Suomen Paras Olut -kilpailu käytiin tänään Helsingissä

Perho Liiketalousopistolla etsittiin torstaina Suomen Parasta Olutta 2021.

Mies näyttää peukkua

Päätuomari Jussi Rokka on pitkän linjan toimittaja ja olutaktiivi

Suomalaisista ja ulkomaisista ammattilaisista sekä kokeneista harrastajista koostuva Suomen Paras Olut -raati syventyy vaativaan koitokseen tänään torstaina Perho Liiketalousopiston tiloissa. Päätuomarina toimii olutjournalisti ja -tuomari Jussi Rokka. Kilpailun semifinalistit julkistetaan Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa Helsingin Kaisaniemessä  huomenna perjantaina 30.7. klo 16. Kilpailun voittaja julistetaan syyskuussa Suomen Paras Olut -gaalassa.

Kilpailuun ilmoitettiin määräaikaan mennessä 441 olutta 60 panimosta. Suosituimmat kilpailusarjat ovat India Pale Ale (IPA) ja American Pale Ale (APA), hapanoluet, maustetut oluet sekä lagerit ja pilsit. Kisan kilpailusarjoja on uudistettu vastaamaan panimoiden ja kuluttajien tarpeita. Uusina sarjoina tänä vuonna ovat mukana tynnyrikypsytetyt oluet sekä alkoholittomat ja matala-alkoholiset eli alle 2,8-prosenttiset oluet. Lisäksi kilpailussa nostetaan erikoismaininnoin esille gluteenittomat oluet.

Suomen Paras Olut -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Kymmenessä vuodessa siitä on kasvanut merkittävin vuosittain järjestettävä suomalaisten oluiden kilpailu. Viime vuonna mukana oli yli 300 erilaista olutta 49 panimolta.

Suomen Paras Olut 2021 on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa. Siihen voivat osallistua kotimaisten panimoiden Suomessa valmistetut oluet, jotka ovat säännöllisessä myynnissä. Oluiden pitää olla kuluttajien saatavilla joko pulloissa tai tölkeissä.

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Tänä vuonna käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto.

Olutposti on tänäkin vuonna kilpailun kumppani.

miehet maistelevat olutta

Oluiden arvosteleminen on tarkkaa ja vaativaa puuhaa.

Nainen seisoo käytävällä

Tuomariston puheenjohtaja Mariaana Nelimarkka

Miehet käytävällä

Tuomaristo marssii huoneisiin jossa on katettuna kilpailuiden oluet.

tastin alusta

Oluet asetetaan omille alustoille laseittain.

mies ja nainen olutlasit kädessä

Kisan aikaisempi puheenjohtaja ja Suomen Paras Olut -kilpailun yksi perustajista Matti Heikkilä on nykyinen talkoolainen ja Anikó Lehtinen kilpailun uusi ohjastaja.

olutlaseja

Oluet toimitetaan tuomareiden eteen pienissä laseissa.

 

Oluttuomareita

Talkoolaiset ovat tärkeä osa kilpailua.

Semifinalistit julkistetaan perjantaina 30. klo 16.00 Pienet panimot-Suuret Oluet tapahtumassa Helsingin Kaisaniemessä.

Teksti: Mikko Hentunen
Kuvat: Harri Soinila ja Anikó Lehtinen

Suomen Paras Olut -tuomaristoon kansainvälisiä nimiä