Vierailu Paula Achrenin siideritilalle

On ihana aurinkoinen päivä kun ajamme Sidrerían Jennin kanssa Angelniemeen Paula Achrenin vieraaksi. Idylliset vanhat omenapuut, kaunis omakotitalo ja uutuuttaan kiiltävä tuotantohalli ovat meitä vastassa—  – sekä tietenkin ihana Paula!

Pääsemme kiertelemään Paulan tuotantotiloissa. Ihmettelemme omenanlajittelukonetta, kylmiöitä ja — puulaatikoita (joihin muuten kaikki Achrenin omenat poimitaan). Siiderintuotantotiloissa laitteisto kiiltelee uutuuttaan. Koska olemme Jennin kanssa Stadin Panimolla töissä, käymistankit, etikettikone ja hiilihapotuslaite ovat tuttuja ja omenanpuristin kiinnostaakin meitä eniten. Vanha 80-luvun suomalainen laite toimii Paulan mukaan hienosti: hän vannoo laitteen nimeen, ja toivoo ettei sitä jouduta vaihtamaan. Laitteen etu on se, että sillä voidaan puristaa myös hyvin pieniä määriä omenoita. Syksyisin Paulan tilalla käykin paljon asiakkaita puristamassa omista omenoistaan mehua.

Tuotantotilan keittiössä korkkaamme autoilijalle sopivat Achrenin omenalimonadit (ja millainen limonadi – ah! Ihana omenaisuus ja aito käsityöläisaromi ihastuttavat) ja Paula kertoo, että on aikaisemmin ollut Nokian insinööri. Tehtaan lopettamisen jälkeen Microsoft rahoitti—  työntekijöiden innovaatioita ja yritysideoita ja onneksi Paulan siiderihanke sai tukea ja pääsemme nauttimaan näistä upeista aidoista siidereistä!

Achenin omenatilan historia ulottuu 1890-luvulle. Nykyään tilalla on kuusi hehtaaria omenoita, joista kaksi hehtaaria Angelansaarella. Nämä vanhat Angelansaaren omenat ovat juuri niitä, joista Paula valmistaa siiderinsä – ja miten lasissa maistuukaan kotimainen, kirpakka omena! Lajikkeet ovat tiedossa. Tuotantomäärä on hurjan pieni: vain 2000 pulloa vuodelle 2017. Suurin osa näistä myydään kylän omassa baarissa, mutta 12 laatikkoa Paulan upeita siidereitä on maistettavissa Sidreríassa Merimiehenkadulla. Paulan siiiderit ovat aitoja omenasiidereitä – siidereillä on myös Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran myöntämät Suomalaisen Aidon Siiderin sertifikaatit.

Paulan siiderit:

Pläkä 5,5%: hiilihapoton, kuiva aitosiideri, jossa maistuu hapokas omena, runsas raikkaus sekä todella taitava omenien sekoitus.—  Laadukas siideri tarvitsee laadukkaat omenat ja—  hyvän balanssin erilaisten omenien välillä: Paula on kenties syntynyt siiderintekijäksi, koska ensimmäisessä erässä jo lajikkeet ovat niin upeasti balanssissa. ***** ❤

Luotsi 5,5%: kevyesti hiilihapotettu, kuiva aitosiideri.—  Pläkän — sisarsiideri – jonka raikasta omenaisuutta siivittää kevyt kupla. Tätä siideriä haluaisin nauttia kylmänä laiturin nokassa aurinkoisena päivänä.

Reimari 4,7%:—  omenamehulla makeutettu aitosiideri. Hieman kevyempi Reimari ei jää ollenkaan sisariensa—  varjoon! Kevyt makeus pyöristää happamien talviomenoiden maun, mutta ei suinkaan poista raikkautta! Reimaria maistoin ensimmäisen kerran keväällä – ja miten upeasti se onkaan vielä kypsynyt! Suositteluni!

www.paulanomenatarha.fi

www.siideriakiitos.fi