Tuore panimomestari Juha Sinisalo vie oluen ilosanomaa

Berliinin kuulussa VLB-instituutissa panimomestarin tutkinnon suorittanut olutmies kaipaa jo kotiin Suomeen.

Perhon Panimon ja oman Brewniverse -olutkoulun kautta Suomen Olutseuran puheenjohtajaksi istahtanut Juha Sinisalo on maamme tunnetuimpia kasvoja olutalalla. Alkuvuoden Berliinin VLB-instituutissa opiskellut Sinisalo sai panimomestarin opintonsa päätökseen 7 kuukauden rupeaman jälkeen. Koronan takia opiskelu järjestettiin hybridiopintoina, eli osaksi myös etänä, mikä sopi perheelliselle miehelle mainiosti.

juha sinisalo

”Nyt ovat kyllä fiilikset korkealla. Alkuvuosi on ollut kiireinen ja raskaskin hetkittäin, mutta lopussa kiitos seisoo. Oppiminen oli kivaa ja sain uutta tietoa ja taitoa todella paljon. Vaikka olenkin ollut kaupallisen oluen valmistaja jo pitkään, ymmärsin vasta nyt kuinka paljon minulla onkaan opittavaa”, kertoo Sinisalo.

Kaikki opintoihin osallistuneet olivat jo ennen koulun penkkiä kaupallisen oluen valmistajia ja alan ammattilaisia. Koulupäivät vaihtelivat käytännön panimotyöstä etäluentoihin ja kemian opintoihin.

Juha Sinisalo laboratoriossa

”Teoriapäivät alkoivat saksalaisen täsmällisesti kello 10 aamulla koostuen kolmesta 90 minuutin luennosta ja siihen päälle vielä tutoriaaliopintoja. Opinnot järjestettiin englanniksi, mikä helpotti suuresti, vaikka saksaa hiukan osaankin. Käytännön päivät olivatkin sitten kaikkea perus panimotyöstä labrahommiin ja mallastukseen. Kemian opinnoissa oli minulle ehkä eniten uutta ja arvostus laboratorioissa työskenteleviä kohtaan nousi huimasti. Viskositeetit, suodattimet, maltaiden kemia, proteiinipitoisuudet…nyt ymmärrän myös paremmin, mitä esimerkiksi laboratorioraporteissa kerrotaan. Mikro-organismien tutkiminen ja valjastaminen oli kiehtovaa ja oma mikroskooppi on jo ostoslistalla”, naurahtaa Sinisalo.

Verkostoituminen on kansainvälisten kurssien suuri etu.

”Meidän opintokokonaisuus oli suunnattu kansainvälisille oluentekijöille (international brewers) ja se järjestettiin tosiaan hybridinä, ihan käytännön syistä, koska eri puolella maailmaa rajoitukset vaihtelivat ja tilanne oli muutenkin epävakaampi kuin yleensä. Luokkatovereiden kautta verkostoni laajeni paljon ja osoitekirjaani tuli aimo pino uusia tuttavuuksia ympäri maailman. Sain kutsun esimerkiksi seuraamaan Guinnessin valmistusta Ugandassa. Tiedoksi muuten kaikille opinnoista kiinnostuneille, että sama englannin kielinen hybridikoulutus järjestetään vielä kerran ensi lukukaudella”, vinkkaa Sinisalo.

Sinisalo kokee oluttietouden levittämisen tehtäväkseen.

”Haluan viedä Brewniversen seuraavalle tasolle. Oluessa riittää opittavaa, olitpa sitten alan ammattilainen, harrastaja, hifisti tai kokeileva maistelija. Unelmani olisi luoda Suomeen oma tutkimus- ja koulutusinstituutti VLB:n malliin, mutta kotimaisuus edellä. Tarvitaan riittävät opetus- ja tutkimustilat ja muutkin tarvittavat puitteet. Heitänkin nyt pallon ilmaan ja kysyn näin julkisesti, että löytyisikö tähän asiasta kiinnostuneita mahdollisia yhteistyökumppaneita? Uskon, että tämän kaltaiselle toiminnalle on tilausta ja synergiaedutkin olisivat huomattavat eri toimijoiden kesken”, sanoo Sinisalo.

Teksti: Mikko Hentunen

Kuvat: Juha Sinisalo

Lue myös: Esittelyssä Suomen Olutseuran uusi puheenjohtaja Juha Sinisalo – Olutposti