Tulevaisuuden drinkeissä alkoholi voidaan tehdä käymishiilidioksista

Suomalainen kasvuyhtiö Aircohol on kehittänyt teknologian, jonka avulla alkoholia voidaan tehdä käymisestä syntyvästä hiilidioksista. Näin alkoholijuomien hiilijalanjäljestä voidaan leikata yli 50 prosenttia. Aircohol-teknologian on nyt ottanut käyttöön kotimainen juomavalmistaja Brukett Fiskarsissa.

Tyypillisessä alkoholin valmistusprosessissa käymisestä syntyy lähes puhdasta hiilidioksidia. Teknologiayritys Aircohol on kehittänyt menetelmän, jonka avulla käymishiilidioksidista voidaan valmistaa uusia juomia. Patentoitu Aircohol®-teknologia voidaan integroida panimon tai tislaamon olemassa olevaan tuotantoprosessiin, jolloin tuotantoympäristöön syntyy hiilidioksidin suljettu kierto, eikä hiilidioksidia vapaudu ilmakehään. Menetelmän käyttöönotto pienentää alkoholijuomien hiilijalanjälkeä jopa yli 50 prosenttia.

Aircoholin teknologia hyödyntää raaka-aineenaan hiilidioksidia, eikä se tarvitse lainkaan perinteisessä valmistuksessa tarvittavia pellolla viljeltyjä raaka-aineita, kuten viljoja. Näiden raaka-aineiden satokausi kestää tyypillisesti vuoden, kun taas Aircoholin prosessissa raaka-aineen “satokausi” on vain pari päivää, tehden prosessista hyvin tehokkaan sekä säästä, paikasta ja vuodenajasta riippumattoman. Samalla leikataan koko perinteisen raaka-aine ketjun merkittävä hiilijalanjälki.

– Olen erittäin iloinen siitä, mihin olemme huipputiimin kanssa päässeet lyhyessä ajassa. Olemme todistaneet, että Aircohol-teknologia toimii ja juomateollisuus on siitä erittäin kiinnostunut. Olemme jo täydessä työn touhussa skaalaamassa teknologiaa teollisen mittakaavan tuotantoon sekä täysin uudenlaisten vastuullisten alkoholijuomien lanseeraamiseksi kuluttajille, Aircoholin perustaja Simo Hämäläinen kertoo.

Simo Hämäläinen

Aircohol keräsi keväällä 2,4 miljoonan euron rahoituksen kasvun tukemiseen. Rahoituskierroksella olivat mukana Heino Group Oy, yksityiset sijoittajat sekä Business Finland. Yritys neuvottelee parhaillaan uusista teknologiatoimituksista alan tunnettujen toimijoiden kanssa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Aircohol tekee yhteistyötä Heino Groupiin kuuluvan juomavalmistaja Brukettin kanssa. Vuonna 2021 perustetun Aircoholin teknologia on jo otettu käyttöön Brukettin Fiskarsissa, vanhassa veitsitehtaassa sijaitsevassa tislaamossa, Ägräs Distilleryssä. Teknologiaa skaalataan parhaillaan teolliseen tuotantoon: seuraava askel on Fiskarsiin rakennettava teollisen mittakaavan laitteisto, jonka avulla ensimmäisten kuluttajamarkkinoille suunnattujen juomien tuotanto aloitetaan vuoden 2024 aikana.

Brukettin toiminnan ytimessä on ekologisesti vastuullinen juomatuotanto.

– Aircohol-yhteistyö on suoraan linjassa strategiamme kanssa: meille on ensisijaisen tärkeää pienentää toimintamme ympäristövaikutuksia, tiivistää Brukettin toimitusjohtaja Mikko Ali-Melkkilä.

Kuluttajat ovat koko ajan tietoisempia tuotteidensa alkuperästä sekä niiden ympäristövaikutuksista ja osaavat vaatia läpinäkyvyyttä näihin.

– Meidän liiketoiminnallemme on merkittävää, että pystymme tekemään pienemmillä ympäristövaikutuksilla hyvänmakuisia tuotteita kuluttajia kiinnostavalla tarinalla”, Ali-Melkkilä lisää.

Aircoholin kehittämään teknologiaan ja Brukettin tuotantoon pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella juomavalmistajan vierailukeskuksessa Veitsitehtaalla.

Lähde ja kuvat: Aircohol ja Brukett

Katso lisää:

Fiskars Villagen uusi Veitsitehdas yhdistää juomavalmistuksen ja -elämykset