuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluna ensin kukin sarja kerrallaan Beer Awards Platform -olutkilpailualustalla. Sen avulla jokaisesta oluesta saadaan automaattisesti myös kirjallista palautetta panimoille. Toinen kierros tuomaroinnista eli semifinaalit suoritettiin pisteyttäen ja keskustellen, niissä valitaan sarjojen kolmas, toinen ja kategoriavoittaja. Lopuksi joka sarjan voittaja päätyy finaalituomaripöytään, jossa valitaan näistä Suomen Paras Olut.

Oluttuomariksi haettiin ja tuomaristo koulutettiin ennen arviointia. Päätuomarina toimi kokenut oluttoimittaja ja -tuomari Jussi Rokka ja kisamestarina pitkän linjan ravintola-ammattilainen Veera Savolainen. Kilpailua oli toteuttamassa myös yli 10 vapaaehtoista talkootyötekijää ja usea Olutliiton hallituksen jäsen.

Kisan vapaaehtoisia, edessä kisamestari Veera Savolainen

Finaalituomaristossa istuivat puheenjohtajana European Beer Consumers´ Unionin puheenjohtaja André Brunnsberg, Viking Maltin panimomestari Raimo Koljonen, olutasiantuntija Milja Seppälä, olutkirjailija ja -bloggari Jouni Koskinen, Olutliiton hallituksen jäsen, BJCP-tuomari Johanna Siik, toimittaja Mariaana Nelimarkka, olutsommelier Maria Markus, Perhon Panimon panimomestari Juha Sinisalo sekä kansainväliset tuomarit olutsommerier Ursula Huber, Itävallan paras olut -kisan järjestäjä Jörg Prähauser, Martin Lovschall sekä Giuseppe Lio. 

Finaalituomaristo, taaimpana päätuomari Jussi Rokka.

Kisan pääkumppani on Viking Malt, joka toimii myös kahden kilpailusarjan, vaaleat ja keskitummat alet sekä stoutit ja portterit, sponsorina. Viking Malt palkitsee erikseen näiden sarjojen finalistit. Lisäksi kilpailussa toimii yhteistyössä Caldic Nordic Brew, jolla on myös oma kisasarja, Rastal, Suuret Oluet Pienet Panimot, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Pienpanimoliitto ja Perho Liiketalousoppilaitos. Mediakumppanina on Olutposti.

Kilpailun sarjavoittajat ja muut sarjasijoitukset, paras gluteeniton olut ja Suomen Paras Olut 2024 julkistetaan 15. elokuuta.

Suomen Paras Olut 2024 -finalistit oluittain aakkosjärjestyksessä:

Alpha Lager, Kråkö Bryggeri

Alppilaakso Helles Lager, Maku Brewing

BeerEquality, Salama Brewing

Bock´s Doppelbock, Bock´s Corner Brewery

Borgå ESB, Vanhan Porvoon panimo

Borgå Hazy Session IPA, Vanhan Porvoon panimo

Dandelion Dreams Witbier, RPS Brewing

DBA Dibs on the Cacao Nibs, Olarin Panimo

Endless Fade, Olarin Panimo

Fleimarit – American Amber Ale, Hailuodon Panimo

Fog Fluid Hazy Pale Ale, Fat Lizard Brewing Co.

Friskier Slabman, Fiskarsin Panimo

Fruit Fly, Mad Finn Brewing Co.

(Good To Be) On The Radar, Olarin Panimo

Hazelnut Imperial Stout, Mallassepät

Hazy Hoodz, Olarin Panimo

IKIIURSO Imperial Stout, Panimoyhtiö Hiisi

Kaksi Kotia Vailla Humalaa, Fiskarsin Panimo

Karibian pilates, Panimoyhtiö TuJu

KASKI Imperial Stout, Takatalo & Tompuri Brewery

KASKI Mustakaura, Takatalo & Tompuri Brewery

KASKI Mustasavu, Takatalo & Tompuri Brewery

Kippari tumma lager, Kanavan Panimo

Kukko Citra Lager, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Mallaskoski Oidipus Bourbon BA, Mallaskoski

Mallaskuun Havu kuusenkerkkäolut, Mallaskuun Panimo

Mosaic Lager, Mad Finn Brewing Co.

Mufloni Stout 7 %, Beer Hunters

Mylläri Low Alc 2-Tie, OlutMylly

NOPPA Barrel Aged Imperial Stout, Panimoyhtiö Hiisi

Pils My Centennial, Masis Brewery

Plevnan Vehnä, Koskipanimo

Pramia Sahti, Pramia

Pronto? Prego!, Olarin Panimo

Prykmestar Keller, Vakka-Suomen Panimo

PÄIVÄ Bock, Panimoyhtiö Hiisi

Queen´s Sour, Mallassepät

Rasps and Kittens, Olarin Panimo

St.Michel Lager 4,2%, Saimaa Brewing Company

Sundown Haze, Masis Brewery

Teijo, Mathildedal Kyläpanimo

Trippin’ On Pine Cone, Olarin Panimo

Unison Vehnäolut, Unison Brewing

Vautsi, Kakola Brewing Company

Zero Four, Kråkö Bryggeri

Oluiden ja panimoiden nimet panimoiden ilmoittamat 

Lähde ja kuvat: Olutliitto

Katso myös:

Tässä Suomen Paras Olut -2023 koko tuloslista