Tee kotona pilsiä Olarin Panimon reseptillä

Harvan oluttyylin muodostumisen tiedämme tarkasti, mutta pilsnerin synty on kirjattu historiaan; vuonna 1842 saksalaissyntyinen panimomestari Josef Groll pani tätä olutta ensimmäisen kerran Pilsenin kaupungissa Böömissä, nykyisen Tsekin tasavallan alueella. Oluttyylin nimi tuleekin luonnollisesti itse kaupungista.

laseja

Syntyessään pils-oluelle oli tyypillistä alueen pehmeä vesi, uudella tapaa epäsuorassa lämmössä kuivattu vaalea mallas ja paikallinen Saazer -humala. Kyseinen olut on edelleen olemassa ja vaikka maku on varmasti erilainen kuin oluen syntymävuonna, Pilsner Urquellilla voi edelleen kippistellä oluttyylin kunniaksi.

Tyypillisimmillään pilsner on oljenvaalea, kirkas, valkoisen vaahdon omaava, hieman ruohomaiselta tuoksuva, maultaan kuiva, hennon maltainen olut, jälkimaun ollessa aromaattisen katkera. Käymishiivan ei tule jättää mitään aromeja tähän oluttyyliin, vaan muut raaka-aineet, vaalea ohramallas sekä keskieurooppalainen jalohumala maistuvat tasapainoisesti. Pilsnerin makua kuvataan usein sanoilla puhdas ja kuiva.

Pilsnerit jaetaan tsekkiläiseen, saksalaiseen ja italialaiseen alatyyliin, ja saatetaanhan puhua myös “craft” pilsnereistä. Tsekkipilsit ovat hieman aromaattisemmin humaloituja ja niissä saa maistua muissa oluissa virhemakuna tunnettu “voipopcorn” eli diasetyyli. Saksalaiset pilsnerit ovat taas hieman katkerampia ja alkoholiprosentiltaan tuhdimpia. Italopilsit ovat vakiintuneet kuivahumaloiduiksi ja kevyiksi, kun taas craft pilsit saattavat leikitellä hyvinkin paljon erilaisilla humalalajikkeilla. Myös nykyinen vaalea lager on kehittynyt pilsneristä, ollen sen maltaisempi ja vähemmän humaloitu veli.

Pilsner juodaan viileänä, janoon tai virkistykseksi. Ruokajuomana se on monipuolinen ja sopii niin rasvaisten makkaroiden, pikaruuan kuin pizzan kera. Japanilaisen sushin ja tempuran kanssa pilsner maistuu yhtä hyvin kuin aasilaisten wokkien ja paistetun riisin kera.

Resepti:

OLARIN PANIMO  Barley Grind Pils

Resepti: Ville Leino, Olarin Panimo

20 litraa

Maltaat:

Bindewald tai muu saksalainen pilsnermallas 4500 g

Humalat:

Magnum 17,5g 60 min

Saphir 15 g 10 min

Saphir 50g Whirlpool

Hiiva

Fermentis W34/70 22g (n 1g/l)

Oluenteko:

Mäskäys 50c 10min, 65c 50min, ulosmäskäys 76c 10min

Mäskin PH 5,2

Keittoaika 75 min

Käymislämpötila 11c 12pv, 14c 2pv, 3c 10pv, 0c 5pv

OG 1048

FG 1008

ABV 5,3

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso myös:

Tee saisonia Maistilan reseptillä!