Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun voitto Sampo Järvelle

Kokenut kotiolutentekijä ja Pikkulintu-ravintoloiden ketjupäällikkö Sampo Järvi on voittanut Olutliiton järjestämän Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun. Järvi pääsi oluillaan sekä lager- ja India Pale Ale- sarjoissa palkintosijoille ja oli näin menestynein kotioluentekijä tämän vuoden kilpailussa.

Sampo Järvi

Suomen vanhimpaan kotiolutkisaan, Olutliiton isännöimään Valtakunnalliseen Kotiolutkilpailuun saapui tänä vuonna 208 kappaletta oluita 79 kilpailijalta ja ne arviointiin vajaa kolmisenkymmenen tuomarin voimin. Kokeneen kansainvälisen oluttuomarin André Brunnsbergin järjestämä kilpailu on ainoa täysin panimoista riippumaton valtakunnallinen kotiolutkisa. Kilpailussa palkitaan kokonaisuutena parhaiten menestynyt ”Vuoden kotipanija” sekä kunkin sarjan kolme parasta olutta.

Kilpailijat saivat osallistua oluillaan kisaan kuudessa sarjassa, joihin on kaikkiin määritetty kansainvälisen Beer Judge Certification Programin mukaiset olutkategoriat. Tänä vuonna oluita oli eniten lager -ja India Pale Ale- sarjassa, molempia yli 40 erilaista. Stoutteja ja portereita kilpailuun oli ilmoitettu 39 kappaletta, belgi-ja vehnäoluita 38 ja bitter ja barley wineja 22. Vähiten kisassa tänä vuonna oli hapan- ja hedelmäoluita, ainoastaan 21 kappaletta.

Oluet arvioidaan sokkona ja tuomaristo koostuu niin kotioluentekijöistä, kaupallisen panimon oluentekijöistä, olutharrastajista ja -seuralaisista, BJCP-sertifioiduista tuomareista että olutmediasta. Kilpailuun lähetetyt oluet arvosteltiin sen mukaan, miten ne sopivat ilmoitettuun oluttyyppiin sekä kuinka onnistuneita ne olivat. Tuomarit arvioivat jokaisen oluen pareittain sekä pisteyttivät ne 0-50 pisteen skaalalla.  Tuomariparin valitsemat kategorian parhaat oluet menivät jatkoon, jonka jälkeen finaalituomaristo laittoi ne paremmuusjärjestykseen.

Vuoden kotiolutpanija 2023 Sampo Järvi on voittanut saman tittelin aikaisemmin vuonna 2017.  Tänä vuonna hän saavutti kolmannen sijan lager sarjassa ja toisen IPA-sarjassa. – Kisan IPA-oluen kanssa olin viime vuoden sarjavoittajan Mikko Hillun opissa ja märzenikin onnistui hyvin, mutta tässä kisassa tavoittelen lager-sarjan voittoa.  Olen ollut sarjan finaalissa neljä kertaa, sijoittunut kaksi kertaa kolmoseksi ja kerran kakkoseksi, mutta kyllä se voitto olisi makea.

Kilpailun isäntä André Brunnsberg kuvasi Pikkulintu Ruttopuistossa pidettävässä palkintojenjakotilaisuudessa oluiden tasoa korkeaksi ja valikoimaa monipuoliseksi. Brunnsberg on ollut kisan isäntä vuodesta 2017.

Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun voittajat palkittiin Olutliiton diplomilla ja Melkkobrew:n lahjakorteilla.

Palkintojenjakotilaisuudessa paikalla olleet palkitut.

Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu 2023 sijoittuneet:

Vuoden Kotipanija: Sampo Järvi

Sarja 1: Lager ja lageria muistuttavat tyylit:
1. Jarno Jolkin, Ahmaksen panimo / Eetu, 1C – Cream Ale
2. Mikko Töykkälä, Panomaju / Froté S04, 7B – Altbier
3. Sampo Järvi / JuhlaMärzen, 6A – Märzen

Sarja 2: Pale Ale, bitter, barley wine:
1. Markku Leminen, Panomaju / Tuntematon, 17D – English Barley Wine
2. Pauliina Seppä / Pystykorvaolut, 19A – American Amber Ale
3. Sami Knapp / Airaksinen, 15A – Irish Red Ale

Sarja 3: India Pale Ale:
1. Matti Isosomppi, Panomaju / WCDIPA, 22A – Double IPA
2. Sampo Järvi / Sumunuppi, 21C – Hazy IPA
3. Roope Ruuhonen & Muhis Elwan, Panomaju / Mighty Hops, 21C – Hazy IPA

Sarja 4: Belgialaiset ja vehnäoluet:
1. Markku Korpela / Belgi Dub, 26B – Belgian Dubbel
2. Marko Jokinen / klyyvari, 10C – Weizenbock
3. Timo Oja, Panomaju / Paume de Dieu, 26C – Belgian Tripel

Sarja 5: Stout, Porter ja muut tummat:
1. IHME Brewing / Vessari #1, 20C – Imperial Stout
2. Mikko Punkkinen / Merten Synkkyys, 9C – Baltic Porter
3. Sakari Kiili / Endless River, 20C – Imperial Stout

Sarja 6: Hedelmä, mauste-, hapan- ja villihiivaoluet:
1. Kaarlo Reipas, Kaarlon kotipanimo / Ruska: Voivo, 23B – Flanders Red Ale
2. Kaarlo Reipas, Kaarlon kotipanimo / Aarni 2023, 23D – Lambic
3. Ari Kananen / Sssmokin Smash Piwo Grodziskie, 27A5 – Piwo Grodziskie

Kunniamaininta Panomaju ryhmälle, joka pääsi finaaliin kolmessa eri sarjassa. ”Vuoden kotiolutpanija” tittelistä kilpailevat ainoastaan yksityiset henkilöt.

Lähde ja kuvat: Olutliitto

Katso lisää:

Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun finalistit julki