Tee saisonia Maistilan reseptillä!

Belgian ranskankieliseltä Vallonian alueelta kotoisin oleva saison on rustiikkinen maalaisolut, jonka maulle tyypillisin on hieman pippurinen ja mausteinen, hiivan tuoma aromi. Nyt voit kokeilla itse tämän panemista kotona oululaisen Maistila -panimon reseptillä.

Alkuperäisesti saison tarkoittaa kautta tai sesonkia, ja viileinä kuukausina tehtyä olutta ovat juoneet kesän kausityöläiset maatöiden ohessa. Tämä olut on ollut luultavimmin raikasta, kuuman kesän janojuomaa, sen väri ja maku ovat vaihdelleen melkoisesti.

Nykyään monille saisonin ikoniolut on Dupont -panimon saison, jonka hiiivasta tyylin tunnusmerkkinä oleva pippurisuus on peräisin. Joissain saisoneissa on aistittavissa myös bretta-hiivan aiheuttama navettamaisuus, jota saatetaan kutsua myös hevosenloimi-aromiksi.

Saisonille tyypillistä on myös hiilihappoisuus, joka tuntuu pirskahtelevaisuutena suussa. Nykyään usein puhumme saisoneista kullanvaaleina oluita, mutta perinteisesti ne ovat olleet rusehtavampia.

Modernimpia versioita tästä olutyylistä ovat erilaisilla hedelmillä, marjoilla ja mm. yrteillä maustetut saisonit, joissa on hieman enemmän myös happamuutta kuin perinteisissä saisoneissa. Itse tyyli ei periaatteessa ole hapan, mutta hedelmien aromi tekee siitä usein happamalta maistuvan. Amerikkalaiset tekevät samantyyppistä, mutta usein hieman humaloidumpaa olutta farmhouse ale -nimellä.

Saisonit ovat erinomaisia ruokaoluita ja niillä voi korvata monissa juomasuosituksissa hedelmäisen  valkoviinin. Risotto, uunikana- ja kasvisruuat, juustosalaatit ja gratiinit nauttivat saisonin seurasta, ja se maistuu erinomaisesti myös kypsän goudajuuston kanssa.

Tee kotona saison-olutta Maistilan reseptillä!

JÄLKIPELI – SAISON

Resepti: Maistila, Riku Harju

OG: 1.053 – FG: 1.005 – IBU: 33

Noin 25 l.

MALTAAT

PILSNER 3850 G 80,4 %

RYE MALT 320 G 6,8 %

FLAKED OATS 290 G 6,1 %

VIENNA 230 G 4,8 %

MUNICH 90 G 2,0 %

HUMALAT

MAGNUM (14 %) 12 G 20 IBU 60 MIN

SIMCOE (13 %) 18 G 13,8 IBU 15 MIN

SIMCOE 35 G 0 IBU 0 MIN whirlpool 90 °C

MUUTA

PASSIONHEDELMÄPYRE 38 G

SITRUUNAPYRE 38 G

HIIVA

WLP590 French Saison tai Lallemand Belle Saison

 

OLUENTEKO

Näillä hiivakannoilla ei ole tarpeellista konstailla vaihemäskäyksillä. Perus 60 minuuttia n. 66 °C asteessa riittää. Tavoittele mäskäys-pH:ta 5.2-5.4 pintaan. Keittoaika 75 minuuttia.

Jos haluat suunnata enemmän pippuriseen ja mausteiseen esteriprofiiliin, yritä pitää käymislämpö 20-23 asteen hujakoilla. Jos tämä ei ole mahdollista tai haluat muuten vaan hedelmäisempää profiilia, niin vapauta olut pulppuamaan huoneenlämmössä omaan tahtiinsa.

Pääkäymisen jälkeen lisää pyreet ja anna oluen käydä rauhassa loppuun saakka. Yritä tähdätä oluen hiilarit mieluummin ylä- kuin alakanttiin.

Kokeile myös:

Oluttyyli red ale – kokeile kotona!