Suomen Paras Siideri 2024 on Nude Strong

Nude Cider voitti toistamiseen Suomen Paras Siideri -kilpailun. Tämänvuotinen voittosiideri on Nude Strong, tekijöidensä suosikki.

Suomen Paras Siideri -kilpailun voittaja Nude Strong -pullo ja juomalasi

Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran (SASS) kolmatta kertaa järjestämä Suomen Paras Siideri -kilpailu ratkesi toistamiseen Nude Ciderin hyväksi. Viime vuonna voiton vei Nude Classic, tänä vuonna voitokasta sarjaa jatkaa Nude Strong, jota tekijät Jani Jokinen ja Richard Windischhofer luonnehtivat omaksi suosikikseen.

SASSin koolle kutsuma tuomaristo piti kisan kuninkuussarjan eli aitojen siiderien sarjan voittanutta Nude Strongia mielenkiintoisena ja monikerroksisena siiderinä, jolla on runsaasti luonnetta.

– Nude Strongissa on täyteläinen, omenainen aromi ja erinomainen balanssi. Se on rehevästi makea, ja lumoaa pienillä farmhouse-vivahteilla: maussa on hiven syksyn pudonnutta omenaa, kuvailee finaalituomaristo voittosiideriä. Tänä vuonna tuomaristossa olivat Esa Paloharju, Kati Pohjanmaa, Petri Halmetoja, Mariaana Nelimarkka, Anne Ponkkonen, Jiri Hyvönen, Anu Brask ja Anikó Lehtinen. 

Siiderit kilpailivat neljässä sarjassa: Aidot siiderit, Maustetut aidot siiderit, Aidot perryt ja Muut siiderit. Ensimmäisiin kolmeen sarjaan hyväksyttiin mukaan tuotteet, joilla on aidon siiderin tai perryn sertifikaatti. Tuotteet, jotka eri syistä eivät noudata SASSin luoman sertifikaatin määritelmää, kisasivat muiden siiderien sarjassa.

Nude Strong oli aitojen siiderien sarjavoittaja. Toiseksi sijoittui Nude Classic ja kolmanneksi Lepola Drinksin Crabapple Cider. Tuomaristo kiitteli myös sarjan kakkosta ja kolmosta puhtaudesta ja onnistuneesta omenan mausta. Nude Classic osoittaa, että aito siideri voi kosiskella myös suurta yleisöä, ja Crabapple Cider sai erityisesti kiitosta rapsakasta omenaisuudesta ja hyvästä rungosta.

Kolme erilaista Nude-siideripulloa rivissä

Maustettujen aitojen siiderien sarjan voitti Ainoa Winery vastikään sertifioidulla Ainoa Viive Blueberry Ciderillaan vuodelta 2020. Tuomaristo ihastui sen vivahteikkaaseen ja aromikkaaseen mustikan makuun. Myös sarjan kakkonen, Hallonmäen siideripanimon kauniin värinen Kuningatar, tarjosi herkullista marjaisuutta. Kolmanneksi sijoittui Lepola Drinksin Honey Apple Cyser, tasapainoinen ja reilusti omenainen hunajalla makeutettu siideri.

Ainoa Wineryn, Hallonmäen siideripanimon ja Lepola Drinksin siideripullot kuvassa

Aitojen perryjen sarja saatiin kokoon ensi kertaa kisan historiassa. Neljästä tuotteesta palkinnoille ylsivät Nude Ciderin Pear Cider, joka oli tuomariston suosikki, sekä kakkoseksi sijoittunut Lepaan Viinitilan Pärry 2023 ja kolmantena Terissaari Perry 2023. Kotimaiseen päärynään pohjautuvat perryt ovat toistaiseksi harvinaisuus, joita kannattaa nauttia kun käsiinsä saa. Tuomaristo arvioi, että kategoria on hyvässä kehitysvaiheessa. Nuden Pear Cideriä tuomaristo piti hitaasti avautuvana perrynä, jonka moniulotteisen maun täydentää pieni kirpeys.

Nuden, Lepaan viinitilan ja Teissaaren siideripullot kuvassa

Muiden siiderien sarjassa muhi yllätys. Kisaan ilmoittautui myös Brinkhall Sparklingin raunioilta ponnistava Vaski Cider, jonka Muusa Ice Cider vei ykkössijan. Tuomaristo keskusteli syvällisesti jääsiiderin olemuksesta – se on tyystin erilainen kuin muut siiderit. Sarjan kakkostakin voi luonnehtia yllättäjäksi, sillä se oli miedoksi alkoholiksi laskettava Terissaaren Sidukka. Kolmanneksi sijoittui Lepola Drinksin Rajka Cider with New Zealand hops, joka tarjoillaan isosta, jaettavasta pullosta.

Muusa Ice Cider, Sidukka ja Rajka Cider -siideripullot

Kilpailuun osallistui tänä vuonna 47 siideriä kymmeneltä eri tuottajalta. Kisamestari Zelda Jutila luonnehtii kisaa näin:

– Järjestimme kilpailun nyt kolmatta kertaa, ja oli hienoa, että yli puolet suomalaisista siiderintuottajista oli mukana kisassa. Kisan taso oli erittäin korkea ja siidereiden monimuotoisuus ilahdutti. Oli myös mahtavaa saada aidolle perrylle oma sarja.

Jutilan mukaan kaikki sujui mutkattomasti ammattitaitoisen tuomariston kanssa. Nyt on jäljellä kisan tuloksista nautiskelu ja niiden hyödyntäminen.

– Toivottavasti jokainen sijoittunut tuottaja saa kisasta toivottua nostetta ja lisää näkyvyyttä. On kaikkien etu, että suomalainen aito siideri rikastuttaa maamme juomakenttää ja tietoisuus sen olemassaolosta kasvaa, Zelda Jutila toteaa.

Tuoreena Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran puheenjohtajana Jutila kantaa huolta myös jatkuvuudesta.

– Toivottavasti saamme myöntää jälleen ensi vuonna paljon uusia sertifikaatteja ja mukaan tulee lisää tuottajia, Jutila summaa.

Suomen Paras Siideri -kilpailun voittaneet siiderit rivissä pöydällä

Suomen Paras Siideri 2024 Nude Cider: Nude Strong

Aidot siiderit

1. Nude Cider Nude Strong

2. Nude Cider Nude Classic

3. Lepola Drinks Crabapple Cider

Maustetut aidot siiderit

1. Ainoa Winery Ainoa Viive Blueberry Cider 2020

2. Hallonmäen siideripanimo Kuningatar

3. Lepola Drinks Honey Apple Cyser

Aidot perryt

1. Nude Cider Pear Cider

2. Lepaan Viinitila Pärry 2023

3. Terissaari Perry 2023

Muut siiderit

1. Vaski Cider Muusa Ice Cider

2. Terissaari Sidukka

3. Lepola Drinks Rajka Cider with New Zealand hops

Lähde ja kuvat: Aidon Siiderin Seura

Katso lisää:

Suomen Paras Siideri: Miten siidereitä tuomaroidaan?