Uusi dokumenttisarja: Kieltolain uho ja tuho

Yle Areenassa katsottavissa oleva uusi dokumenttisarja sukeltaa syvälle kieltolain maailmaan.

Kolmiosainen dokumenttisarja Kieltolaki kertoo perusteellisesti, mistä ja miksi kieltolaki Suomeen tuli, millaista jälkeä se sai aikaan, ja minkälaisin konstein se lopulta saatiin kuopattua. Sekin selviää, miksi siitä oli pakko luopua, ja miten se lopulta saatiin päättymään.

Salakuljetettua pirtua sisältäviä kanistereita valtion viinavarastossa Lönnrotinkadulla. Tuntematon valokuvaaja 1930.

 

Vähiten alkoholia Euroopassa kuluttaneessa Suomessa tuli voimaan kieltolaki kesäkuussa 1919. Lain oli tarkoitus lopettaa viinanjuonti ja rikokset Suomesta. Toisin kävi: 1920-luvusta tuli väkivallan ja viinanhuurujen vuosikymmen. Kieltolaki-dokumenttisarja kertoo kiistellyn lain noususta, uhosta ja tuhosta.

Kieltolaki-dokumenttisarjassa haastatellaan eturivin tutkijoita ja kansalaisia, joiden elämäntarinaan kieltolaki vahvasti liittyy. Tutkijoista Jenni Lares ja Kustaa H. J. Vilkuna purkavat suomalaista alkoholikulttuuria. Raittiusliikkeeseen perehtynyt Irma Sulkunen pohtii, miksi kieltolaista tuli kansalaisuskonto, Alkon historian kirjoittanut Martti Häikiö valottaa kieltolain poliittista puolta ja amerikkalainen Mark Schrad kieltolakiliikkeen kansainvälistä voimaa. Dokumentissa on mukana myös Olutpostin päätoimittaja Anikó Lehtinen.

Kieltolain loppumisesta tulee keväällä 2022 kuluneeksi 90 vuotta, mutta sen vaikutukset näkyvät edelleen. Kieltolain aikana iskostettiin kansalaisiin esimerkiksi käsite “suomalainen viinapää”, jolla oli juurensa 1700-luvun uskomuksissa.

Kieltolaki on 2020 perustetun tuotantoyhtiö Alku Tuotannon ensimmäinen dokumenttisarja. Sarjan ovat käsikirjoittaneet ja tuottaneet Sampo Terho ja Toni Viljanmaa. Kieltolain on ohjannut pitkän linjan elokuvaohjaaja Atro Lahtela.

 

Lähde: Yle tiedote

Kuvat: Finna