Suuret Oluet – Pienet Panimot avasi porttinsa Helsingissä

Tasavuosia juhliva SOPP starttasi Helsingissä.

Vuonna 2003 Lahdessa alkunsa saanut Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuma viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa, ja Helsingissäkin tapahtuma järjestetään jo 19. kertaa. Porttien auetessa satoi ja ukkosti, mutta pian aurinko alkoi helliä olutkansaa. Käsityöoluita ja muita pienten valmistajien juomia on mahdollista maistella 19.-23.7. ja 26.-30.7. tiistaisin klo 14-24, keskiviikkoina ja torstaina klo 12-24, perjantaina ja lauantaina klo 12-01.

Festivaalin järjestäjä Pekka Kääriäinen ja Suomen Paras Siideri -kilpailun tulosten julkistusta emännöinyt Mariaana Nelimarkka juhlistivat festivaalin alkua korkkaamalla siiderin ensimmäistä kertaa järjestetyn siiderikisan kunniaksi.

”Olemme tänä vuonna järjestäneet onnistuneesti SOPP-tapahtumat jo Tampereella, Vantaalla ja Lahdessa. Helsinkiin on tulossa yhteensä 25 juomavalmistajaa esittelemään ja myymään tuotteitaan. Koska Rautatientori on melko ahdas, vaihdamme panimoita ensimmäisen viikon jälkeen, joten torilla kannattaa käydä useamminkin”, tapahtuman johtaja Pekka Kääriäinen Lammin Sahdista kertoo.

Kääriäinen sanoo, että SOPPin järjestäminen on kädenojennus kotimaisille Pienpanimoliiton jäsenyrityksille. Panimoyrittäjät ovat olleet todella pettyneitä, koska hallitus ei ole edelleenkään lämmennyt ajatukselle oluiden ja muiden enintään 5,5-prosenttisten pienpanimotuotteiden etämyynnistä suoraan asiakkaille.  SOPP tarjoaa mahdollisuuden maistattaa ja myydä tuotteitaan mahdollisimman lähellä asiakkaitaan.

”Viime ja kuluvan kesän tapahtumista saamamme palautteen perusteella olemme onnistuneet siinä hyvin, sillä kauppa on käynyt ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Pienpanimo-olut on iloinen ja sosiaalinen voimatekijä, joka kokoaa ihmisiä yhteen. Olut on oleellinen osa suomalaisten kesänviettoa”, Kääriäinen sanoo.

Sateen lakattua penkit alkoivat täyttyä oluenystävistä.

SOPPin ohjelmassa ovat myös oluttastingit, joita vetää Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. ”Myös tastingeja voi varata Tiketin kautta”, Kääriäinen opastaa. Perjantaina 22.7. esiintyy Peeta. Lauantaina 23.7. on perinteinen Sakari Nupposen tietovisa ja illalla esiintyy Paolo & Erkka. Seuraavan viikon perjantaina 29.7. esiintyy jälleen Peeta ja lauantaina 30.7. Ilari Hämäläinen Duo.

Monille olutharrastajille on luvassa uusia ja aiemmin maistamattomia tuotteita, sillä Sveitsistä saapuu oluita paikallisista pienpanimoista. Aidon siiderin tiskillä on tarjolla kattaus parhaita kotimaisia siidereitä, kun historian ensimmäisen Suomen Paras Siideri -kilpailun sarjojen parhaat siiderit tulevat maisteltaviksi.

Festivaalin ensimmäisellä viikolla mukana on panimoista espoolainen 8-Bit Brewing, Fiskarsin Panimo Fiskarista, kuopiolaiset Iso-Kallan Panimo ja RPS Brewing, Kotka Steam Brewery, Loimaan Panimo, oululainen Sonnisaari Panimo, Takatalo & Tompuri Virolahdelta ja Tornion Panimo sekä tietenkin Lammin Sahti. Lisäksi alueella on aitojen siiderien ja teemamaa Sveitsin oluiden osastot.

Alueella on myös pienpanimomyymälä, SOPP SHOP, josta voi ostaa mukaan enintään 5,5-prosenttisia käsityöläisjuomia. Myymälä on avoinna päivittäin klo 21.00 asti.

Lammin Sahti on kehittänyt suomalaisia pienpanimo-oluita sisältävän Maistelupakin. Nyt pakkia on saatavana SOPP SHOPista. Myös vientiin on kehitetty oma Sampler Pack, jota on viety jo mm. Saksaan ja Sveitsiin.

Terassin järjestelyistä vastaa Suomen vanhin pienpanimo Lammin Sahti Oy yhdessä Pienpanimoliiton jäsenyritysten kanssa. Lasihuolto on Olutliiton jäsenseurojen talkoolaisten vastuulla. Tapahtumalla on Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Matkailutoimittajien Kilta valitsi SOPP-tapahtuman vuoden 2016 matkailutapahtumaksi Suomessa.

Olutposti toivottaa Helsingin festarikävijöille oikein mukavaa ja aurinkoista viikkoa!

Kuvat: Harri Soinila

Suomen Paras Siideri on Terissaari Korte

Pojasta olvi paranee – Kääriäiset Suomen olutkartalla